Dış ticarette rota Avrupa’dan Asya’ya kayıyor

0
1314
UND-TIR-01
Uluslararası Nakliyeciler Derneği

Türkiye’nin en önemli ihracat ve ithalat pazarı Avrupa’ya taşımalarda düşüş hızlandı, nakliyeci rotayı Asya ülkelerine çevirdi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) hazırladığı 2019 Ocak – Şubat verilerine göre; ihracat taşımalarında ilk iki ayda yüzde 3 düşüş yaşandı, bazı önemli Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 15’lere kadar çıktı. Buna karşın, Türk Cumhuriyetleri’ne ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracat taşımaları önemli oranda arttı. Ortadoğu’da Irak’a ve Suriye’ye taşımalar hızlandı. İthalat taşımalarında da benzer durum yaşandı, Avrupa’ya yüzde 10 düşüş olurken, BDT ve Orta Asya ülkelerinden ithalat taşımaları yüzde 20 arttı.

Rusya ve Çin’e taşımalar hızlanacak

Konuyla ilgili açıklama yapan UND İcra Kurulu Başkanı Erman Ereke, “Avrupa ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında özellikle başta gelen ülkelerde Almanya’da yüzde 5, İtalya’da yüzde 15 ve Fransa’da yüzde 7 düşüş görülmekte. BDT ve Orta Asya ülkelerine yapılan ihracat taşımalarında ise özellikle Özbekistan’a yüzde 29, Türkmenistan’a yüzde 32, Rusya’ya yüzde 21, Kazakistan’a yüzde 40 artış görülüyor. İthalat yönünde ise Avrupa’da yüzde 10 düşüş olmasına rağmen, BDT ve Orta Asya ülkelerinde yüzde 20 artış olduğu görülüyor. Türk araçlarının Avrupa’dan boş dönüşleri yüzde 47 artarken, BDT ve Orta Asya ülkelerinden boş dönüşler yüzde 40 azalmış durumda. BDT ve Orta Asya ülkelerinde ihracat ve ithalat taşımalarının daha istikrarlı görünmesini olumlu sonuçlardan biri olarak değerlendiriyoruz. Taşıma rakamları üzerinden ticaret akışına baktığımızda hem ihracat hem de ithalatta Avrupa’dan Asya ülkelerine doğru yön değiştirme olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde Rusya ile ilişkilerin daha da iyileştirilmesi, TIR şoförlerine vize serbestleştirilmesinin uygulamaya girmesi, Çin ile imzalanan karayolu taşımacılığı anlaşmasının ve Özbekistan ile yenilenen karayolu taşımacılığı anlaşmasının meclisimizden geçmesiyle birlikte bölgenin öneminin daha fazla artacağını ve taşıma sayılarıyla birlikte dış ticaretimizin de hızlanacağını öngörüyoruz.” dedi.

Taşımalarda Türk Cumhuriyetleri’nin payı artıyor

UND’nin son olarak açıkladığı 2019 Şubat ayı karayolu taşıma istatistiklerine göre; Türk araçlarının ihracat taşıma sayıları, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 2 düşüşle 96 bin 515 adet oldu. Ocak – Şubat toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 192 bin 16 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Yabancı araçların taşıma sayıları şubat ayında yüzde 2 düşüşle 27 bin 183 adet oldu. Ocak – Şubat toplamında ise yabancı araçlar yüzde 3 düşüşle 51 bin 347 adet ihracat taşıması yaptı. Türkiye’nin ihracat taşımasında, Türk ve yabancı araçlar genel toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 düşüşle 243 bin 363 adet ihracat taşıması gerçekleştirdi. Irak ve Suriye’ye geçen yılın aynı dönemine göre artış olması nedeniyle bölgesel olarak sadece Ortadoğu ülkelerine ihracat taşımalarının yüzde 1 artış gösterdiği dikkat çekiyor. Diğer tüm bölgelerde ihracat taşımalarında düşüş görülüyor. Avrupa taşımalarında en önemli pazarlar olan Almanya’ya yüzde 5, İtalya’ya yüzde 15, Fransa’ya ise yüzde 7 düşüş dikkat çekiyor. Avrupa ülkelerine toplamda yüzde 1 düşüş yaşandı. BDT ve Orta Asya ülkelerinde ise Rusya Federasyonu’na yüzde 21 olmak üzere Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan’ın içerisinde olduğu Türk Cumhuriyetleri’nin tümüne taşımacılık sayılarının ciddi oranlarda arttığı görülüyor. Nahcivan’a ise diğer ülkelerin aksine yüzde 70 oranında ciddi düşüş söz konusu.  

