UTİKAD, kurduğu Afet Koordinasyon Masası ile afet bölgesine yardımların ulaştırılması için yoğun çaba gösterdi

0
431
utikad
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD’ın kurduğu Afet Koordinasyon Masası aracılığıyla koordine olan dernek üyeleri, ülkenin dört bir yanından afet bölgesine yardımların ulaştırılması için yoğun çaba gösterdi.

6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği UTİKAD’ın kurduğu Afet Koordinasyon Masası aracılığıyla koordine olan dernek üyeleri, ülkenin dört bir yanından afet bölgesine yardımların ulaştırılması için yoğun çaba gösterdi.

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, on şehirde yıkıma neden olurken yaklaşık on dört milyon insanın hayatını etkiledi. UTİKAD üyeleri depremin ilk gününde hızla harekete geçerek Afet Koordinasyon Masası aracılığıyla yardım malzemelerinin afet bölgesine ulaştırılması için gece gündüz demeden afet lojistiği operasyonu gerçekleştirmeye devam ediyor.

Afet Koordinasyon Masası, ülkenin önemli lojistik STK’larını, kamu kurum ve kuruluşlarındaki görevlileri, belediye çalışanlarını, lojistik sektöründe faaliyet gösteren yönetici ve çalışanları bir araya getirerek büyük bir gönüllülük hareketinin ilk adımını atmış oldu.

LOJİSTİK İMKÂNLAR SEFERBER EDİLDİ

Araç ve şoför sunabilenlerle kurtarma çalışmalarında kullanılacak iş makinelerinin bölgeye sevk edilmesi için nakliye ihtiyaçlarını koordine ederek iş makinaları dahil olmak üzere yardım malzemelerinin yüklü olduğu yüzlerce TIR’ı kötü hava koşullarının etkili olduğu afet bölgesine ulaştırmak için UTİKAD gönüllüleri adeta zamanla yarıştı.

Hızla güncellenen bilgiler ve duyurular yoluyla komşu ülkelerden Türkiye’ye insani yardımın taşınmasına ilişkin prosedürler takip edildi, gümrük süreçleri, araç izinleri, vergi ve izin muafiyetleri, afet bölgesindeki karayolu durumu, işler durumdaki havalimanları, denizyolu ile ulaştırılacak yardımlar için limanlardan kalkan gemilerin hareket saatleri yardım ulaştırmak isteyen gönüllülerin bilgisine sunuldu.

UTİKAD tarafından; AFAD, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve AKOM yetkilileri ile yürütülen eşgüdümlü çalışmalar afet bölgesinde etkin bir iletişim ağının kurulmasını sağlayarak depremin yaşandığı ilk gün itibariyle güncellenen ihtiyaç malzemelerinin neler olduğunun tespit edilmesini sağladı. İlk yetmiş iki saatin kritik olduğu kurtarma çalışmaları için kullanılacak ağır iş makineleri bölgeye sevk edilirken bölgeden gelen bilgiler ışığında gıda, giyim, çadır, ısınma ve gıda gibi güncellenen ihtiyaç malzemelerinin hızla organize edilmesine de katkı sundu.

UTİKAD, devlet yetkililerinin uluslararası yardım çağrısı sonrası kurtarma çalışmalarına katılmak için Türkiye’ye gelen yabancı kurtarma ekiplerinin afet bölgesine ulaştırılmasına da yardım etti. Fransa’dan Adana Havalimanı’na gelen Fransız kurtarma ekibi ve yanlarında getirdikleri ekipman için dakika dakika uçuş bilgileri güncellendi ve Fransız kurtarma ekibini afet bölgesine ulaştırmak için Dernek üyeleri tarafından hazırlanan otobüsler havalimanında hazır bekletildi.

DENİZYOLU ve DEMİRYOLU DA DEVREYE ALINDI

Karayolu ile ulaştırılmaya çalışılan yardım malzemesi yüklü taşıtlar afet bölgesindeki yollarda trafik yoğunluğu yaşanmasına neden oldu. Karayolunda yaşanan olumsuzluklar lojistik sektörünün her modunda faaliyet gösteren UTİKAD üyelerini farklı alternatifler yaratmak için harekete geçirdi. Hızlı ve etkili çalışmalar sonucunda farklı ulaştırma yolları devreye alınarak bölgeye ulaştırılması gereken yardım malzemeleri hız kesmeden sevk edildi. Denizyolu alanında faaliyet gösteren dernek üyeleri Ro-Ro seferleri düzenleyerek yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için çaba sarf ettiler. Depremin ikinci günü itibarıyla İstanbul ve İzmir’den başlatılan Ro-Ro seferleri sayesinde İskenderun limanına ulaştırılan yardım malzemeleri afet bölgesinde görevli resmi kurumlara ulaştırıldı.

UTİKAD ve Demiryolu Taşımacılığı Derneği’nin TCDD ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında hız ve taşınabilecek yük kapasitesi açısından daha fazla imkan sunması nedeniyle demiryolu seferleri düzenlenmeye başladı. Kocaeli Köseköy’den gerçekleşen blok tren seferleri ile afet bölgesine mutfak, yaşam konteyneri ve seyyar tuvaletlerin ulaştırılması sağlandı. Yardım malzemelerini taşıyacak bir UTİKAD blok treni organizasyonumuz ise tüm hızıyla devam ediyor.

BÖLGEDE LOJİSTİK KOORDİNASYON İHTİYACI DEVAM EDİYOR

Afet bölgesine çok sayıda yardım malzemesi ulaştırılmaya devam ederken bölgeye ulaştırılan malzemelerin depolanması ve dağıtımına yönelik lojistik koordinasyon, afet bölgesindeki yaraların sarılması sürecindeki önemini korumaya devam ediyor. Demiryolu ve denizyolu alternatiflerinden etkili bir şekilde yararlanılması ile birlikte karayolu üzerindeki baskı hafifletilerek depolama alanlarına getirilen malzemelerin uygun araçlar ile tam kapasite sevkinin sağlanması ve bölgeye ulaşan araçların planlı ve hızlı bir şekilde tahliye edilerek araçların yeni yük planlamalarına dahil edilmesi gerekiyor. Taşınacak malzemelerin türü, boyutu, aciliyeti ve taşınacağı bölgenin özellikleri gibi birçok etken lojistik koordinasyonda etkili olurken afet durumlarında ortaya çıkan ihtiyaca hızlı karşılık verilmesi gerekliliği kamu idaresi birimleri ile sivil toplum kuruluşları arasında etkin iş birliğinin önemini göstermektedir.demiryolu, denizyolu

DEPREM ÜLKESİ TÜRKİYE İÇİN AFET LOJİSTİĞİ HAYATİ ÖNEMDE

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayşem Ulusoy, lojistiğin her basamağında ve modunda seferber ettiği imkânları ile büyük bir yardım hareketi başlatan UTİKAD üyelerine, lojistik sektörünün tüm paydaşlarına ve emekçilerine teşekkür etti. Ulusoy, lojistik sektörünün gösterdiği çabalar için “taşınan sadece bir yük değil, ülkemizin dayanışması ve birlik beraberliği idi” diyerek tüm ülkenin bir araya geldiği bu büyük yardım hareketine duyduğu minnettarlığı dile getirdi. Depremden etkilenen bölgelerin yaralarının sarılmasında uzun soluklu düşünülmesi gerektiğini ve gelecekte benzer bir durumla karşılaşılması halinde etkin ve hızlı hareket kabiliyeti için Afet Lojistiği Koordinasyon Kurulunun kurulmasının hayati önem taşıdığının altını çizen Ayşem Ulusoy, “Lojistiğin önemi hem pandemi döneminde hem de yaşadığımız büyük afetle acı şekilde tecrübe edildi bu nedenle Afet Lojistiği Koordinasyon Kurulunun kurulması için UTİKAD olarak çalışmalara başlayacağız” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz