Aksaray, Daimler’in en önemli Ar-Ge merkezlerinden biri olacak

2
1958

Mercedes-Benz Türk’ün İstanbul’da bulunan Ar-Ge merkezine ilave olarak Aksaray’da 8.4 milyon Euro tutarında yatırımla kurulacak yeni Ar-Ge merkezinin temeli atıldı. Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Çin, Hindistan ve Japonya’da bulunan Ar-Ge merkezleriyle birlikte küresel yetkinlik merkezlerinden biri olacak Aksaray Ar-Ge Merkezi, 2018 yılı itibariyle Mercedes-Benz kamyonlarının tüm araç yol testi onaylarını verecek.

50 yıllık süre içerisinde İstanbul ve Aksaray başta olmak üzere toplam bir milyar Euro’yu aşan yatırım yaptıklarını, yine bu süre içerisinde İstanbul’da 80 bin adedin üzerinde otobüs ve Aksaray’da 230 bin adedin üzerinde kamyon ürettiklerini ve bunların büyük bir kısmını da ihraç ettiklerini açıklayan Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Türkiye’de üretilen her iki otobüsten birini, her üç kamyondan ise ikisini kendilerinin ürettiğini belirterek, Türkiye’de 10 bin kişiyi aşan doğrudan istihdam yarattıklarını dile getirdi. 2016 yılında açıkladıkları 113 milyon Euro’luk sığa artış yatırımı tamamlandığında Aksaray’dan bir milyar Euro’luk kamyon ihracatı yapıyor olacaklarını, dolayısıyla 2018 yılından sonra toplam ihracatlarının iki milyar Euro’nun üzerine çıkacağını kaydeden Süer Sülün, 2009 yılında İstanbul’da açtıkları Ar-Ge merkezinde bugün itibariyle 400 çalışanlarının bulunduğunu ve 2016 yılında 35 milyon Euro’luk mühendislik ihracatı yaptıklarını vurgulayarak, bugün temelini attıkları bu yatırımla tüm dünyaya mühendislik ihraç ederek bu miktarı kat kat artıracaklarını ifade etti.

Sektördeki 50’nci yılını kutlayan Mercedes-Benz Türk, Aksaray’da 8.4 milyon Euro’luk yatırımla kurulacak yeni Ar-Ge Merkezi’nin temel atma törenini gerçekleştirdi. Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG’nin Almanya, ABD, Brezilya, Hindistan, Çin ve Japonya’da bulunan küresel Ar-Ge merkezleri ağına dahil olacak Aksaray Ar-Ge Merkezi, 2018 yılı itibariyle tüm dünyadaki Mercedes-Benz kamyonlarının tüm araç yol testi onaylarını verecek.

Yeni Mercedes-Benz Türk Aksaray Ar-Ge Merkezi

Mercedes-Benz Türk Aksaray kamyon fabrikası içerisinde 8.4 milyon Euro tutarında yatırımla kurulacak Ar-Ge Merkezi’nin 2018 yılının temmuz ayında tamamlanması hedefleniyor.

Devletin ve hükümetin Ar-Ge çalışmalarını desteklediğini ve teşvik ettiğini dile getiren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Ar-Ge konusunda ülkelerin sahip olması gereken ivmeyi yakalama hususunda en büyük desteğin, işbirliğinden sağlanacağını bildiklerini ve buna iinandıklarını belirterek, ülkemizdeki Ar-Ge merkezlerinin ulusal hedefler doğrultusunda Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını ifade etti. Yarının güçlü Türkiye’sinin ortaya çıkması konusunda en büyük görevlerden birini Ar-Ge merkezlerinin üstleneceğini ve Ar-Ge merkezlerinde yapılan yenilikçi çalışmalar ile fabrikaların kazançlarını katlarken Türkiye’nin de değer elde edeceğini açıklayan Hasan Ali Çelik, fabrikalarda üretim yapan çalışanların elleri ayakları, Ar-Ge merkezlerinin ise ciğerleri ve beyinleri olduğunu vurgulayarak, Ar-Ge merkezlerinin bilgiyi teknolojiye, teknolojiyi de üretime dönüştüren en önemli aktör olduğunun altını çizdi.

40 bin metrekareyi aşkın alan üzerine kurulacak yeni Ar-Ge Merkezi’nin kapalı alanı 8 bin metrekare, açık alanı ise 32 bin metrekare olacak.
Yeni Ar-Ge Merkezi’nde toplamda 215 kişinin çalışması planlanıyor. Hali hazırda Ar-Ge faaliyetleri ve destek birimler kapsamında 140 kişi görev yapıyor.

Mercedes-Benz Türk İstanbul Ar-Ge Merkezi

Mercedes-Benz Türk, İstanbul Hoşdere fabrikasında Daimler AG’nin küresel Ar-Ge ağı içerisinde “Yetkinlik Merkezleri” oluşturma stratejisi kapsamında 2009 yılında Ar-Ge Merkezi kurmak için ilk başvuruyu yaptı.

Aksaray’da Mercedes-Benz kamyonları için Ar-Ge test bölümünün 1998 yılında kurulduğunu ve buradaki test ekibinin yaptığı küresel işbirliği ile ağlarındaki tüm diğer merkezlere örnek teşkil ettiğini dile getiren Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller, Aksaray’daki temel görevlerinin yayımları azaltmak, dayanıklılık testlerini yapmak, prototip üretimlerini gerçekleştirmek ve en önemlisi araç yol testi mühendisliğini güçlendirmek olduğunu vurgulayarak, Daimler AG’nin bu anlamda tüm Mercedes-Benz kamyonların araç yol testlerinin Aksaray’da yapılmasına karar verdiğini açıkladı. Bundan sonra araç yol testi ve mühendislik çalışmalarının tüm dünyadaki Mercedes-Benz kamyonları için sadece ve sadece Aksaray’daki Ar-Ge merkezinde yapılacağını kaydeden Hannes Möller, bunun Türkiye’de kurulmuş Ar-Ge merkezine verilen büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek, bundan dolayı büyük bir gurur duyduklarını ifade etti.

Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi, kamyon ve otobüs geliştirme bölümleri ile hem Türkiye piyasasına uygun araç kavramları geliştiriyor hem de aldığı küresel sorumluluklar kapsamında şasi, mekatronik ve iç tefrişat konularında yenilikçi çözümleri ile yurtdışına mühendislik ihraç ediyor.

Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi, son yıllarda özellikle karbon yayımını azaltmaya yönelik kamyon ve otobüs üretiminde kullanılan yapısal parçaların hafifletilmesi, maliyetin düşürülmesi ve üretim süreçlerinin daha da basitleştirilerek sürdürülebilirlik bilincinin yükseltilmesine yönelik çalışmalar yürütüyor. Bunun yanı sıra yerli tedarikçilere verilen destek ile araç maliyetini düşürmeye yönelik küresel kapsamları yerlileştiriyor.

Aksaray Ar-Ge merkezi’nin temeli Mercedes-Benz Kamyon Test Grubu Direktörü Dr. Hannes Möller, Mercedes-Benz Türk Kamyon Fabrikası Direktörü Prof. Dr. Frank Lehmann, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Aksaray Valisi Aykut Pekmez ve Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi Müdürü Mustafa Üstertuna (soldan sağa) tarafından atıldı.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz