Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) video konferans ile düzenlediği DEİK Talks programı kapsamında DEİK Başkanı Nail Olpak’ın sorularını yanıtladı. Albayrak, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme, Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve uluslararası alanda iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevli DEİK ailesi ile bu toplantı vesilesi ile bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Albayrak, yaklaşık 5 milyon aileye nakdi yardım yaptıklarını aktararak, “İşini kaybeden vatandaşlarımızı da ayrıca bu yardım kapsamına aldık. KGF paketli İş’e devam paketi kapsamında 190 bin 453 firmamıza yaklaşık 137 milyar TL’nin üzerinde finansman sağlandı. Buradaki şirketlerin yüzde 97’sini KOBİ’ler oluşturdu. Aylık geliri 5 bin TL’den az vatandaşlarımız için sunulan destek kapsamında 5 milyon 582 bin vatandaşımıza 33 milyar TL’yi aşkın kaynak sunuldu.” diye konuştu.
Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney’nin Türkiye ile ilgili “Türkiye’yi Geleceğin Küresel Değer Zincirlerinde Konumlandırmak” adlı bir rapor yayınladığından bahseden Bakan Albayrak, “Türkiye’nin Covid-19 sonrası değişimlerden en çok fayda sağlayacak ülkelerin başında geleceğini vurguluyor. Salgının etkisiyle tedarik zincirlerinin kısalacağını ve Avrupa ülkelerinin yakın yerlerde üretim yaptırmayı tercih edeceği öngören bu rapor, bu eğilimin Türkiye’nin yıldızının parlamasına yol açacağını ifade etti. Türkiye’nin toplam ihracatının salgın sonrası dönemde yıllık bazda 16 milyar dolar artış göstereceği tahmininde bulunan bu raporun değerlendirmelerinin ötesinde fırsatlara ve potansiyele sahip olduğumuzu biliyoruz. Özellikle dijitalleşme ve e-ticarette dünyanın en iyi ülkelerinden birisi durumundayız. Dünyanın bir kez daha önemini anladığı sağlık alanında gerek altyapımız gerek teknoloji üretim kapasitemizi daha iyi değerlendireceğiz.” dedi
Albayrak konuşmasının ardından DEİK üyelerinden 550 iş insanının katıldığı video konferansta soruları yanıtladı.
Çetin Nuhoğlu, sektörün taleplerini iletti
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, Avrupa’ya her yıl yapılan 1 milyar Dolar’lık ihracat taşımalarının son dönemlerde AB’deki pazarların daralması sonucunda yüzde 40’lar seviyesine düştüğünü ve turizmden sonra Türkiye’ye 25 milyarlık döviz getiren taşımacılık sektörünün araçlarının yüzde 40’ının parklarda beklediğini belirterek, taşımacılık sektörünün beklentilerini dile getirdi. Nuhoğlu, yaptığı konuşmada trafik sigortası ve motorlu taşıt vergilerinin ödemelerinin ertelenmesi, KDV iade süreçlerinin uzunluğu, özellikle çekici ve treyler alımı yaparak lojistik yatırım yapan firmalardan KDV ve ÖTV alınması, Batı kapılarında olduğu gibi Habur Sınır Kapısı, Sarp Sınır Kapısı ve Haydarpaşa limanında gümrüksüz akaryakıt satışının yapılması konularında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a sektörün taleplerini iletti.
Tüm sektörleri bir bütün olarak değerlendirdiklerini dile getiren Berat Albayrak, “Nakliye sektörüne destek olursak ihracatta gelişir, ihracat gelişirse Türkiye’nin ticaret hacmi büyür. Sistemin tüm zincirlerini birleştirerek sisteme bakmak gerekir. Her sektörün taleplerinde optimumu bulup mevcut kaynağı dengeli bir şekilde dağıtmamız gerekir. Nakliyecilerimize yönelik Ticaret Bakanlığımız ile yürüttüğümüz süreci Bakanlığımız yakında açıklayacaktır.” dedi.