Global ölçekte enerjiye olan ihtiyaç giderek artarken, ihtiyaç olan enerjinin son tüketiciye sağlanması için enerji kaynaklarının çıkarılması, enerjinin üretimi ve çevrimi, üretilen enerjinin iletimi konularında hizmet veren sektörlerin büyümesi gelecek yıllarda kaçınılmaz olacak. Kocaer Çelik; yüksek mühendislik, teknolojik altyapısı ve tasarım gücü ile birlikte esnek altyapıya sahip çelik profil üretim hatları, imalat operasyonlarının gerçekleştirildiği Servis Merkezi ve doğa şartlarında korozyona dayanım için ihtiyaç duyulan çinko kaplama işlemini gerçekleştirdiği Galvaniz Tesisi ile yenilenebilir güneş enerji santrallerinin kurulması, enerjinin son kullanıcıya iletimi, enerji üretim tesislerinin inşası ve enerji üretimi için kaynakların kömür madenlerinden çıkarılması alanlarında proje bazlı, butik ve özel kaliteli çelikler üretmeye devam ediyor. Günümüze kadar enerji sektörlerindeki katma değerli ürünlerin payını sürekli artırırken, gelecekte de enerjiye duyulan ihtiyacın giderek artması ve ülkelerin enerji politikaları gereği arz sıkıntıları yaşanmasını kaçınılmaz olarak gören şirket, bu nedenle enerji sektörüne hizmet veren tesislerinde taleplerin artacağını, süreklilik arz edeceğini öngörüyor.
Avrupa’daki enerji krizi demir-çelik sektöründe üretim kısıtlamalarına neden olurken enerji bağımlılığı giderek daha önemli hale geliyor. Birçok demir-çelik fabrikasının ya üretimi azalttığı ya da yüksek enerji maliyetlerini fiyatlarına yansıttığı görülüyor. Bu durum yüksek kalite standartlarında, enerji ve çevre dostu üretim yapabilen, proje bazlı butik üretimler gerçekleştirebilen ve son kullanıcıyı hedefleyen ihracatçılar için yeni fırsatlar doğuruyor. Bu noktada enerji yoğun çalışan Türk üreticiler de maliyet ve temin yönünden enerji darboğazı yaşasa da artan ürün talebi ile birlikte enerjinin teminini sürekli sağlayan ve kendi enerjisini üretebilen kuruluşlar için önemli büyüme fırsatlarının oluşacağı düşünülüyor.
Kocaer Çelik üretimlerini fabrikalarındaki yenilenebilir ve yeşil enerji kaynakları ile gerçekleştirerek 6 kıtada 140 ülkeye ihracat yapıyor ve enerji sektöründe güneş enerji sistemlerinin altyapı çeliklerini, yüksek gerilim hatlarının çeliklerini, enerji santrallerinin konstrüksiyonlarının çeliklerini, yeraltı madenlerinin çeliklerini ve ekipmanlarını üretmekle birlikte, yapısal çelik, ulaşım, makine imalat, tarım, gemi inşa ve savunma sanayilerine hizmet veriyor. Aynı zamanda Galvaniz Fabrikasının yatırımını tamamlayarak, Türkiye’de ve Avrupa’da çelik profil imalatı, Servis Merkezi ve galvaniz kaplama işlemlerini entegre bir yapıda gerçekleştiren öncü tesislerden biri olma özelliğini taşıyor.
2022 yılı başından itibaren küresel düzeyde yaşanan dalgalanmalara rağmen yılın ilk sekiz aylık döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre ciddi oranda artırmayı başaran şirket, yurtdışı dağıtım kanallarının genişliği, özellikle Birleşik Krallık’taki iştiraki ve mevcut depoları vasıtasıyla Avrupa’daki kotaların verdiği sınırlamayı iyi yönetiyor. İhracattaki bu güçlü kaslar önümüzdeki dönemde Avrupa’dan gelebilecek ek taleplerde şirketin avantajlı konumunu sürdürmesini sağlayacak.
Resesyon endişeleriyle sektörde üretim miktarlarının önemli oranda gerilediği gözlenirken şirket; Ar-Ge, tasarım ve üretim tecrübesi ile projelere özel çözüm ve katma değerli yeni ürünler sunabildiği için bu süreci belirlediği hedefler doğrultusunda sürdürüyor. 2022 yılı sonunda A2 Fabrikasına, 2023 yılı ortasında A1 Fabrikasına yeni katma değerli ürünlerin üretimine yönelik son teknolojiyi kullanıp gerçekleştireceği yatırımlar ile küresel rekabet gücünü ve ihracatını daha da artırmayı hedefliyor.
Yenilenebilir enerji alanında hedeflediği yatırımlarım da programlandığı gibi tüm hızıyla devam ediyor. Halihazırda tüketilen enerjinin yüzde 33’ü şirketin kendi tesislerinde yenilebilir kaynaklardan üretiliyor. Devam eden yatırımlar tamamlandığında, mevcut 15 milyon kWh kurulu güç ilk etapta 30 milyon kWh’a çıkarırken, önümüzdeki yılın sonuna kadar şirket, tükettiği enerjinin tamamını üretmeyi hedefliyor.