2019 Ocak – Şubat toplamında Türkiye’nin ihracat yükünü taşıyan yabancı araçlar arasında en büyük paya sahip Bulgaristan taşıma sayısını yüzde 2 artırırken, Sırbistan plakalı araçlarda ise yüzde 23 artış dikkat çekti.

İthalat taşımalarında yüzde 14 düşüş

Türk araçlarının şubat ayında ithalat taşıma sayıları yüzde 4 düşüşle 33 bin 722 adet oldu. Ocak – Şubat toplamında ise Türk araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 düşüşle 60 bin 517 adet ithalat taşıması gerçekleştirdi. Yabancı araçların taşıma sayıları şubat ayında yüzde 15 düşüşle 15 bin 747 adet oldu. Ocak – Şubat toplamında ise yabancı araçlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşüşle 29 bin 719 adet ithalat taşıması gerçekleştirdi. Türkiye’nin ithalat taşımasında, Türk ve yabancı araçlar genel toplamında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 düşüşle 90 bin 236 adet ithalat taşıması gerçekleştirdi.

Batı Avrupa araçlarının boş girişinde yüzde 567 artış

İthalat taşımalarındaki büyük düşüşe bağlı olarak, Türk taşımacıların Ocak – Şubat döneminde özellikle Avrupa ülkelerinden boş dönüş sayıları toplamda yüzde 50’e yakın arttı. Batı Avrupa, Doğu Avrupa ve Güney Avrupa ülkelerinde boş dönüş sayılarındaki artış daha fazla oldu. Yabancı araçların Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye boş giriş sayıları ise yüzde 82 oranında arttı. Özellikle Batı Avrupa’dan boş dönüş sayıları hızlandı. Türk araçların batı Avrupa’dan boş dönüşleri yüzde 391 oranında artarken, yabancı araçların artış oranı ise yüzde 567 oldu. Ocak – Şubat 2019 döneminde sadece Avrupa’dan 18 bin 683 adet yabancı araç yük almak üzere ülkemize boş giriş yaptı. Boş giriş yapan yabancı araçların başında yüzde 102 artış ve 5 bin 722 adetle Bulgaristan, ardından Gürcistan ve Romanya geliyor. Türk taşımacılar aylık 70 bin araçla ile kendi ülkelerine boş dönüş yaparken, yabancı araçlar ise aylık 14 bin adet boş giriş yaptı.

Almanya Türkiye’yi transit güzergah yaptı

Türkiye üzerinden yapılan transit taşımalara bakıldığında Türk ve yabancı araçlarının İran, Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan başta olmak üzere komşu ülkelere taşıma yaptığı görülüyor. Transit taşımaları Türkiye üzerinden yapan araçlarda ise yoğunlukta olarak İran dikkat çekiyor. Öte yandan Almanya’nın Türkiye’yi transit güzergah olarak kullanmaya başlaması dikkat çekerken, bu ülkelerin ardından komşu ülkeler Bulgaristan, Gürcistan ve Azerbaycan geliyor. Türk araçları ise geçen yılın aynı dönemine göre transit taşımalarda yüzde 12 artış sağladı, ağırlıklı olarak Irak’a ve Azerbaycan’a taşıma gerçekleştirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz