Elektrikli araç ve mobilizasyon sistemleri alanında ürün ve yazılım geliştirmek üzere kurulan teknoloji şirketi EVRY, YTÜ TeknoPark’ta başlayan ARGE serüvenini tecrübeli mühendislik kadrosu sayesinde 300 günde 4 araca dönüştürmeyi başardı. 300 günlük ARGE sürecinin ardından görücüye çıkardığı dört farklı tipteki L7 sınıfı aracı Bursa Go Green Fuarı’nda tanıttı.
VERY markalı araçlar yeni nesil şehir otomobillerden, özel amaçlı otonom araçlara uzanan dört farklı tipte üretiliyor. 2024 yılı üretim kotasını dolduran VERY’nin ilk üretimlerinden 150 araçlık kısmını ise Türki Cumhuriyetlerden aldığı siparişler oluşturuyor.
Tüm araçlar Avrupa Birliği standartlarında üretiliyor
VERY araç ailesinin Avrupa tip onay ve sertifikasyon süreçleri, İsveç’te uluslararası bir kurumda yapılıyor. Bu kapsamda tüm araçların Avrupa Birliği dahil toplam 77 ülkeye ihraç edilmesinin resmi zemini tamamlanıyor.
Yosun Karasu: “L7 sınıfı araçlara teknoloji ile çağ atlatıyoruz”
VERY Kurucu Ortağı ve Makine Mühendisi Yosun Karasu, “Teknoloji şirketimiz EVRY’nin Yıldız Teknik Üniversitesi Tekno Park’ta başlayan serüveni, hayata geçirdiğimiz L7 sınıfı araçlarla büyümeye devam ediyor. Bursa Go Green Fuarı’nda lanse ettiğimiz VERY markalı dört farklı aracımızla L7 sınıfında dünyada genelinde birçok ilke imza attık. Bu sınıf araçlarda bugüne dek kullanılmamış teknoloji, donanım ve yazılımları tamamen kendi bünyemizde geliştirerek hayata geçirdik. Teknoloji ve donanım noktasında benzersiz bir niteliğe erişen araçlarımızla L7 sınıfında yeni bir kapı araladık.” dedi.
L7 sınıfı araçlarda EVRY standardı
Kendi tasarımı ve üretimi olan 400 voltluk elektrik motoru, çoklu vites seçeneği sağlayan dişli kutusu ve 11kwh ila 33kwh kapasiteleri arası 3 farklı batarya paketi opsiyonu ile L7 sınıfında birçok ilke sahip. Araçtan araca şarj desteği, taşınabilir yedek batarya, adaptif dört çeker sistemi, multimedya ekranları, sürüş yazılımı, dokunmatik kapılar, 220V elektrik çıkışı, yağmur, park ve far sensörleri, ısıtmalı ve masajlı koltuklar gibi sınıfında öne çıkan donatılara sahip VERY markalı araçlar, modüler teknolojilerle değişime açık bir yapı sunuyor.
B sütunun yer almadığı 4 kişilik şehir araçları, arka kapıların ters yöne açılma özelliği sayesinde sınıfının maksimum kullanım alanını sunuyor.
Özel mobil uygulaması ile uzaktan kontrol edilebilen VERY markalı araçlar, kullanıcılara eşsiz bir kontrol deneyimi sunuyor.
Yosun Karasu: “2024 satışlarımız tamamlandı. İhracatta öncelikli hedef Türki Cumhuriyetler”
Yosun Karasu, “2024 yılı için hedeflediğimiz üretim hacmine fuar süresince aldığımız yoğun talep neticesinde ulaştık. Bu anlamda ilk ihracatımızı da 150 araç ile Türki Cumhuriyetlere yapacağız. İç pazarda sınıfının lideri olma hedefini muhafaza ederken, ihracat pazarımızı başta Avrupa Birliği ve MENA bölgesi olmak üzere genişletmeyi planlıyoruz.” dedi.
Yosun Karasu: “Tüm üretim ve yazılımı kendi bünyemizde gerçekleştirdik”
Yosun Karasu, şöyle devam etti: “Türk mühendis ve tasarım ekiplerimiz ile VERY markalı araçlarımızın tamamı yerli sermaye ile üretildi. VERY markalı araçların tamamının elektrik motoru, batarya ünitesi, şarj donanımları, yazılımları, otonom sürüş ve uzaktan kontrol uygulamaları gibi tüm donanım ve yazılımı firma bünyesinde geliştirildi. Bugün geldiğimiz noktada hususi kullanıma yönelik 4 kişilik aracımız VERY, taşıma ve modüler kullanım özelliklerine sahip 2 kişilik yük taşıma alanına sahip aracımız DeliVERY, 2 kişilik buggy modelindeki hobi ve özel kullanım aracımız VERY Buddy ve tamamen otonom sürüşe sahip 1.500 kg yük taşıma kapasitesine sahip sürücüsüz aracımız VERY Carry kullanıma hazır şekilde üretilerek Go Green Fuarı’nda yerini aldı.”
L7 sınıfında dünyada bir ilk
EVRY mühendisleri tarafından elektrikli araçlara yönelik geliştirilen değişken vitesli dişli kutusu, TÜBİTAK projesi kapsamında hayat buldu. Geliştirilen dişli kutusu sistemi sayesinde VERY markalı araçlar dünyanın “ilk ve tek” değişken vitesli dişli kutusuna sahip L7 sınıfı aracı oldu.
EVRY’nin elektrikli araçlar için geliştirdiği dişli kutusu yakın bir süreçte dünya pazarına satışa sürülecek.
Geliştirdiği elektrik motoru TÜBİTAK’tan onay sürecinde
EVRY’nin yerli imkanlar ve Türk mühendislerle geliştirdiği ve ilk olarak VERY markalı araçlarda kullanılacak olan elektrik motoru, TÜBİTAK onay sürecinde. Devam eden süreçte elektrik motorlarının iç pazarda ve yurt dışında satışına başlanacak.
Avrupa Birliği Horizon Projesi geliştiriyor
EVRY, teknoloji ve mobilite alanındaki faaliyetleri kapsamında, İngiltere ve Avrupa Birliği için Horizon Projeleri geliştiriyor. EVRY, halihazırda İngiltere, Almanya ve Portekiz’den paydaş bulan projelerde yüklenici olarak faaliyet gösterecek. Bu kapsamda elektrikli iş makinelerinin geliştirilmesi, kullanım alanlarının genişletilmesi ve modüler dorseler başta olmak üzere birçok yenilikçi projeye liderlik ediyor.
Yeni fabrikayla geleceğe doğru büyük adım: 2025 hedefleri ve sürdürülebilir mobilite vizyonu
VERY, 2025 yılına kadar tamamlanacak olan yeni fabrikası ile ilk aşamada yılda 10.000 araçlık üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyor. Bu stratejik yatırım, sadece şirketin büyüme potansiyelini artırmakla kalmayıp, ekonomik katkı sağlayarak istihdamı destekleyecektir. Yeni tesis, modern üretim teknolojileri ve sürdürülebilir üretim uygulamalarını bir araya getirerek, VERY’nin sıfır emisyon ve yenilikçi teknolojileri geniş kitlelere ulaştırma vizyonunu destekleyecek; şirketin sürdürülebilir mobilite taahhüdünü ve endüstri liderliğini pekiştirecek.