Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (European Automobile Manufacturers’ Association – ACEA), 18 Şubat akşamında Avrupa Parlamentosu, Komisyonu ve ulusal hükümetler tarafından ağır hizmet taşıtlarının yaydığı CO2 yayımları için ölçütler belirleyen düzenlemeyle ilgili son anlaşmaya dikkat çekti.
ACEA, özellikle kamyonlar için getirilen son derece iddialı CO2 düşüş hedeflerinden kaygı duyuyor: 2025 yılında yüzde -15 ve 2030 yılında yüzde -30. Bu hedefler oldukça zorlu, zira yürürlüğe konmaları sadece ticari taşıt endüstrisine bağlı değil ve bu hedeflerin ana hatları hala bilinmiyor.
ACEA Genel Sekreteri Erik Jonnaert, konuyla ilgili şu yorumu yaptı: “Şu anda sadece üye ülkelere, bu hedefleri karşılamak için satılmak zorunda olan seçenek tahrikli kamyonların ihtiyaç duyacakları şarj ve yakıt istasyonu altyapılarını oluşturmaları için acil olarak çabalarını artırmaları çağrısında bulunabiliyoruz.”
ACEA’nın kaygısının nedeni böyle bir altyapının hiç olmaması. Gerçekten de veriler güncel olarak elektrikli ya da hidrojenle çalışan kamyonlara uygun halka açık şarj ve yakıt istasyonu altyapısının olmadığını gösteriyor. Doğal gaz (CNG ve LNG) için kamyonlara uygun dolum istasyonları konusunda da Avrupa çapında istasyon bulunurluğu düşük seviyede.
AB kurumlarının 2025 yılından itibaren yürürlüğe girmesini kabul ettikleri sıfır yayımlı kamyonlar için zorunlu satış kotası (“karşılaştırma” sistemi aracılığıyla) ışığında AB çapındaki bir altyapı aksiyon planının 28 ulusal hükümet tarafından yürürlüğe konma ihtiyacı en acil konu.
Erik Jonnaert, sözlerine şöyle devam etti: “Kamyon üreticileri için karşılaştırma sisteminin yürürlüğe girmesi talep kısmını tamamen gözardı ediyor. Taşımacılık operatörlerinden, eğer onlar için bir iş olanağı yoksa ve AB’nin tüm önemli otoyollarında taşıtları kolayca şarj etmek ya da yakıt ikmali yapmak olanaklı değilse, birden elektrikli ya da diğer seçenek tahrikli kamyonlar satın almaya başlamalarını bekleyemeyiz. Politika yapıcılar, üreticilerin zorunlu olarak üretmek zorunda oldukları sıfır yayımlı kamyonların müşterilerimiz tarafından satın alınmalarını ve kullanılmalarını sağlayacak şekilde hareket etmek zorundalar.”
Kamyonlar için AB’nin ilk kez CO2 ölçütleri belirlediği düşünüldüğünde bu hedeflere ulaşılmasını sağlayacak birçok destekleyici önlemin (EMS ‘European Modular System’ gibi uzun araç kombinasyonları, seçenek yakıtlar, vb) en azından 2025 yılına kadar ertelenmiş olması büyük bir endişe yaratıyor.