Busworld Turkey, ilk kez İzmir’de düzenlendi

0
4570

İstanbul’da düzenlenen altı fuarın ardından Busworld Turkey ilk kez İzmir’de düzenlendi. İzmir’de gerçekleştirilen fuarın açılış törenine İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, IPRU Başkanı Fatih Tamay, ESHOT Ulaşım Planlama Daire Başkanı Hakan Uzun Özet, Busworld International Başkanı Didier Ramoudt ve HKF Fuarcılık Başkanı Bekir Çakıcı’nın yanı sıra çok sayıda davetli ve fuar katılımcısı firmaların temsilcileri katıldı. Kesilen kurdelenin ardından fuarın resmi açılışı yapıldı.

İstanbul’dan İzmir’e taşınan fuarı 107 ülkeden 10 bin 40 ziyaretçi gezdi. 18 ülkeden 115 katılımcının yer aldığı fuarın toplam sergileme alanı 10 bin 500 metrekare idi. Fuar esnasında birçok anlaşma imzalandı ve otobüs satışı gerçekleştirildi.

Fuarın en büyük katılımcısı birkaç yıl önce yeniden yapılanan ve sektöre dönüş yapan BMC oldu. 3 bin metrekare ile fuardaki en geniş ve Anadolu Ateşi dans gösterisi ve keman resitali gibi canlı gösterilerle en dikkat çekici standa sahip olan BMC, oldukça geniş bir ürün yelpazesi sergiledi.

Türkiye otobüs sanayi, 1.15 milyar Dolar’lık ihracatı ile son derece önemli bir konuma sahip. Bu kapsamda Busworld Turkey fuarına Ortadoğu ülkelerinin yanı sıra İran ve Irak gibi komşu ülkelerden çok sayıda ziyaretçi ilgi gösterdi. Otokar, Anadolu Isuzu, Güleryüz ve Safkar gibi ihracata önem veren Türk firmalarının yanı sıra Allison Transmission, ZF, Cummins, Fasching, Fogmaker ve Hübner gibi uluslararası markalar da fuara katıldı.

MAN’ın Türkiye’deki bayilerinden Mapar, fuarda yeni otobüslerin yanı sıra tamamen yenileyerek satışa sunduğu ikinci el otobüsleri de sergiledi.

Bur-Can ve Meydan Otomotiv gibi minibüs dönüşümü yapan firmalar da fuarda yer aldı.

Busworld organizasyonu içinde Busworld Academy çok önemli bir role sahip. Busworld Turkey fuarı sırasında “Otobüs Hareketliliğinin Geleceği” konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta dijitalleşme, yolcu konforu, otobüs tasarımı, bilgi ve eğlence sistemi, bir hizmet olarak hareketlilik, sıfır yayımlı otobüslere evrim, yolcu güvenliği, iş modelleri ve pazar araştırmaları gibi sunumlar pazar eğilimleri, E-otobüsler ve Güvenlik ve Teknoloji olarak üç ana başlık altında tartışıldı.

Busworld Academy Direktörü Jan Deman, yaptığı açıklamada, “Bir kez daha Busworld Academy, uluslararası, ulusal ve yerel örgütlerden ve federasyonlardan, toplu taşımacılık kuruluşlarından, kentiçi ve seyahat otobüsü işletmecilerinden, üreticilerden ve tedarikçilerden temsilcilerin, uzmanların ve profesyonellerin sektörle ilgili bilgilerini ve görüşlerini paylaştıkları harika bir ortam oluşturdu.” dedi.

Busworld Turkey fuarı sırasında “Otobüs Hareketliliğinin Geleceği” konulu bir konferans gerçekleştirildi.

Busworld International Başkanı Didier Ramoudt ise fuarla ilgili olarak şunları söyledi: “İstanbul’dan İzmir’e taşınmanın sonuçlarından tabii ki memnunuz. Busworld Turkey, müşterilerimiz olan katılımcılar ve ziyaretçiler için çok iyi bir fuar haline geldi. Müşterilerimizi mutlu etmek her şeyden önemli. Eğer onlar mutluysa biz de mutluyuz.

HKF Fuarcılık Başkanı Bekir Çakıcı

Busworld International ve HKF Fuarcılık tarafından Türkiye Tüm Otobüsçüler Federasyonu ve İzmir Belediyesi‘nin destekleri ile düzenlenen Busworld Fuarı’nın otobüs ana ve yan sanayinin geliştirilmesi ve yeni iş imkanları yaratma konusunda sektöre 12 yıldır hizmet verdiğini kaydeden HKF Fuarcılık Başkanı Bekir Çakıcı, her fuarda yabancı ziyaretçi ve katılımcı sayısını yüksek tutmaya özen gösterdiklerini belirterek, bu sene özellikle Doğu Avrupa, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Balkanlar ve Kuzey Afrika başta olmak üzere birçok bölgeden potansiyel alıcı heyetlerini fuara davet ettiklerini dile getirdi.

Hem katılımcıların hem de ziyaretçilerin Busworld Turkey fuarından memnun bir şekilde ayrılmasını sağlamanın en öncelkili hedeflerini olduğunun altını çizen Bekir Çakıcı, Busworld Turkey’nin sadece bir fuar olmadığını, aynı zamanda otobüs sanayindeki son gelişmelerin paylaşıldığı önemli bir ortam olduğunu açıkladı.

Busworld International Başkanı Didier Ramoudt

En iyi otobüslere ve en iyi yolcu taşımacılığına sahip olmanın sadece bir ülkenin ayrıcalığı olmadığını, bunun tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğunu kaydeden Busworld International Başkanı Didier Ramoudt, sektör olarak insanlarla ilgilendiklerini belirterek, bu nedenle güvenli, konforlu ve temiz enerji ile çalışan otobüslerle taşımacılık yapılmasını sağlamak durumunda olduklarını dile getirdi. Bunun şu andaki ve gelecekteki görevleri olduğunun altını çizen Didier Ramoudt, bugün İzmir’de olmaktan dolayı çok memnun olduğunu söyledi. İstanbul’daki altı fuardan sonra ilk kez İzmir’e geldiklerini ve bunun kesinlikle bir son olmayacağını hissettiğini açıklayan Didier Ramoudt, çok hızlı bir evrim içinde olduklarını, bu nedenle kendilerinin de gelişmesi ve yeni katılımcıları ve ziyaretçileri takip etmeleri gerektiğini vurgulayarak, dünya çapında yeni fırsatlar aradıklarını sözlerine ekledi.

TOF Başkanı Mustafa Yıldırım

20 milyar Dolar ihracat yapan, Türkiye ihracatın yüzde 16’sını karşılayan, doğrudan 50 bin kişilik istihdam yaratan otomotiv sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu ve bu sektörün kalkınma ve gelişmesinde Busworld’ün büyük bir öneminin bulunduğunu vurgulayan TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, şöyle konuştu: ”İlk defa 1996 yılında Busworld Belçika Kortrijk fuarına katıldığımda üç – beş tane Türk firması vardı. 2017 yılında gittiğimiz fuarda ise katılımcıların yüzde 40’ının Türk firması olmasından gurur duyduk. Busworld fuarı dünyada tek otobüs ihtisas fuarı olma özelliği taşımaya devam ediyor. 1990’lı yıllarda bu fuara katılan temsilcilerimizin bugün KOBİ ölçülerini aşarak, çok büyüdüklerini görüyorum ve bugün dünyada Türk koltuklarıyla seyahat edenleri görmekten mutluluk duyuyorum. Bugün otomotiv yan sanayimiz büyük bir istihdam yaratıyor ve 8 milyar Dolar ihracat gerçekleştiriyor. Bu nedenle otomotiv sektörümüzün gelişmesinde önemli katkısı olan Busworld fuarının Türkiye’de yapılması Türkiye için bir anlam taşıyor. Bu fuarın daha ilerki yıllarda da devam etmesini ve otomotivcilerimizin de bu fuara katılarak destek vermelerini istiyorum. Türkiye otomotivi dünyaya bu kapıdan açılıyor. Bu fuarın ihtisas fuarı olması bizim otomotiv sektörü açısından çok önemli.” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu

Özellikle şu anda Türkiye’nin en gelişmiş ve nitelik olarak en farklı fuar mekanı olan Fuar İzmir’in açılışından sonra İzmir’in fuarcılık sektöründe hızlı adımlarla ilerlediğini kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yüzde 100 izmir Belediyesi’nin fuar şirketi olan İzfaş aracılığıyla İzmir’deki fuarların yaşaması, büyümesi, gelişmesi, yerelden ulusala, ulusaldan evrensele yürümesi için ellerinden gelen her türlü desteği verdiklerini dile getirdi.

Anadolu Isuzu

Anadolu Isuzu, İzmir’de düzenlenen Busworld 2018 Fuarı’nda yeni alçak tabanlı midibüsü Novociti Life’ın Türkiye tanıtımını gerçekleştirdi. Anadolu Isuzu’nun Ar-Ge merkezinde, Türk mühendisler tarafından geliştirilen Isuzu Novociti Life, dinamik tasarımı, arkaya konumlandırılan motoru, alçak tabanı ve teknolojik özellikleriyle ön plana çıkıyor. Türkiye’nin midibüs ihracat şampiyonu Anadolu Isuzu, yeni Novociti Life’ı da Anadolu Isuzu fabrikasında, Türk işçilerin emeğiyle üretip, dünyaya ihraç etmeye hazırlanıyor. Anadolu Isuzu, standında Novociti Life’ın yanı sıra Citiport, Novo-S, Novolux, Turkuaz ve Visigo modellerini de sergiledi.

Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan

Anadolu Isuzu olarak Avrupa’nın en ergonomik ve en konforlu otobüsünü yapmak için yola çıktıklarını ve Avrupa’da bununla ilgili ödüller de aldıklarını söyleyen Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, kendi alanlarında Japonya’ya da örnek olacak şekilde bir mühendislik yapısı kurduklarını belirterek, bugün Isuzu ailesi içinde Japonya dışında otobüs alanında kalite sertifikasına sahip olan tek fabrikanın Anadolu Isuzu olduğunu açıkladı. Kamyonda ve pick-up’ta uzun yıllardır sahip bulundukları bu sertifikaya otobüste de sahip olmalarının arkasında uzun bir çabanın ve özellikle Ar-Ge’ye yaptıkları yatırımın bulunduğunu kaydeden Tuğrul Arıkan, bu yatırımın ve çabanın bir sonucu olarak bugün 8 metrelik alçak tabanlı Novociti Life’ın tanıtımını yaptıklarını ifade etti. Novociti Life’ın tamamen Türkiye’de Anadolu Isuzu mühendisleri tarafından geliştirilen, yerlilik oranı yüksek ve tasarımıyla daha piyasaya çıkmadan Design Turkey’de tasarım ödülü alan 8 metrelik modern ve işlevsel küçük bir otobüs olduğunun altını çizen Tuğrul Arıkan, Euro 6 ölçütlerini karşılayan Novociti Life’ın önümüzdeki yıllarda elektrikli sürümünü de piyasaya vereceklerini dile getirdi.

Anadolu Isuzu’nun Busworld Turkey fuarındaki basın toplantısına çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu katıldı.

Novociti Life’ın düşük yakıt tüketimi ile hem yurtiçinde hem yurtdışında büyük bir beğeni toplamasını beklediklerini, yurtiçi sevkiyatlarının başladığını ve son hızla devam ettiğini kaydeden Tuğrul Arıkan, mayıs ayında iç tasarımı biraz daha farklı olan Novociti Life’ın Avrupa sürümünün tanıtımını yapacaklarını ve Doğu Avrupa’dan başlayarak bütün Batı Avrupa’yı kapsayacak bir tanıtım turu gerçekleştireceklerini söyledi. Yılın ikinci yarısında Avrupa satışlarının başlayacağını, hatta ilk ayakta Fransa’dan dört adet sipariş aldıklarını açıklayan Tuğrul Arıkan, arkadan motorlu, yalıtımlı ve konforlu Novociti Life’ın alçak tabanlı özelliğiyle özellikle küçük ve orta büyüklükteki kentlerde engelli ve yaşlı nüfusun daha fazla kent yaşamına katılmasına olanak sağlayacağını dile getirdi. Tuğrul Arıkan, 80 adet Novociti Life aracı nisan ayı itibariyle Bingöl halkının kullanımına sunmaya başladıklarının müjdesini de verdi.

Anadolu Isuzu’nun otobüs ürün grubunda 9.5 m uzunluğundaki Citibus modeli ile 7.5 m uzunluğundaki Novociti modeli arasında 8 m uzunluğuyla yeni bir sınıf oluşturan Novociti Life, midibüs boyutlarında otobüs görünümüyle dikkat çekiyor. Novociti Life’ın alçak tabanlı tasarımına uygun olarak arkaya konumlandırılan FPT NEF4 motoru, 186 beygir güç ve 680 Nm azami tork üretiyor. FPT’nin EGR sistemine gerek duymadan sadece SCR teknolojisiyle Euro 6C yayım ölçütlerini karşılayabilen motor teknolojisi, yüksek enerji verimliliği ile düşük yakıt tüketimi sağlanmasını mümkün kılıyor. Novociti Life hem yurtiçinde hem de yurtdışında ZF marka manuel ve Allison marka otomatik şanzıman seçenekleriyle sunuluyor.
Yolcu sığası Novociti’ye kıyasla 6 kişi daha artırılarak 60’a ulaşan Novociti Life, gün ışığının araç içerisinde etkin kullanımını sağlayan özel yolcu camı tasarımıyla, tekerlekli sandalyedeki yolcuların dahi yan camları kolaylıkla kullanabilmelerine olanak veriyor. Bu sayede dış mekanı rahatlıkla gözlemleyebilen tekerlekli sandalyeli yolcular, Novociti Life’nin insan odaklı akıllı tasarımının tadını çıkarıyorlar.

Anadolu Isuzu olarak 23 yıllık ihracat tarihlerinin en yüksek seviyesine 2017 yılında ulaşarak hem 14’üncü kez ihracat şampiyonu olduklarını hem de tarihlerinin en yüksek ihracat cirosuna ulaştıklarını açıklayan Tuğrul Arıkan, 2020 hedeflerinin üç – dört kıtada yaklaşık 55 – 60 ülkeye ulaşmak olduğunu ve şu anda 30 – 35 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. Her ülkeye farklı bir araç uyarlamaya çalıştıklarını, Ar-Ge’lerinin bu konuda kendilerine büyük destek verdiğini ve yurtiçindeki güçlü ve başarılı servis ağlarını yurtdışına da taşımaya başladıklarını kaydeden Tuğrul Arıkan, ihracatın toplam satışları içindeki payının giderek artacağının altını çizdi.

Isuzu Citiport

Savunma sanayine hizmet veren bir kuruluş haline geldiklerini, işe zırhlı midibüs ve ardından pick-up’larla başladıklarını; son olarak savunma sanayine yönelik olarak Tatra altyapısını kullanarak 4×4’ten 20×20’ye kadar ağır kamyonları Türkiye’de üretmeye başlayacaklarını vurgulayan Tuğrul Arıkan, Türkiye’de olmayan araçları yerli ve milli olarak Türkiye’ye kazandırmaya çalıştıklarını dile getirdi. Tuğrul Arıkan, ağır kamyonları savunma sanayinin haricinde yol yapımı, madencilik ve inşaat sektörleri için de önereceklerini sözlerine ekledi.

Isuzu Novo Lux

Otokar

Otokar, Busworld Turkey‘de dokuz aracıyla yer aldı. Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası Otokar, fuarda tasarımı, ergonomisi ve teknolojisiyle beğeni toplayan Sultan, Poyraz, Doruk ve Kent otobüslerinin farklı sürümlerini sergiledi. Otokar’ın ödüllü otobüsü Doruk T, bugüne kadar 30 bine yakın satışı gerçekleşen Sultan ailesinin üyeleri Sultan Mega ve Sultan S, Kent LF Körüklü, Kent LF, Sultan City, Sultan LF, Poyraz ve Türkiye için yeni bir kavram olan ve 76 kişiye varan yüksek yolcu sığası ile dikkat çeken Kent U fuarda sergilenen modellerdi.

Bu sene 55’inci yılını kutlayan Otokar’ın 55 yıldır Türkiye’de otomotiv sanayinde üretim yaptığını ve beş kıtada 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, 25 kişi ve üzeri sığalı otobüsler üreten Otokar’ın en büyük gücünü Ar-Ge’den aldığını belirterek, Ar-Ge faaliyetleriyle ürettikleri otobüsleri hem iç pazarda hem de ihracat pazarlarında satışa sunduklarını dile getirdi.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül

7 metreden 18.75 metreye kadar uzanan ürün yelpazelerinin Türkiye’deki en geniş ürün yelpazesi olduğunun altını çizen Basri Akgül, fuarda sergiledikleri otobüslerin yanı sıra seçenek yakıtlı otobüslerle ilgili çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Son 10 yılda cirolarının yüzde 4’ünü Ar-Ge’ye harcadıklarını, bunun da Ar-Ge’ye verdikleri önemi gösterdiğini ifade eden Basri Akgül, son 10 yılda Ar-Ge’ye 483 milyon TL harcadıklarını, sadece 2017 yılında aldıkları 24 adet patentle birlikte toplam 269 adet patentlerinin bulunduğunu açıkladı.

Otokar’ın Busworld Fuarı’ndaki basın toplantısına yerel ve uluslararası basının ilgisi büyüktü.

Yüzde 9 büyüdükleri 2017 yılında 1.79 milyar TL ciro ve 149 milyon Dolar ihracat geliri elde ettiklerini ve 2 bin 31 adet otobüs ürettiklerini kaydeden Basri Akgül, ürettikleri her üç otobüsten birini ihraç ettiklerini ve ihracatta süratle büyümeye devam ettiklerini vurgulayarak, iç pazarda yılı önder olarak kapadıklarını ve son sekiz yıldır pazardaki önderliklerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Otokar Sultan LF

Türkiye’de üretilen her üç otobüsten birinin Otokar markalı, en güçlü oldukları sınıf olan küçük ve orta boy otobüste ise her beş otobüsten ikisinin Otokar markalı olduğunu söyleyen Basri Akgül, bunun da iç pazardaki güçlerinin ne kadar büyük ve sürdürülebilir olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Otokar Doruk T

2017 yılında ihracatlarını yüzde 14 artırdıklarını ve bugüne kadar 4 bin 800 adedi aşan sayıda otobüsü ağırlıklı olarak Avrupa pazarlarına ihraç ettiklerini dile getiren Basri Akgül, “Müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda geliştirdiğimiz otobüslerimiz Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında beğeni toplamaya devam ediyor. Tasarımdan teknik özelliklere Otokar’ın yenilikçi yaklaşımını yansıtan araçlarımız şehiriçi toplu taşımacılığında, turizm ve servis taşımacılığında eğilimleri belirliyor. 2017’de elde ettiğimiz başarıları, yılın ilk 3 ayında da devam ettirdik. 2018’e hızlı bir başlangıç yaptık, ilk çeyrekte faaliyet gösterdiğimiz sınıflarda yine pazar önderi olduk.” dedi.

Otokor Kent U

2018’in önemli gelişmelerine dikkat çeken Basri Akgül, sözlerine şöyle devam etti: “Yılbaşından bu yana hem yurtiçinde hem yurtdışında önemli ihaleler kazandık ve teslimatlar gerçekleştirdik. Otokar, şubat ayında Bükreş Belediyesi’nin açtığı şehiriçi otobüs ihalesini kazandı. Türkiye’nin tek kalemde alınan en büyük otobüs ihracat ihalesi olan bu anlaşma ile Türk mühendislerince tasarlanan ve Türk işçileri tarafından üretilen 400 otobüsümüz Bükreş halkını taşıyacak. Ürdün’ün başkenti Amman’ın 100 adetlik otobüs ihalesini de kazanarak ihracatta önemli bir anlaşmaya daha imza attık. Yurtiçinde ise Hatay Belediyesi’ne Otokar’ın engelli yolcu taşımacılığına uygun en yeni otobüslerinden olan 23 adet Sultan LF teslimatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz günlerde teslimatını gerçekleştirdiğimiz 48 adet Sultan LF otobüsümüz Mardin-Kızıltepe’de hizmete başladı. 2018’in ilk çeyreğinde Türkiye otobüs pazarı daralmaya devam ederken biz Otokar olarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla pazar payımızı artırdık. Özellikle küçük ve orta boy otobüs sınıfında ürünlerimiz kullanıcıların öncelikli tercihleri arasında yer aldı ve bu sınıfta pazar yüzde 11.5 oranında daralırken, Otokar yüzde 4.5 büyüme gösterdi. Tüm bu gelişmelerle birlikte Otokar olarak 2018’de Türkiye’deki pazar önderliğimizi korumayı, Avrupa’da ise yeni ihalelerle önde gelen markalar arasında yer almaya devam etmeyi hedefliyoruz.

Otokar Kent LF Körüklü
Otokar Poyraz, Otokar Sultan S ve Otokar Sultan Mega

BMC

3 bin 678 metrekarelik dev stand alanında misafirlerini ağırlayan BMC, dört yeni otobüsünün dünya tanıtımını yaptığı fuarda toplamda 10 aracı ile yer aldı. Busworld Akademi tarafından “Busworld Awards 2017 En İyi Tasarım Ödülü”ne layık görülen Neocity Ailesi’nin tüm üyeleri ile birlikte 9 metre CNG ve havalimanı yer taşımacılığında kullanılmak üzere üretilen VIP Apron modellerinin tanıtımı gerçekleştirildi. Ayrıca, markanın tarihinde bir ilk olarak doğal gazlı ve dizel motor seçenekleri ile üretilen 18 metre körüklü otobüsler de tanıtıldı.

Neocity 8.5 m EV, motoru ve batarya paketi ile rakiplerinden bir adım öne çıkıyor. Şehirdışında 275 km’ye, şehiriçinde ise 210 km’ye kadar menzile sahip olan Neocity 8.5 m EV, 7 saatte tam olarak şarj edilebiliyor. Hızlı şarj seçeneği ile iki saat içerisinde batarya sığasının yüzde 80’inin dolabilme özelliğine sahip olan 8.5 m Neocity EV’de, müşteri talebi doğrultusunda bataryaların değişim özelliği (SWAP) de seçenek olarak sunuluyor.

50 yılı aşkın bilgi ve deneyimleriyle milli bir marka olarak küresel arenada önder olma amacını taşıdıklarını kaydeden BMC Kara Araçları Genel Müdürü Bülent Santırcıoğlu, şehri geleceğe taşıyan Neocity otobüs ailelerine Busworld Akademi tarafından verilen ödülün amaçlarına ne kadar odaklanmış olduklarının bir kanıtı olduğunu vurgulayarak, bu fuarda ilk kez sergiledikleri yeni şehiriçi otobüs aileleri Neocity’nin farklı sürümleri ile de iddialarını bir kez daha ortaya koyduklarına inandığını dile getirdi.

BMC Kara Araçları Genel Müdürü Bülent Santırcıoğlu
BMC standında sergilenen Anadolu Ateşi dans gösterisi büyük ilgi ve beğeni topladı.
Busworld Akademi 2017 En İyi Tasarım Ödülü sahibi Neocity Ailesi’nin en küçük üyesi olan Neocity 8.5 m, 210 beygir güç ve 850 Nm azami tork üreten dört silindirli Euro 6 turbo dizel motor ile donatılıyor.
Aracın öne çıkan özellikleri arasında hidrolik retarder özellikli 4 ileri 1 geri otomatik şanzıman, tam havalı servis freni, yana yatma sistemi, şasi alçaltma ve yükseltme sistemi, ön ve arka disk frenler, iki adet yolcu kapısı ve alçak tabanlı monokok gövde bulunuyor. Bağımsız ön dingil sayesinde Neocity 8.5 m çok iyi bir kullanım ve sürüş konforu sağlıyor.
5 bin 500 kg yük sığası ile 19.5″ ön ve 10 bin 400 kg yük sığalı tahrik dingili bu araç ailesi için özel olarak geliştirildi. Neocity 8.5 m, toplamda 72 kişilik yolcu sığası sunuyor.
Busworld Akademi 2017 En İyi Tasarım Ödülü sahibi Neocity Ailesi’nin en büyük üyesi olan Neocity 10 m, 250 beygir güç ve 1000 Nm azami tork üreten 6 silindirli Euro 6 turbo dizel motor ile donatılıyor. Neocity 10 m’de ayrıca 210 beygir güç ve 850 Nm azami tork üreten 4 silindirli turbo dizel Euro 6 motor seçeneği de bulunuyor. Neocity 10 m ile 26 kişi oturarak, 62 kişi de ayakta olmak üzere toplamda 88 kişi yolculuk yapabiliyor.
280 ve 320 beygir gücünde 6 silindirli Euro 6 CNG motoru seçeneklerine sahip Procity 12 m CNG, 6 ileri vitesli Intarder’li otomatik şanzımanı, 1400 lt CNG tank sığası, hava süspansiyon sistemi ve bağımsız ön dingil seçeneği sayesinde çevreci, konforlu ve güvenli bir sürüş sağlıyor.
Procity 12 m CNG ile 30 kişi oturarak, 60 kişi de ayakta olmak üzere toplamda 90 kişi yolculuk yapabiliyor. Yolcu iniş ve binişine kolaylık sağlayan yana yatma özelliğine sahip Procity 12 m CNG, katlanabilir rampası ile engelli yolculara rahat bir ulaşım imkanı sunuyor.
Alçaltılmış gösterge paneli ile sürücü görüş açısı artırılan Procity 12 m CNG, geniş sahanlığı ile ayaktaki yolcuların daha rahat seyahat etmelerine olanak veriyor. Ayrıca yangın söndürme kiti, güvenlik kameraları, şehre uygun iklimlendirme seçenekleri, otomatik gresleme ve yağ tamamlama sistemi ile Procity 12 m CNG tüm şehirlere her şart ve koşulda hizmet ediyor.
Procity 18 m CNG körüklü otobüs ise 320 beygir gücündeki 6 silindirli CNG motoru, 6 ileri vitesli Intarder’li otomatik şanzımanı, hava süspansiyon sistemi ve bağımsız ön dingil seçeneği sayesinde çevreci, konforlu ve güvenli bir sürüş sağlıyor. Procity 18 m ile 38 kişi oturarak, 127 kişi de ayakta olmak üzere toplamda 165 kişi yolculuk yapabiliyor.
IATA ve AHM 950 uyumlu Neoport 14 m Apron Otobüsü, 182 beygir güce ve 700 Nm azami torka sahip 4 silindirli turbo dizel Euro 5 motor ile donatılıyor. Önden çekişli özelliği ile Neoport, bu araç özelinde geliştirilmiş olan ve 6 ileri 1 geri otomatik şanzımana yüklenmiş yazılım sayesinde rakiplerine kıyasla çok düşük yakıt tüketimi ve işletme maliyeti sunuyor. Otobüs, tam havalı servis freni, her iki yana yatma sistemi, şasi alçaltma ve yükseltme sistemi, ön ve arka disk frenleri, 6 adet yolcu kapısı ve alçak tabanlı monokok gövdesi ile sürücüsü ve yolcusu için konforlu bir sürüş deneyimi sağlıyor.
Klima sistemi için ayrı bir motoru bulunan Neoport, yolcu bölgesi için özel olarak kullanılan 42 kW klimaya ek olarak, sürücü kabini için ayrıca konumlandırılmış bir klima seçeneği sunuyor.
10 bin 500 kg yük sığalı bağımsız ön ve arka dingilleri sayesinde Neoport çok iyi bir yolculuk ve sürüş konforu sağlıyor. Sığası ile sınıfının önderi konumunda olan Neoport ile 12 kişilik oturma alanının yanı sıra 97 kişiye kadar ayakta yolcu sığası sunuluyor.
Ayarlanabilir direksiyon, ergonomik sürücü alanı, yalıtılmış sürücü bölgesi, motor odası yangın algılama sistemi, elektrik kontrollü yan aynalar, yolcu iniş vebiniş yönü aksine otomatik egzoz yönlendirme sistemi, modüler katlanabilir engelli yolcu rampası, LED iç aydınlatma ve dijital saat seçenekleri standart olarak sunuluyor.
Arka geri görüş kamerası, motor odası otomatik yangın söndürme sistemi, klima, elektronik hat göstergesi, LCD yolcu bilgilendirme ekranları, güvenlik kameraları ve kayıt sistemi istek üzerine Neoport’a eklenebiliyor.
Busworld Akademi 2017 En İyi Tasarım Ödülü sahibi Neocity Ailesi’nin en küçük üyesi olan Neocity 8.5 m aracın hava alanlarında CIP ve VIP kullanımı için düzenlenmiş sürümü olan VIP Apron, 210 beygir güç ve 850 Nm azami tork üreten 4 silindirli Euro 6 turbo dizel motor ile donatılıyor.
Sınıfının en geniş aracı olması ile benzerlerinden ayrılan VIP Apron, tam otomatik vites seçeneği ile kullanıma sunuluyor. Araç içi kamera ile tüm aracı denetleyebilme özelliği, çift devreli tam havalı tipte ön ve arka frenler, hava kumandalı el freni, markaya özgü geliştirilen yolcu ve ağırlık optimizasyonu sağlayarak maliyet avantajı yaratan ön ve arka dingil tasarımı aracın diğer ayırt edici özellikleri arasında bulunuyor.
Busworld Akademi 2017 En İyi Tasarım Ödülü sahibi Neocity Ailesi’nin ortanca üyesi olan Neocity 9 m CNG, 280 beygir güç ve 760 Nm azami tork üreten 6 silindirli Euro 6 CNG motor ile donatılıyor.
Neocity 9 m CNG, toplamda 76 kişilik yolcu sığası sunuyor. İki katlanabilir koltukla birlikte 25 yolcuya oturma olanağı tanınırken, 53 kişiye kadar ayakta yolcu rahatça taşınıyor.
945 litrelik CNG tüp hacmi ile 350 kilometreye kadar menzile sahip Neocity 9 m CNG; ayarlanabilir direksiyon, ergonomik sürücü alanı, yalıtılmış sürücü kabini, motor odası yangın algılama sistemi, elektrik kontrollü yan aynalar, manuel katlanabilir engelli yolcu rampası, LED iç aydınlatma ve dijital saat özelliklerini standart olarak sunuyor.
280, 300 ve 320 beygir gücü seçeneklerine sahip 6 silindirli Euro 6 turbo dizel motor ile donatılan Procity 12 m, 6 ileri vitesli Intarder’li otomatik şanzımanı, hava süspansiyon sistemi ve bağımsız ön dingil seçeneği sayesinde çevreci, konforlu ve güvenli bir sürüş sağlıyor.
Procity 12 m ile 26 kişi oturarak, 71 kişi de ayakta olmak üzere toplamda 97 kişi yolculuk yapabiliyor.
Procity 18 m körüklü otobüs, 370 beygir gücündeki 6 silindirli Euro 6 turbo dizel motoru, 6 ileri vitesli Intarder’li otomatik şanzımanı, hava süspansiyon sistemi ve bağımsız ön dingil seçeneği sayesinde çevreci, konforlu ve güvenli bir sürüş sağlıyor.
Procity 18 m ile 38 kişi oturarak, 127 kişi de ayakta olmak üzere toplamda 165 kişi yolculuk yapabiliyor.

