ZF, 2017’de satış rekoru kırdı

0
1048
Renault Trucks

ZF CEO’su Wolf-Henning Scheider, şirketin yıllık mali sonuçlarının sunumu sırasında araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin daha da genişleyeceğini duyurdu. Teknoloji şirketi, 2017 yılında 36.4 milyar Euro’luk rekor satış yaptı. Ar-Ge harcamalarındaki artışa rağmen, vergi öncesi net kâr 2.3 milyar Euro olarak gerçekleşti.

ZF Friedrichshafen AG, araştırma ve geliştirme harcamalarını artırmaya devam ederek, ulaşımın geleceğini belirleyecek teknolojileri üretmek için daha hızlı çalışacak. 1 Şubat’tan bu yana görevde olan CEO Wolf-Henning Scheider, bu açıklamayı şirketin yıllık basın toplantısında yaptı. 2017 mali yılını 36.4 milyar Euro‘luk rekor satışla kapatan ZF, döviz kuru etkileri ile birleşme ve satınalma faaliyetleri de hesaba katıldığında toplamda yüzde 6‘lık bir büyüme gerçekleştirdi. ZF, ayrıca artan araştırma ve geliştirme maliyetlerine rağmen, 2.3 milyar Euro ile 2016 yılından daha yüksek bir vergi öncesi net kâr elde etti.

Scheider, “Hareketlilik dünyası yüksek hızda dönüyor. Müşterilerimize ‘Gör-Düşün-Uygula’ (See–Think-Act) sloganımızla tüm alanlarda öncü çözümler sunmayı planlıyoruz. Bu yüzden araştırma ve geliştirme harcamalarımızı daha da artıracağız.” dedi.

2017’de ZF, araştırma ve geliştirmeye 2.2 milyar Euro harcadı. Bu rakam 2016 yılına göre yaklaşık yüzde 15 oranında artış anlamına geliyor. Bu yıl, elektrikli araç ve hibrit tahrik teknolojilerinin yanı sıra araç güvenlik sistemlerinin ve özerk (otonom) sürüş teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla, dünya çapında 2 milyar Euro’dan fazla kaynağın geliştirme çalışmalarına yönlendirilmesi planlanıyor. Bu, Ar-Ge’ye ayrılan payın bu yıl yüzde 6.1’den yüzde 6.5‘e çıkarılacağı anlamına geliyor. Aynı şekilde ZF, tesis ve donanım yatırımlarınlarına da devam etmek istiyor (2017’de 1.4 milyar Euro). Yeni yatırım planları arasında elektrikli tahrik bileşenlerinin üretimi için düşünülen iki yeni tesis de bulunuyor.

ZF CEO’su Wolf-Henning Scheider

Satışlar yüzde 6 arttı

2017 yılında ZF’nin grup satışları yüzde 3.6 artarak 36.4 milyar Euro’ya ulaştı (2016’da 35.2 milyar Euro). Döviz kuru etkileri ile birleşme ve satınalma faaliyetleri de hesaba katıldığında toplam büyüme yüzde 6 olarak gerçekleşti. Scheider, “Bu sonuç çalışanlarımızın özveri ve yüksek motivasyon düzeyini gösteriyor.” dedi. “Ticari Taşıt Teknolojileri” ve “Otomobil Güç Aktarma Organları Teknolojileri” bölümlerinin satışları iyinin de üzerinde bir performans göstererek sırasıyla yüzde 7.2 ve yüzde 9.3 oranında artış gösterdi.

Scheider, “Binek otomobiller için geliştirdiğimiz son derece verimli otomatik şanzımanlar CO2 yayımlarının azaltılmasına katkıda bulunuyor. Yüksek talep gören bu şanzımanlar, hem Avrupa’nın sınır değer hedefine hem de küresel iklim yayım hedeflerine ulaşmada çok önemli bir bileşen. Bir elektrik motoru ile başarılı şekilde birleştirildiğinde, bu teknoloji sektörde çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip.” dedi.

ZF Grubu‘nun çalışan sayısı 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle 146 bin 148’e ulaştı (2016’da 136 bin 820 kişi). Çin, Meksika, Portekiz, ABD ve Almanya başta olmak üzere Aktif ve Pasif Güvenlik Teknolojileri, E-Mobilite, Otomobil Şasi Teknolojileri ve Binek Otomobil Güç Aktarma Organları Teknolojileri bölümlerine yönelik birçok yeni ve ek konum oluşturuldu. Bunların içerisinde yaklaşık bin 700 adedi özellikle araştırma ve geliştirme konumuydu.

İstikrarlı kâr, daha fazla verimlilik

Geçen yıl, ZF sadece satışlarını değil aynı zamanda kârlılığını da artırdı. Vergi öncesi net kâr 2.2 milyar Euro’dan 2.3 milyar Euro’ya yükseldi; kâr marjı ise geçen yıl olduğu gibi bu sene de yüzde 6.4 şeklinde gerçekleşti. Hem ciro hem de kâr marjı 2017’nin başında tahmin edilen tutarların üzerinde yer aldı. ZF’nin Finans’dan Sorumlu Başkanı (CFO) Dr. Konstantin Sauer, “Kârlı ve başarılı bir yıl geçirdik. İş süreçlerimizi iyileştirdik, tüm zorlu koşullara rağmen maliyet yapımızı geliştirdik ve daha da verimli hale geldik. Bu sayede, araştırma ve geliştirme için daha yüksek bütçeleri finanse edebilirken aynı zamanda kazanç kalitesini de arttırabildik.” dedi.

Mayıs 2015’te TRW Otomotiv’i satın aldıktan yaklaşık iki buçuk yıl sonra, 2017 sonu itibariyle brüt borcun yaklaşık yüzde 50 oranında (6.4 milyar Euro seviyesine) düşmesi sağlandı. Sauer, “Amacımız güçlü bir nakit akışı ile finansal yükümlülükleri daha da azaltmak ve ZF Grubu’nun 2018 yılında borçlarını hafifletmeye devam etmesini sağlamak.” dedi.

ZF CFO’su Dr. Konstantin Sauer

Yenilik için daha fazla hız

Otomotiv endüstrisindeki dinamik gelişim son derece talepkar gerekliliklere sahip bulunuyor. ZF CEO’su Wolf-Henning Scheider, grup bünyesinde proje temelli işbirliği çalışmalarını artırmak istiyor. Scheider, “Karar vermede yüksek düzeyde özerkliğe sahip proje grupları oluşturulmasını destekleyerek, farklı birimler arası işbirliğini pekiştiriyoruz. Bu sayede hızla değişen yeni teknoloji alanlarındaki gereksinimlere daha iyi adapte olabiliyorlar. Bu projeler için müşterilerimizle çok daha erken aşamalarda yakın bir çalışma ortamı yaratarak arzulanan yeni ürünlerin çok daha hızlı bir şekilde seri üretime erişmesini sağlıyoruz. Öte yandan bu durum beklentileri karşılamaması halinde bir projenin süratle terk edilebileceği anlamına da geliyor. Bu yaklaşımla büyük bir grup şirketinde girişimci kültürü geliştirilebilir. ZF ekipleri, müşteriler için mümkün olan en iyi çözümleri hızlı bir şekilde geliştirmek amacıyla, mevcut proje gereksinimlerine göre, geleceğin sorularını cevaplayabilmek için sürekli olarak yeniden oluşturulmalıdır. Bazı otonom sürüş projeleri bunun için örnek olarak verilebilir. Geleneksel alanlarda seri üretim projelerimizin denenmiş ve güvenilir gelişimiyle birlikte, bu yeni kültür ile şimdi ikili bir işletim sistemi şeklinde çalışıyoruz.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz