21 bin ton e-atık geri dönüştü

1
957
ELDAY, 2014 yılından bu yana 21 bin ton e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırdı.

Atık elektrikli ve elektronik eşyayı geri dönüşüm zincirine kazandırmak ve bu konuda toplumda bir bilinç yaratmak için çalışan ELDAY, beşinci yaşına girmeye hazırlanırken bugüne kadarki çalışmaları konusunda bir değerlendirmede bulundu. Kuruldukları 2014 yılından bu yana 21 bin ton e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırdıklarını söyleyen ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, “2019 yılında beşinci yaşımızı kutlayacağız. Hedefimiz yeni yaşımızda daha çok e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırarak hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak.” diye konuştu.

ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç

Elektrik ve Elektronik Geri Dönüşüm ve Atık Yönetimi Derneği İktisadi İşletmesi ELDAY, Türkiye’de her yıl yüzde 10 civarında artış gösteren e-atık sorununa çözüm getirmek için var gücüyle çalışıyor. Beşinci yılına girmeye hazırlanırken ELDAY’ın bugüne kadar olan çalışmalarını değerlendiren ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, bu konudaki bilinç artsa da ülkemizin hala e-atıkların geri dönüşümünde Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer aldığını belirtiyor.

1 kilo demirin elde edilmesi için 200 kilo cevherin çıkarılması ihtiyaç duyulurken 2 kilo AEEE geri dönüşüm sürecinden elde edilen demir yeterli oluyor.

Kuruldukları günden bu yana 21 bin ton e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırdıklarını belirten Yamaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “E-atıkların geri dönüşümünün doğaya büyük katkısı var. Atık halini almış elektrikli ve elektronik eşyaların (EEE) uygun şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, civa, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına neden olarak insan sağlığına ve doğaya zarar veriyor. İşin ekonomi boyutunu da unutmamak gerekiyor. AEEE’ler geri dönüştürüldüğünde plastik, metal gibi kısımları fiziksel yollarla ayrılarak ikincil ham madde olarak piyasaya sürülüyor. Bir örnekle anlatmak gerekirse 1 kilo demirin elde edilmesi için 200 kilo cevherin çıkarılması ihtiyaç duyulurken 2 kilo AEEE geri dönüşüm sürecinden elde edilen demir yeterli oluyor. Biz bugüne kadar 21 bin ton atığı dönüştürdük; bu da 1 milyon 50 bin ton demir cevheri çıkarılması yerine e-atıklardan 10 bin 500 ton demir elde edilmesi anlamına geliyor. Ayrıca elektronik atıklarda bulunan değerli maddeler geri kazanıldığında enerji tasarrufu sağlanıyor, yayım salınımı ve fosil yakıtların kullanımı da azalıyor. 2019 yılında beşinci yaşımızı kutlayacağız. Hedefimiz yeni yaşımızda daha çok e-atığı geri dönüşüm zincirine kazandırarak hem çevreye hem de ülke ekonomisine katkı sağlamak.

Atık halini almış elektrikli ve elektronik eşyaların (EEE) uygun şekilde geri dönüştürülmemesi kurşun, civa, brom ve krom gibi zehirli materyallerin salınımına neden olarak insan sağlığına ve doğaya zarar veriyor.

Belediyelerle önemli işbirliklerine imza atıyoruz

Kuruldukları günden bu yana sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarıyla da işbirliğine giderek hem bilinçlendirme hem de atık toplama faaliyetleri gerçekleştirdiklerini anlatan ELDAY Genel Müdürü Muharrem Yamaç, özellikle belediyelerin bu konudaki hassasiyetine dikkat çekerek, “Birçok belediyeyle birlikte çok önemli işbirliklerine imza attık. Son olarak yaptığımız birkaç işbirliğinden bahsetmek gerekirse; Fethiye Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ile birlikte ev ve işyerlerinden e-atıkları toplamaya başladık. Ayrıca hazırlanan 35 elektronik atık kutusu elektronik ürün satışı yapan mağazalara, teknik servislere dağıtımı sağlandı. Muratpaşa Belediyesi ile yaptığımız proje çerçevesinde e-atıklar Çevreci Komşu Kart kapsamına alındı ve 31 ton e-atık toplandı. Beyoğlu Belediyesi ile e-atıkların geri dönüşüm zincirine kazandırılmasını teşvik etmek ve özellikle gençler arasında bu konudaki farkındalığı artırmak için ‘Elektronik Atıkları Topluyoruz, Öğrencilerimizi Ödüllendiriyoruz’ kampanyasını yürütüyoruz. Kampanya ile 10 Mayıs 2019 tarihine kadar elektronik atık toplayan öğrencilere bir scooter hediye edilecek. Bütün bunların yanı sıra Çöp Şenliği, Atıklar Orman Olsun, Çevre Şenlikleri ve Kulüp Kaynaştırma Şenlikleri gibi projeler STK’larla yaptığımız çalışmaların sadece birkaçı. Şu anda yeni eğitim filmimizin okullara dağıtımı sürüyor, kamu spotumuz ise yayında.” dedi.

Özellikle gençler arasında bu konudaki farkındalığı artırmak için ‘Elektronik Atıkları Topluyoruz, Öğrencilerimizi Ödüllendiriyoruz’ kampanyası yürütülüyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz