Alternatif yakıtlar, alternatif tahrikler, bağlantılılık, otonom sürüş sistemleri ve siber güvenlik: Bunlar, en eski ve şu anda tek Çek otomobil üreticisi olan Tatra‘nın da karşı karşıya olduğu zorluklar. Kopřivnice’de yerleşik markanın bu zorluklara hazır olduğunun bir diğer kanıtı da TATRA FORCE e-DRIVE araç serisindeki “Tatra-Hybrid” projesi.
Başarılı üretimin temelinde araştırma ve geliştirme yatıyor
Yeşil Mutabakat, diğer anlaşmalar, çeşitli öneriler ve hepsinden önemlisi belediye hedefleri de dahil olmak üzere siyasi hedefler, son zamanlarda karayolu taşımacılığının elektriklendirilmesini önemli ölçüde destekledi. Tatra hiçbir zaman trendlerin dışında kalmadı, aksine dünya otomotiv tasarımına her zaman yeni, benzersiz, etkili çözümler getirdi. Tüm üretim şirketi Tatra Trucks a.s. ve öncelikle araştırma ve geliştirme departmanı, hibrit tahrikli ağır kamyon projesi de dahil olmak üzere çok sıkı çalışıyor.
Hibrit tahriğin avantajları
Operasyon deneyimi, müşteri beklentilerinin analizi ve sadece Avrupa kıtasındakilerle sınırlı olamayan yasal önlemlerin gelişimi bizi net bir sonuca götürüyor. Çevre koruma hedeflerine, sadece içten yanmalı motorların elektrik motorlarıyla değiştirilmesiyle ulaşılamaz. Her bir ağır kamyon operasyonu, kendine özgü özellikleri nedeniyle tipik ve ayrıntılı bir çözüm gerektiriyor. Tatra Trucks a.s. gibi küresel erişime sahip bir ağır kamyon üreticisinin teklifinde bir değil, birkaç alternatif çözüm bulunmalı; ister tamamen akü elektrikli tahrik (BEV), ister hidrojen yakıt hücreli elektrikli tahrik (FECV), ister hibrit tahrik (HE), ister içten yanmayı hidrojen motoru (H2 ICE) veya alternatif veya sentetik yakıtların veya düşük karbonlu gaz yakıtlarının yanması olsun.
Bir icten yanmalı motor, bir elektrik motoru jeneratörü ve makul kapasitede bir çekiş aküsü ile birleştirilmiş bir hibrit tahrik, ağır kamyon işletmeciliği dünyasına çeşitli türde ilginç ve avantajlı katma değer getiriyor. Sadece azaltılmış CO2 yayımları ile daha düşük bir çevresel etkiye katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda aracın üç temel moddan birinde tamamen elektrik gücüyle çalışmasına da olanak tanıyor. TATRA FORCE e-DRIVE Hybrid, tamamen elektrikle çalışırken zorlu arazilerde 50 kilometreye kadar menzil sunuyor. Ayrıca, bu çalışma modunda aracın gürültü seviyesi önemli ölçüde azalıyor. İnşaat veya dağıtım sektöründe, bu, tamamen sınırlı yayım sınırları veya öngörülen çok düşük bir gürültü seviyesi olan bölgelerde çalışırken farklı bir avantaj anlamına gelebiliyor. Özel veya askeri operasyonlar segmentinde, bu modda araç, önemli ölçüde daha düşük termal ayak izi sağlıyor. Bu tür tahrik seçeneklerine sahip araçların taktiksel kullanımı perspektifinden, bu son derece ilginç bir çözüm. Ayrıca, hibrit tahrik tam olarak kullanılırken aracın menzili de artıyor.
TATRA FORCE e-DRIVE HYBRID 8×8
Alternatif tahrikli Tatra ağır kamyonların geliştirilmesi ve üretiminin temel felsefesi, kendi tasarımı entegre ek/redüksiyon dişli kutusuna kadar, TATRA-MOBİLİTE‘yi, yani “Tatra kavram” şasisinin benzersiz sürüş yeteneklerini korumak. Yaygın olarak bulunan elektrik motoru-jeneratörü, bir tarafta adaptörler vasıtasıyla orijinal tasarımdaki havayla doğrudan soğutulan Tatra T3 RE motoruna, diğer tarafta ise ek/redüksiyon dişli kutusunun kısa bir bağlantı mili vasıtasıyla bağlandığı tam otomatik bir şanzımana bağlanıyor. Tekerlek göbeklerinde, sağ planet adı verilen yeni bir tipte redüksiyon dişlileri bulunuyor. Daha önce bahsedilen Tatra şasisinin korunmasına ek olarak avantaj, elektrik motoru-jeneratörünün, tüm şasi yapısının sertliğini etkilemeden omurga borusunun üzerinde “korunmuş” bir bölgeye yerleştirilmesi, çok kademeli bir dişli kutusuyla kombinasyon olanağı ve son olarak – şasiyi tek bir standart hat üzerinde üretme olanağı.
Hidrojen ağır hizmet tipi kamyon TATRA FORCE e-DRIVE HYBRID‘in bağımsız aksları havalı süspansiyon sistemine ve önde 2×9 t, arkada 2×10 t yük kapasitesine sahip. Danfoss‘un relüktans kalıcı mıknatıslı çekiş senkron elektrik motoru 500 kW’a kadar azami ile 300 kW sürekli güç sağlıyor ve 2400 N.m torka sahip.
67 kWh kapasiteli çekiş aküleri LTO (lityum Titan Oksit) teknolojisini kullanıyor. Araç, yedi oranlı tam otomatik Allison şanzımanla donatılıyor.
Yazı: Milan Olsansky
Fotoğraflar: Milan Olsansky