Mapar

MAN’ın Bursa ve İzmir bayisi Mapar Otomotiv, fuarda yeni Neoplan Tourliner ve yeni MAN Lion’s Coach modellerinin yanı sıra yenilediği ikinci el otobüsleri de sergiledi.

Yeni Man Lion’s Coach

Mapar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, yükselen maliyetler nedeniyle zorlanan otobüsçülere katkı sağlamak amacıyla motorunda ve aktarma organlarında herhangi bir oynama yapmadıkları 2010, 2011 ve 2012 model otobüslerin karoserlerini ve iç tasarımlarını yenileyerek hem iç hem de dış piyasada pazarladıklarını dile getirdi. Yılda 450 – 500 adet ikinci el aracı yurtiçi ve yurtdışında sattıklarını kaydeden Yalçın Şahin, şu anda içinde bulundukları 2011 model Tourliner’ın satış fiyatının 80 bin Euro seviyesinde olduğunu, oysa 2018 model yeni bir otobüsün satış fiyatının 265 bin Euro civarında bulunduğunu ifade etti.

Mapar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin
Yeni Neoplan Tourliner

Güleryüz

Güleryüz, fuarda üstü açık çift katlı kentiçi turistik gezi otobüsünü ve Cobra GD-272 LF alçak tabanlı kentiçi otobüsünü sergiledi.

Güleryüz Yurtdışı Otobüs Satış Direktörü Ali Çinçeoğlu, Türkiye’de otobüs üreticisi olarak en eski markalardan biri olduklarını ve 2017 yılında 50’nci yıllarını kutladıklarını belirterek, şu anda Gemlik’te 36 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 70 bin metrekarelik bir alanda sekiz farklı tipte kentiçi otobüsü ürettiklerini dile getirdi. 2000 yılından sonra kendi şasileriyle Güleryüz marka otobüsleri üretmeye başladıklarını ve Cobra markasını çıkardıklarını, 2010 yılından sonra alçak tabanlı otobüs üretimine geçtiklerini ve şu anda kentiçi otobüs üretimine odaklandıklarını açıklayan Ali Çinçeoğlu, aralarında birçok Avrupa ülkesinin de bulunduğu 28 ülkeye ihracat yaptıklarını ve toplam satışlarının yüzde 38’ini ihracat, yüzde 62’sini ise iç pazar satışlarının oluşturduğunu ifade etti.

Güleryüz Cobra GD-272 LF

Allison Transmission

Hem sürücüler hem de yolcular için sarsıntısız ve konforlu ulaşım sunan Allison T 2100 Torqmatic donanımlı Isuzu Novociti Life, Busworld Türkiye Fuarı’nda sergilendi.

Allison T2100 şanzımanlar, motorları 172 kW (230 bg) gücüne kadar olan şehiriçi otobüsler için tasarlanıyor. Novociti Life; sürüş konforu, yakıt ekonomisi ve düşük işletme maliyetleri için sağladığı avantajlar nedeniyle T 2100 donanımıyla sunuluyor. Tüm Allison tam otomatik şanzımanlarda olduğu gibi T2100 modeli de Allison’ın Kesintisiz Güç Teknolojisi sayesinde daha sarsıntısız, kesintisiz ve iyi bir hızlanma sağlarken tam güçle vites değiştirilmesine olanak tanıyor.

Allison Transmission yöneticileri fuarda hazır bulundular.

ZF

Güç aktarma teknolojilerinde dünya önderi olan ZF, Busworld fuarında şanzıman ve dingil teknolojilerinin son ürünlerini sergiledi. ZF, ayrıca akıllı bağlantı çözümleri için geliştirilen Openmatics ürünlerinin de tanıtımını gerçekleştirdi.

Fuarda CeTrax merkezi tahrik birimi, AVE 130 Elektroportal Dingil ve Openmatics akıllı bağlantı çözümlerini sergileyen ZF, ayrıca yeni PowerLine 8-vitesli otomatik şanzımanı da ilk kez Türk müşterileriyle tanıştırdı.

Safkar

Safkar, Busworld Fuarı’nda otobüslere yönelik ürettiği klimaları tanıttı.

Brist

BRIST, Busworld Fuarı’nda kentiçi ve seyahat otobüsleri için ürettiği dingil sistemlerini tanıttı.

Cummins

Maxion Jantaş

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz