Mercedes-Benz Special Trucks, içten yanmalı hidrojen motora sahip bir Unimog ekipman taşıyıcısı prototipini gerçek operasyonda test etti. Unimog, içten yanmalı hidrojenin akü elektrik ve yakıt hücresi tabanlı tahriklere ek olarak uygulanabileceği koşulları araştırmak için kullanılan bir test aracıydı. Mühendisler, Bayreuth ile Bamberg arasındaki otoyolun hizmet dışı bırakılmış bir bölümünde, çimleri biçerken, hızlanırken ve halka açık bir gaz istasyonunda yakıt ikmali yaparken ölçüm verileri topladı. Veriler daha fazla araç geliştirme için kullanılacak. Autobahn GmbH çalışanları testlere eşlik etti. Düşük sıcaklıklarda ve çeşitli topografyalarda pratik testler, 18 ortağın içten yanmalı hidrojen motor tahrik kavramı üzerinde birlikte çalıştığı devam eden “WaVe” geliştirme projesinde önemli bir adım.
Mercedes-Benz Special Trucks ve Custom Tailored Trucks Başkanı Franziska Cusumano, konuyla ilgili olarak “Test aracının mevcut geliştirme durumundan çok memnunuz. İki yıllık güzel bir proje döneminin ardından, içten yanmalı hidrojen motora sahip ilk operasyonel Unimog prototipiyle şimdiden pratik testlere başladık. Yukarı Frankonya’daki Autobahn GmbH personeliyle yapılan testler bizim için özellikle değerli, çünkü burada daha ileri geliştirme çalışmaları için pratik uygulamalardan önemli geri bildirimler toplayabiliyoruz.” dedi.
Dönüştürülmüş motora sahip prototip araç
Mercedes-Benz Unimog test aracı, Unimog U 430 ekipman taşıyıcıyı temel alıyor. Alternatif hidrojen teknolojisi tahriği için tank, güvenlik ve izleme sistemlerinin yanı sıra ölçüm teknolojisine sahip özel olarak dönüştürülmüş bir doğal gaz motoru takıldı. Motor bölmesindeki hidrojenin yanması, egzoz sistemi yoluyla buhar olarak dışarı atılan su üretiyor. Dingil mesafesi ve platform uzunluğu, hidrojen depolarının kabinin arkasına monte edilebileceği şekilde boyutlandırıldı. Dört adet TÜV sertifikalı, 700 barlık yüksek basınç tankı, toplamda yaklaşık 14 kilogram gaz halinde hidrojen barındırıyor. Her biri birbirinden bağımsız olarak bir tank kontrol ünitesi ile çalıştırılan iki çift tank halinde birleştiriliyorlar. Bir sonraki geliştirme aşamasında mühendisler, hacmi normal bir iş gününü karşılayabilecek şekilde artırmayı hedefliyor. Motor yaklaşık 290 bg/1000 Nm güç üretiyor ve dizel eşdeğerine göre fark edilir derecede daha sessiz. Prototip, çalışma modunda daha fazla bilgi edinmek amacıyla iki biçme başlığına sahip bir ön çim biçme makinesiyle donatıldı.
Politika yapıcılar, bilim ve iş dünyası WaVe projesini hayata geçirdi
İçten yanmalı hidrojen motora sahip test aracının geliştirilmesi, kamu tarafından finanse edilen “WaVe” projesi çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Almanya Federal Ekonomik İşler ve İklim Koruma Bakanlığı tarafından finanse edilen proje, endüstri ve bilim alanından 18 ortak tarafından ortaklaşa uygulanıyor ve Temmuz 2021’de başladı. WaVe projesinin amacı, çekiş tahriği ve tüm PTO’lar için çoklu enerji dağıtıcısı olarak geleneksel bir dizel motorun, hidrojenle çalışan bir içten yanmalı motorla ne ölçüde değiştirilebileceğini incelemek.
Daimler Truck‘ın odak noktası akü elektrikli tahrikler ve hidrojenle çalışan yakıt hücreleri. Bu iki teknolojiye ek olarak içten yanmalı hidrojen, Daimler Truck’ın aktarma organları yelpazesinin karbonsuzlaştırılması için başka bir seçenek olabilir. Ayrıca WaVe projesinin ilk sonuçları, içten yanmalı hidrojen motorun özel uygulamalar için mantıklı ve tamamlayıcı bir çözüm olabileceğini gösteriyor.
Özellikle Unimog için bu sürüm, sınırlı montaj alanı ve bu tip bir araçla çalışmak için gereken yüksek performans nedeniyle gelecek için uygun bir tahrik modu olabilir. İlk başarılı pratik uygulamanın ardından geliştirme ekibi, daha fazla ayarlama ve iyileştirme yapmak için kalan altı aylık proje süresini sabırsızlıkla bekliyor. Mercedes-Benz Special Trucks Güç Aktarma Organları Geliştirme Başkanı Dr. Günter Pitz, şunları söyledi: “İçten yanmalı hidrojen tahrik kavramı, özel araç sektöründe güç yoğun uygulamalar için bir model görevi görebilir. İçten yanmalı hidrojen, inşaat sahalarında, belediye veya tarım sektörlerinde çok düşük yayımlarla araç kullanmayı ve çalışmayı mümkün kılabilir. Bu tür araçların seri olgunluğa ulaşması için güvenilir finansman gerekiyor.”