Borusan Lojistik’e Eko Liman Sertifikası

0
1214

Borusan Limanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan “Yeşil Liman/Eko Liman” sertifikası aldı.

Borusan Lojistik Gemlik Limanı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Türk Standartları Enstitüsü (TSE) işbirliği ile yürüttüğü “Yeşil/Eko Liman” denetimlerini başarıyla tamamladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda düzenlenen törende Eko Liman sertifikasını Borusan Lojistik adına Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Betil aldı.

Törende konuşma yapan Mehmet Betil, “Borusan’ın tüm şirketlerinde olduğu gibi Borusan Lojistik’te de çevrenin ve doğal kaynakların korunması, faaliyetlerin sürdürülebilir bir zeminde yürütülmesi temel önceliklerimiz arasında. Bu doğrultuda Borusan Limanı’na ciddi yatırımlar yaptık ve hedeflediğimiz sonucu aldık. Limanımız çok yüksek standartları hayata geçirerek bu sertifikaya hak kazandı.” dedi.

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yetkilileri tarafından gerçekleştirilen denetimler kapsamında başta deniz suyu kalitesinin korunması ve iyileştirilmesi, liman operasyonlarından kaynaklanan çevresel kirliliğin en aza indirilmesi, liman operasyonlarında enerji verimliliğinin en yüksek seviyeye çıkarılması, sera gazı ve zararlı yayımların en alt seviyeye indirilmesi, atık yönetimi, tehlikeli madde yönetimi, liman operasyonlarında iş sağlığı ve güvenliği standartlarının en üst seviyeye çıkarılarak gerekli tedbirlerin alınması ve sürekliliğinin sağlanması konuları olmak üzere birçok kategoride ayrıntılı ve titiz incelemeler yapılıyor.

Dünyanın önde gelen liman tesisleri tarafından uygulanan yeşil liman sertifikalandırılması Türkiye’de 2014 yılı sonundan bu yana uygulanıyor.

Borusan Limanı’nda Adım Adım Yeşile Yolculuk

Kurulduğu günden bu yana çevresel sürdürülebilirliği öncelikli yatırım alanı olarak gören Borusan Lojistik, bu alanda birçok “yenilikçi ve örnek teşkil eden uygulama” gerçekleştiriyor.

2004 yılında aldığı 9001 Kalite, 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği, 14001 Çevre Yönetim sistemleri ile başlayan sürdürülebilirlik temelli yönetim sistemleri yolculuğunu 2012 yılında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 14064 Karbon Ayak İzi Doğrulaması ile devam ettiren Borusan Lojistik, bu iki önemli belgeyi aynı anda alan Türkiye’nin öncü lojistik firması konumunda.

Borusan Limanı ise 2005 yılında Gemilerden Atık Alım lisansına sahip öncü limanlar arasında yer alarak, deniz kirliliğinin önlenmesi hususunda ilk önemli adımını attı. 2016 yılında almış olduğu Tehlikeli Madde Uygunluk Belgesi ile Gemlik Bölgesi’nde belgeyi alan öncü firma olan Borusan Lojistik, Yeşil Liman-Eko Liman vizyonu ile örnek alınan gelişmelerine devam ettiğini gösterdi.

Örneğin led dönüşüm projesi ile tüm armatürlerini led sisteme geçirerek 1.2 milyon kWh tasarruf elde eden Borusan Limanı, operasyonel verimlilik çalışmalarına 2016 yılında da devam ederek, projenin ikinci fazını da hayata geçirdi. Bu sayede ilave 1.5 milyon kWh tasarruf sağlandı. Uygulanan RTG elektrik dönüşümü projesi sayesinde yayım salınımında yüzde 94 oranında iyileştirme gerçekleştirerek, 5 bin 768 adet ağacın korunması sağlandı ve 11 bin 600 kişinin yıllık oksijen ihtiyacı karşılandı. Borusan Limanı atık geri kazanım sistemi ile de yıllık en az 10 bin ağacı korumaya devam ediyor. Ayrıca operasyonlarda meydana gelen karbon yayımını en alt seviyeye indirmek amacıyla elleçlediği her 10 konteyner için ağaç ormanına bir ağaç dikiyor. 2019 yılına kadar hedefini bir milyon ağaç dikme olarak belirleyen Borusan Lojistik, 500 binden fazla ağacın dikimini şimdiden gerçekleştirdi.

Limanda yapılan geri kazanımlar ve iyileştirmeler ile birlikte 3 binmetreküp ağaç ısıl işleme tabi tutuldu, bu sayede 12 bin 332 ağacın korunması sağlandı. Bu sayı 25 bin kişinin yıllık oksijen ihtiyacına eş değerdir.

Borusan Limanı

Gemlik’te stratejik bir konuma sahip olan Borusan Limanı, Türkiye’nin her alanda referans gösterilen limanı olma vizyonuyla büyüme ve modernizasyon yatırımlarını kesintisiz olarak sürdürüyor. “Yeşil Liman” olmaya hak kazanarak yenilikçi sürdürülebilirlik konusundaki başarısını belge ile taçlandırılan liman, şu anda beş milyon ton genel kargo, 400 bin TEU konteyner ve 350 bin araç elleçleme sığası ile Türkiye’nin en iyi limanlarından biri konumunda. Konteyner, genel kargo, proje kargo ve Ro-Ro faaliyet alanlarında  liman ve terminal hizmetlerini dünya standartlarında sunan Borusan Limanı‘nın toplamda 465 bin m² gümrüklü\gümrüksüz terminal alanı bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz