Anadolu Isuzu, Busworld Türkiye’de geleceğin toplu taşıma trendlerine ışık tuttu

0
6319
ISUZU_busworldturkey-01
Anadolu Isuzu, 5-7 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Busworld Türkiye 2020’ye dört aracıyla katıldı.

Anadolu Isuzu, 5-7 Mart 2020 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen Busworld Türkiye 2020’ye dört aracıyla katıldı. Bulunduğu pazarların ihtiyaçlarını göz önüne alarak geliştirdiği çevreci ve sıkıştırılmış doğal gaz ile çalışan Citiport 12 CNG, Novociti Life, Novo Lux ve elektrikli Novociti Volt araçlarıyla fuarda boy gösteren Anadolu Isuzu, büyük ilgi gören modelleri ile geleceğin toplu taşıma trendlerine ışık tuttu.

SUZU_TUGRUL_ARIKAN-BT_01
Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Anadolu Isuzu olarak hedefledikleri pazarların ihtiyaçlarını doğru belirlediklerini ve bu doğrultuda ürün ve hizmet sunduklarını dile getirdi.

Fuar standındaki basın toplantısında bir konuşma yapan Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Anadolu Isuzu olarak hedefledikleri pazarların ihtiyaçlarını doğru belirlediklerini ve bu doğrultuda ürün ve hizmet sunduklarını dile getirerek, “Attığımız güçlü adımlarla ihracat rakamlarımızı artırmaya devam ediyor, markamızı dünyada da güçlendiriyoruz. İhracatta son yıllarda gösterdiğimiz agresif büyüme performansı risklerimizi daha iyi yönetmemizin ve sağlıklı büyümemizin en önemli kaldıraçlarından birisi oldu ve olmaya da devam edecek. Bugün 42 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2023’te bu rakamı 60’ın üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. 15 yıldır midibüste ihracat şampiyonuyuz. Avrupa belediyeleri Türk mühendisleri tarafından üretilen, yerlilik oranı yüzde 70’in üzerine çıkan araçlarımıza büyük ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl Avrupa’da toplu taşıma ihalelerinin aranılan ismi olduk.” dedi.

Anadolu_Isuzu_Genel_Muduru_Tugrul_Arikan-busworldturkey
Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan: “2020’de 2015’deki seviyelere gelemeyeceğiz pazar olarak bu kesin; ama uzun senelerdir ilk defa ticari araçta ciddi bir büyüme olacakmış gibi gözüküyor. Bu büyümenin miktarını şu anda söylemek zor. Biz bütçemizde en az yüzde 15 civarında bir büyüme olur diyorduk; ama belki bunun biraz daha üzerine çıkabilir gibi gözüküyor. Tahminen böyle giderse 3 – 4 sene sonra 2015 seviyelerine yeniden dönmüş oluruz. Bu güzel bir gelişme.

Isuzu Novociti Life ile Polonya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’dan sonra Gürcistan’a da giriş yaptıklarını kaydeden Tugrul Arıkan, geçen yıl Tiflis Belediyesi’ne yapılan 16.9 milyon Euro tutarındaki midibüs teslimatı ile midibüs segmentinde Türk otomotiv tarihinin en büyük midibüs ihracatını gerçekleştirdiklerini söyledi. Tuğrul Arıkan, geleceğin toplu taşıma dünyasındaki ihtiyaç ve trendleri öngörerek geliştirdikleri çevreci ve konforlu araçları Citiport 12 CNG, Novociti Life, Novociti Volt ve Novo Lux ile dünya otobüs devlerinin yer aldığı Busworld’de bulunmaktan heyecan duyduklarını kaydetti.

ISUZU_TUGRUL_ARIKAN_02
Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan: “İç piyasadaki ağır düşüşü ihracatla karşıladık. İhracatta çok ciddi büyümeler sağladık bu dönemde. 2014 – 2015’te ihracatı genişletme kararı vermiştik. Bu karar, 2018 ve 2019’da çok faydalı oldu. 2019’da toplam satışların neredeyse yüzde 60’ını ihracat oluşturdu. Aslında bizim hedefimiz iç pazar ve ihracat satışlarımızın yarı yarıya olması; ancak 2019’da iç pazar çok düşmüştü. İhracatta gerçekten çok büyüdük. Bu büyümenin altında ne var? Birincisi iyi bir organizasyon kurduk. Hem Avrupa’da hem Ortadoğu’da hem Orta Asya’da hem de Kuzey Afrika’da iyi distribütörler atadık ve iyi servisler kurduk. Ama en önemlisi bence Ar-Ge. Son senelerde Ar-Ge’ye hem kadrosal anlamda hem de bina, ekipmanlar ve test cihazları anlamında çok ciddi yatırım yaptık. Yeni bir Ar-Ge merkezi inşa ettik. Bunun büyük faydalarını görüyoruz. Birçok yeni ürünümüzü burada geliştirdik. İhracattaki büyümenin arkasındaki ana sebeplerden biri de ürün portföyümüzün genişlemesi oldu. Bu genişleme hala bitmedi. Önümüzdeki iki – üç sene içinde ürün portföyümüzü daha da iyi bir yere getirmiş olacağız.

Fuar sırasında Türk basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulunan Tuğrul Arıkan, son yıllarda büyük başarılara imza atan Türk otobüs sektörünün özellikle Avrupa’da değişen toplu taşıma trendleriyle birlikte karşılaşacağı zorluklar hakkında şunları söyledi: “Dünyada alternatif yakıtlı ve yüksek teknolojili araçlara ciddi bir eğilim var. Teknolojik gelişim giderek yıkıcı bir hal alıyor. Bu yıkıcı teknolojik gelişime özellikle bizim otobüsçüler olarak muhakkak ayak uydurmamız gerekiyor. Çünkü büyümek ve sağlıklı bir yapıda kalmak için ihracat en önemli unsur. En önemli ihracat pazarımız da Avrupa. Avrupa diğer üreticiler için de önemli bir satış noktası. Bizim bu yıkıcı teknolojilere karşı bir şey yapmamız lazım. Öncelikle doğal gazlı, elektrikli ve de hidrojen yakıt hücreli alternatif yakıtlı otobüslerin geliştirmesine ağırlık vermeliyiz. Bunu yapıyoruz da; ancak bunlar ciddi yatırım yükü gerektiren şeyler. Araçlarımızın dijital dönüşüme uygun, daha kentle iç içe ve daha güvenli araçlar olması için çalışıyoruz. Bunların hepsi ciddi Ar-Ge yatırımı gerektiriyor. Burada Türkiye açısından tehlike içeren noktalar var. Bizim Türkiye’de çok iyi ve çok başarılı bir yan sanayimiz var ve Türkiye’de otomotiv sektörünün yaptığı ihracatın üçte birinden fazlasını yan sanayimiz gerçekleştiriyor. Ama alternatif yakıtlı dünya dediğimiz zaman yan sanayinin karakteristiği de değişiyor. Artık gaz tüplerinden, bataryalardan, elektrik yönetim sistemlerinden, elektrikli araca uygun direksiyondan ve sensörlerden bahsediyoruz. Çünkü yeni güvenlik sistemleri tamamen sensörlere dayanıyor. Buradaki yerli payı şu anda ne kadar derseniz son derece düşük. Bu bir tehlike. Bu konuda yan sanayicileri de suçlamıyorum. Çünkü bunların hepsi ciddi yatırım gerektiriyor. Ticari araçlar binek araçlar gibi yüzbinlerce satışı olan bir sınıf da değil. Şu anda bataryaları, sensörleri, LCD ekranları, kameraları ithal ediyoruz. Bizim otobüs alanında binek araçlara göre üstünlüğümüz yüzde 70’e varan yerlilik katkısı. Ancak alternatif yakıtlı araçlarda, özellikle de elektrikli araçlarda yan sanayi OEM’lerle beraber gerekli geliştirmeyi yapamazsa bu avantajımızı kaybedebiliriz. Bunun için de yan sanayinin, OEM’lerin ve devletin birlikte çalışması gerekiyor. Devlet teşviklerinin buraya yönlendirilmesi gerekiyor. Avrupa’daki emisyon düzenlemeleri nedeniyle beş- altı yıl içinde Avrupa’ya elektrikli araçlar satmak zorundayız. Bunları satarız; ancak eğer yan sanayiyi canlandıramazsak yüzde 70 yerli katkısı ile satamayız. Bunun da cari açığa olumsuz etkileri olur. Bu da sektörümüz açısından çok önemli bir tehdit. Dolayısıyla yıkıcı teknolojilere bir şekilde ayak uydurmamız gerekiyor. Biz Ar-Ge’mizde elimizden geleni yapıyoruz; ama sınırlı kaldığımız yerler var. Bunu muhakkak yan sanayi ile, devlet ile, üniversiteler ile, TÜBİTAK ile yapmak zorundayız. Bu en önemli gördüğümüz konulardan biri.

ISUZU_NOVOCITILIFE
Novociti Life’ın alçak tabanlı tasarımına uygun olarak arkaya konumlandırılan FPT marka NEF4 model motoru, 186 beygir güç ve 680 Nm tork üretiyor. FPT’nin EGR (egzoz gazı geri çevirimi) sistemine gerek duymadan Euro 6D yayım ölçütlerine karşılayabilen motor teknolojisi, yüksek enerji verimliliği ile düşük yakıt tüketimi sağlarken, bu sayede Avrupalı belediyelerin ihtiyacı olan ölçütleri sağlamış oluyor.

Isuzu Novociti Life

Yeni Isuzu Novociti Life, alçak tabanıyla değişen pazar ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm olarak gün yüzüne çıktı. Büyük ve orta büyüklükteki otobüs yerine küçük boyutlarda otobüs kavramıyla dar sokaklı şehirleri de hedefleyen Novociti Life, alçak tabanlı yapısıyla engelli ve yaşlı nüfusun sosyal hayata daha fazla katılımını da destekliyor. Anadolu Isuzu’nun otobüs ürün grubunda bulunan 9,5 m uzunluğundaki Citibus modeli ile 7,5 m uzunluğundaki Novociti modeli arasında 8 m uzunluğuyla yeni bir segment oluşturan Novociti Life, midibüs boyutlarında otobüs görünümüyle dikkat çekiyor. Novociti Life’ın alçak tabanlı tasarımına uygun olarak arkaya konumlandırılan FPT marka NEF4 model motoru, 186 beygir güç ve 680 Nm tork üretiyor. FPT’nin EGR (egzoz gazı geri çevirimi) sistemine gerek duymadan Euro 6D yayım ölçütlerine karşılayabilen motor teknolojisi, yüksek enerji verimliliği ile düşük yakıt tüketimi sağlarken, bu sayede Avrupalı belediyelerin ihtiyacı olan ölçütleri sağlamış oluyor. Hem yolcuların konforu hem de aracın servis hizmetlerini asgari sürede gerçekleştirmek için özenle tasarlanan Isuzu Novociti Life, bir yılda hem Türkiye hem de Polonya ve İtalya’daki otoritelerden toplam 3 ödül birden aldı.

ISUZU_NOVOCITIVOLT_01
Kullanıcıya 2 farklı batarya kapasitesi sunan Novociti Volt, 140 kWh’lık batarya kapasitesi ile araca 210 km’ye kadar menzil imkanı sağlarken, 268 kWh’lık batarya kapasitesi ile araca 400 km’ye kadar menzil imkanı sağlıyor.

Yüzde 100 elektrikli Isuzu Novociti Volt

Yayım kurallarının gittikçe katılaştığı dünyada midibüs segmentinde yüzde 100 elektrikli olarak tasarlanan Isuzu Novociti Volt, Busworld fuarına damgasını vurdu. Novociti Life’ın elektrikli sürümü olan Novociti Volt,  tam elektrikli sürüş sistemi ile oldukça sessiz olmakla beraber tamamen sıfır karbon yayım seviyesi sayesinde çevre dostu araçlar kategorisinde yer alıyor. AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems) sayesinde yayaların güvenliği için, gürültü kirliliği yapmayan yapay bir motor sesi çıkaran Novociti Volt, bu sayede yayaların aracı fark etmesini sağlayarak riskli durumları engelliyor.

Kullanıcıya 2 farklı batarya kapasitesi sunan Novociti Volt, 140 kWh’lık batarya kapasitesi ile araca 210 km’ye kadar menzil imkanı sağlarken, 268 kWh’lık batarya kapasitesi ile araca 400 km’ye kadar menzil imkanı sağlıyor. Bu sayede Novociti Volt, farklı ihtiyaçlara göre esnekliğini koruyor, ihtiyaca göre kullanıcılara seçenekler sunmaya devam ediyor. Pil paketlerinin tavanda konumlandırılması sayesinde, aracın menzilinin artırılıp azaltılması kolaylıkla projelendirilebiliyor. Aracın arka tarafında konumlandırılmış olan elektrik motoru ise 255 kW’lık motor gücüne ve 2355 Nm’lik tork değerine sahip. Garanti kapsamında pil ömrünün 5 yıl veya 250.000 km boyunca yüzde 70 oranının altına inmeyeceği garanti ediliyor.  

ISUZU_CITIPORTCNG
Citiport 12 CNG, sıkıştırılmış gaz yakıt sistemiyle hem düşük işletim maliyetlerine sahip hem de sıradan bir toplu ulaşım aracına göre çevreye verilen zararı azaltıyor.

Düşük maliyetli ve çevreci Citiport 12 CNG

Tüm dünya şehirlerinde düşük emisyon salımı ve çevreye duyarlı araç kullanımının teşvik edilmesi çalışmaları doğrultusunda geliştirilen CNG (Compressed Natural Gas – Sıkıştırılmış Doğal Gaz) sistemine sahip altyapısıyla düşük tüketim ve çevre dostu olan Citiport 12 CNG, fuarda büyük ilgi gördü. Citiport 12 CNG, sıkıştırılmış gaz yakıt sistemiyle hem düşük işletim maliyetlerine sahip hem de sıradan bir toplu ulaşım aracına göre çevreye verilen zararı azaltıyor.

isuzu_Novo_Lux-bt
Novo S ile aynı platformu paylaşan Novo Lux, iç tasarımı ve standart olarak sunduğu donanımlar ile daha yüksek bir konfor sunuyor.

Novo Lux

Novo S ile aynı platformu paylaşan Novo Lux, iç tasarımı ve standart olarak sunduğu donanımlar ile daha yüksek bir konfor sunuyor. Donanım seviyesi ve engelliler için özel sürümlerinden 2+1 koltuk dizilimi gibi konforlu farklı birçok seçeneği sayesinde çok yönlü kullanıma uygun olan Nova Lux, özellikle yolcularına daha konforlu bir seyahat deneyimi sunmak isteyen servis ve turizm taşımacılarına hitap ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz