Yakıt ekonomisi; işletme maliyetlerini düşürmek ve uzun yol kamyonlarının verimliliğini artırmak, bu sayede de taşımacılık endüstrisinde kamyonun rekabetçiliğini yükseltmek için kilit bir unsur. HI-eSCR2 egzoz sonrası sistem de dahil olmak üzere sayısız icada, yenilikçiliğe ve patente sahip olan FPT Industrial da bu konuya büyük önem veriyor.
Daha yüksek verimlilik göz önünde bulundurularak ve Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yeşil Araçlar Girişimi EGVI himayesi altında, geleceğin yeşil araçlarını ve mobilite sistemi çözümlerini sunmaya adanmış sözleşmeli bir Kamu Özel Ortaklığı (cPPP) olan IMPERIUM projesi (IMplementation of Powertrain Control for Economic and Clean Real driving EmIssion and ConsUMption – Ekonomik ve Temiz Gerçek Sürüş Yayımı ve Tüketimi için Aktarma Organları Kontrolünün Uygulanması) oluşturuldu.
Projenin ana hedefi, aracı kirletici yayımlar için yasal sınırlar içinde tutarak, 2014 model araca kıyasla yüzde 20 yakıt tüketimi (dizel ve üre) ve buna bağlı olarak karbondioksit düşüşü elde etmekti.
Bu zorlu mücadele, FPT Industrial’ın da içinde bulunduğu önde gelen kamyon ve motor üreticilerinden, sistem ve hizmet sağlayıcılarından, üniversiteler ve araştırma merkezlerinden oluşan önemli Avrupalı oyuncuları bir araya getiren IMPERIUM konsorsiyumu tarafından üstlenildi.
IMPERIUM konsorsiyumu, AB’de üretilen ağır hizmet araçlarının yüzde 45’inden sorumlu ve kamyonlar için gelecekteki aktarma organları kontrol stratejilerinin geliştirilmesi için yüzde 100 Avrupa değer zinciri sağlayabilecek. Özel yaklaşım kontrol stratejisinin üç aşamalı iyileştirmesine dayanıyordu:
– Performansı azamiye çıkarmak için ana kontrol parçalarının (motor, egzoz sonrası, vites kutusu, atık ısı gerikazanımı, e-tahrik) doğrudan optimizasyonu.
– Farklı enerji kaynaklarını koordine etmek ve güncel sürüş durumuna göre kullanımlarını optimize etmek için küresel aktarma organları enerji yönetimi.
– Farklı enerji kaynaklarının uzun vadede planlanıp optimize edilebilmesi için görevin daha kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını sağlamak.
Yakıt tüketimi; görev, trafik ve çevre ile doğrudan bağlantılı olduğundan ve bundan etkilendiğinden, bu farklı senaryoları daha iyi dikkate almak için simülasyon tabanlı bir doğrulama stratejisi geliştirildi. Genel hedef, her bir araç uygulaması ve görevi için ayrı sistemlerin tüm potansiyelini en iyi şekilde kullanarak yeni öngörülü ve kapsamlı aktarma organları kontrol araçlarının en uygun yolla geliştirilmesi.
Yeni geliştirilen parçalar ilk önce gerçek zamanlı gömülü sistemlerin testinde kullanılan simülasyon tekniği (HiL), motor test yatağı ve FPT Industrial tarafından güçlendirilen bir IVECO STRALIS dahil olmak üzere demo kamyonları gibi çeşitli platformlarda doğrulandı ve daha sonra tüm sistem üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi için bu ortama daha da bütünleştirildi. IMPERIUM projesi, ağır hizmet araçları için optimum aktarma organları kontrolünün ve gelişmiş aktarma organları kavramlarının yanı sıra bunların test yataklarına ve demo araçlara bütünleştirilmesini ve yakıt ekonomisi hedeflerine (Alışılageldik kontrole sahip aynı araca kıyasla yüzde 20 iyileştirme ve bunun sonucunda karbondioksit azaltımı) ve gerçek sürüş şartları altında Euro 6 ölçütlerine uygunluğunun kanıtını geliştirdi ve gösterdi. IMPERIUM ayrıca ağır hizmet araçlarının yakıt verimliliğini ve gerçek sürüş şartları altında Euro 6 ile uyumluluğunu belirlemek için simülasyonlar, ölçümler ve testlerin akıllı bir birleşimine dayanan bir metodoloji geliştirdi.