Küresel rekabet ortamında ürünlerin doğru zamanda, doğru pazarda, istenilen anda olması firmaları bir adım öne çıkarıyor. Ürünlerini lojistik şirketlerine teslim eden firmalar, ürünün yüklendiği andan teslim zamanına kadar geçen süreci izlemek ve ürün hakkında en doğru bilgiyi almak istiyor. Tam da bu noktada lojistikçilerin imdadına bilgi teknolojileri (BT) ve yapay zeka yetişiyor.
Teknoloji müşteri sadakatini olumlu etkiliyor. lojistik süreçler can kurtarıyor
Markaların pazara ulaşmasında lojistik süreçlerin ‘can kurtardığını’ ifade eden Asil Transport Co. Genel Müdürü Armağan Şahin, “Lojistik iş süreçleri markaların rekabette öne geçmesinin ön koşulunu oluşturuyor. Ürününüz istediğiniz kadar kaliteli olsun eğer ki lojistik ağınız yeterli verimliliğe sahip değilse rakiplerinizin bir adım gerisinde kalmaya mahkumsunuz.” dedi. Kanada’da yapılan bir lojistik konferansında katılımcılara, lLojistikte en önemli başarı faktörü nedir? diye sorulduğunu ve ilk sırada % 50 ile müşteri beklentileri çıktığını söyleyen Şahin, daha sonra sırasıyla; % 33 teknoloji, % 16 insan kaynakları ve yüzde 4 ile taşımacılık yönetiminin geldiğini söyledi. Lojistikte yeni müşteriler kadar eski müşterilerle ‘müşteri sadakati’ne dayalı ilişkilerin de çok önemli olduğunu ifade eden Asil Transport Co. Genel Müdürü Armağan Şahin, teknolojik süreçlerin müşteri sadakatini olumlu etkilediğinin özenle altını çizdi.
Asil Transport Co. bilgi teknolojilerine ve yapay zekaya yatırım yapıyor
‘Herkes taşır biz teslim ederiz’ mottosuyla 1995 yılından beri kesintisiz hizmet sağlayan Asil Transport Co.’nun son yıllarda teknolojiye yatırım yaptığını söyleyen Şahin, “Günümüz, internet ve bilgi teknolojileri çağı olarak adlandırılıyor. Eski yöntem taşımacılık sistemi ile acımasız rekabet ortamında markalara hizmet sağlayamazsınız. Asil Transport Co.’nun ikinci kuşak yetkilileri olarak yapay zeka başta olmak üzere BT ve IT sistemlerine yatırım yapıyoruz. Yazılım konusunda firma olarak örnek olmayı hedefliyoruz. Kullandığımız yazılımlar ile müşterilerimize kesintisiz hizmet sunuyoruz. Operasyonlarımızda müşterilerimizin üzerindeki yükü alıyor ve onlar adına bütün kırtasiye-evrak işlerini dijital ortamda yönetiyoruz. Gümrükte beklemeye takılmadan müşterilerimizin en hızlı şekilde hareket etmesine ve zamandan tasarruf etmesine olanak veriyoruz. Sahip olduğumuz belgelerimiz ile müşterilerimizin öngördüğü zamanda pazarda olmasını sağlıyoruz.” dedi.
Teknolojiye yatırım yapmayan lojistikçilerin şansı yok
Lojistik sektörünün birçok farklı sektörle entegre halinde olduğunu ve lojistik firma tepe yöneticilerinin tüm bu sektörlerdeki gelişmeleri yakından takip etmesi gerektiğini söyleyen Şahin, “Yeni dijital çözümler sektörün geleceğine damga vuruyor. Araç takip ve izleme sistemleri, mobil terminaller ve otomasyon uygulamaları giderek yaygınlaşıyor. Bilgi akışını artıran mobil çözümler hem süreci hızlandırıyor hem de verimlilik sağlıyor. Birbirinden farklı sektörleri aynı potada buluşturan lojistik, yeni teknolojiler ile sevkiyatların hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlıyor. Bu bağlamda taşımacılık teknolojileri her geçen gün gelişiyor.” dedi. Yazılım ve yapay zeka uygulamalarının lojistik sektörüne entegre edilmesinin şart olduğunun altını çizen Şahin, teknolojiyi kullanamayan lojistikçilerin yok olma ile karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.