ABB, otomotiv boyahane operasyonlarını dönüştürecek ve maliyetleri yüzde 30’a kadar azaltacak güçlü simülasyon araçları geliştirmek için Avusturya merkezli Engineering Software Steyr GmbH (ESS) ile stratejik bir işbirliğine imza attı. İşbirliğinin bir parçası olarak ABB, ESS‘ye azınlık yatırımı yapacak. Yatırımın finansal detayları açıklanmadı.
ABB Robotik Bölümü Başkanı Marc Segura, “Boya süreci için daha hızlı ve daha enerji verimli çözümler sunmak, otomotiv endüstrisindeki üretim geçişini dijitalleştirmede bulmacanın son parçasıdır. ESS ile geliştirdiğimiz yenilikçi çözümler, araç geliştirme süresini bir aya kadar kısaltacak ve yüzde 30’a varan maliyet tasarrufu sağlayarak üreticileri daha rekabetçi, verimli ve dirençli hale getirecek. Bu çözümü kullanarak 300 bin araç üreten bir üretici, CO2 emisyonlarını yılda yaklaşık 17 bin ton* azaltma potansiyeline sahip – bu da bir yolcu uçağını Dünya’nın etrafında 19 kez uçurmaya eşdeğer**.” dedi.
Tipik bir otomotiv boyahane süreci, yağ giderme ve elektro kaplamadan sızdırmazlık, püskürtme ve fırınlamaya kadar 20’den fazla ayrı adımdan oluşuyor. Her adım, yeni bir modelin seri üretimine başlanmadan önce test edilmesi ve optimize edilmesi gereken malzeme viskozitesi, yapışma ve kuruma süresi gibi çeşitli parametrelere tâbi. Geleneksel yöntemlerle her bir işlemi gerçekleştirmek pahalı ve zaman alıcı olabiliyor.
ESS CEO’su Dr. Martin Schifko, “Büyük, orta ve küçük ölçekli şirketler olmak üzere tüm oyuncuların inovasyon için doğru dijital araçlara erişiminin ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Şu anda piyasadaki bu tür araçların karmaşıklığı, küçük şirketlerin dijitalin gücünden yararlanmasını zorlaştırıyor. Simülasyon teknolojisini tüm üreticiler için erişilebilir hale getirerek oyun alanını eşitlemeye kararlıyız. Çözümlerimizle daha hızlı inovasyon yapabilir, çevresel etkiyi azaltabilir ve zorlu bir sektörde rekabetçi kalabilirler.”
Ortaklık ayrıca müşterilerin ABB Robotik‘in otomotiv boya atölyesindeki kapsamlı uzmanlığından ve hassas detaylar üreten mürekkep püskürtme tarzı görüntü kontrollü boya başlığı PixelPaint ve yüzde 99’a kadar aktarım verimliliği sağlayan dijital olarak etkinleştirilen atomizer RB1000i-S gibi akıllı otomasyon çözümleriyle elde ettikleri başarıdan yararlanmalarını sağlayacak, bu da daha az boya ve malzeme gerektiği anlamına geliyor.
ABB, ESS‘nin teknolojisini, masaüstü, bulut ve AR platformlarında kullanılabilen, robotik uygulamalar için dünyanın en popüler çevrimdışı programlama ve simülasyon aracı olan ABB’nin RobotStudio‘suna entegre edecek.
* Tipik enerji karışımında 100kWh enerji tasarrufu artı yıllık 300.000 araç üretimi varsayımıyla yılda toplam 16.860 ton CO2 tasarrufu için araç gövdesi başına 2,8 kg atık ve üst kaplama azaltımı ile ABB/ESS dahili analizi.
** Hesaplama, sektör ortalaması koltuk başına mil başına 142,25 g emisyona sahip 250 koltuklu Boeing 787-8’i varsaymaktadır (IBA analizi).