Güvenli şehir ve trafik çözümleri ile Türkiye bilişim ihracatı şampiyonu olan Ekin Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, trafikte denetlemenin önemine Kuzey Marmara Otoyolu’nda bütün şeritleri kullanan kamyonları örnek vererek dikkat çekti. Ekin, “Trafiği rahatlatıcı önemli bir hizmet ve yatırım oldu, dört şerit var. Büyük vasıtaların dört şeridin, dördünü de kullandığı sıkça görülüyor. Kamyonlara karşı şerit denetimi yapılmalı. Trafik yönetimi ve güvenli şehir çözümleri ile araçların, hangi şeritte gittiğini bilebiliriz. Kuzey Marmara Otoyolu’nda bu denetim yapılmalı.” diye konuştu.
Dünya akıllı şehirler pazarında 10 ülkede 22 şehirde kurduğu güvenli trafik ve şehir çözümleri altyapıları ile Türkiye’nin bilişim ihracatı şampiyonu olan Ekin Teknoloji’nin Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, “Trafik kuralları dünyanın her yerinde aynı. Ancak denetleme mutlaka gerekiyor.” dedi. Kuzey Marmara Otoyolu’nu örnek gösteren Ekin, “Trafiği rahatlatıcı önemli bir hizmet ve yatırım oldu, dört şerit var. Bununla birlikte büyük vasıtaların dört şeridin, dördünü de kullandığı sıkça görülüyor. Kamyonlara şerit denetimi yapılmalı. 30 tonluk kütlesi olan bir aracın hız kütlesi ile küçük bir aracın kütlesi arasındaki farkı unutmamalıyız.” diye konuştu.
Ekin, Transist 2018 İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı sırasında düzenlenen ‘Mega Şehirlerde Ulaşım Planlama: Trafik Sıkışıklığı ve Talep Yönetimi’ başlıklı oturumda konuştu. Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu’nun konuşmacılar arasında yer aldığı oturumda konuşan Ekin, “Trafik denetimi ve güvenli şehir çözümleri ile araçların, hangi şeritte gittiğini bilebiliriz. Kuzey Marmara Otoyolu’nda bu denetim yapılmalı.” şeklinde konuştu. Ekin, oturum sonrasında Ekin Micro Spotter tarafından 9 Kasım Cuma günü çekilen Kuzey Marmara Otoyolu’ndan bir fotoğrafı paylaştı.
Kuzey Marmara Otoyolu’nun trafiğinin rahat olmakla birlikte özellikle bağlantı yollarından ulaşımında trafik sorununa değinen Ekin, İkitelli’de yönetilmesi gereken bir kavşak sorunu olduğuna dikkat çekti.
Yaya geçidinde durma kuralı, sıkı denetim ve ceza ile yerleşti
Denetim ve sonucunda uygulanacak cezanın önemine dikkat çelen Ekin, “Ben, Almanya ve İsviçre’de yaşadım. Bu ülkelerde trafik kurallarına uyup, Türkiye’ye gelince önemsemeyenler olduğunu gördüm. Almanya’da yaya geçidine bir kişinin yaklaştığını gördüğünde araçların durması gerektiği sıkça Türkiye’de örnek gösterilir. Bu sıkı denetim ve cezaların uygulanmasıyla yerleşen bir kural oldu.” dedi.
Akıllı trafik sistemleri ile ölümlü kazalarda yüzde 35’lik düşüş sağlamanın mümkün olduğunu belirten Ekin, şunları söyledi: “Yüz tanıma, plaka tanıma, kırmızı ışık ihlal tespiti, şerit ihlali ve takibi, hız tespiti, park ihlal tespiti, akıllı kavşak kontrolüne yönelik çözümleri; sistem kontrolü yazılımları ve tüm bu sistemlerin birbiriyle entegre çalışmasını sağlayan yönetim sistemi ile birlikte sunuyoruz, bu sayede şehirde ve trafikte bütüncül gözetim sağlıyoruz.”
Stratejik vizyona sahip iş insanları ödülü
Öte yandan bugüne kadar öncü ürünleri ve inovatif bakış açısıyla Red Dot, Dünya Teknoloji Ödülleri, CES Innovation Award, German Design Award, Stevie Award ve İtalyan tasarım yarışması A Design Award gibi dünyanın en prestijli tasarım, teknoloji ve inovasyon platformunda ödüle layık görülen Ekin Teknoloji kurucuları Akif Ekin ve Suzan Ekin, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) düzenlediği 11. Stratejik Vizyon Ödülleri’nde başarılarına bir yenisini daha ekledi. 8 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde Ekin Teknoloji kurucuları Türkiye’nin stratejik vizyonunu temsil eden ve ileri taşıma potansiyeli olan profesyonellere verilen “Stratejik Vizyon Sahibi İş İnsanı Ödülü”nü aldı.