Volvo‘nun yeni uzun mesafe elektrikli kamyonu 600 kilometreye kadar menzile sahip ve aküleri 40 dakikada şarj edilebiliyor. Volvo, uzun mesafe kamyon taşımacılığında devrim yaratma potansiyeline sahip yeni ağır hizmet tipi elektrikli amiral gemisini ilk kez sergiliyor.
Volvo Trucks, uzun mesafeler için yeni elektrikli kamyonu olan e-akslı Volvo FH Aero Electric‘i 2026’nın ikinci çeyreğinde resmen piyasaya sürecek ve sipariş almaya başlayacak. Ancak şimdiden yeni elektrikli kamyon hakkında görseller ve daha fazla ayrıntı ortaya çıkarken, müşteriler yeni kamyonu satın almak için bir niyet mektubu da imzalayabilecek.
Yeni FH Aero Electric, kamyon taşımacılığının CO2 yayımlarının büyük bir bölümünü temsil eden ve şimdiye kadar elektriklendirilmesi zor olan uzun mesafeli taşımacılık görevleri için tasarlandı. Yeni kamyon, hızlı şarj kapasitesine ve 600 km’ye kadar saf elektrik sürüş menziline sahip olacak.
Volvo Trucks Başkanı Roger Alm, konuyla ilgili olarak “Bu, sıfır yayımlı taşımacılıkta gerçek bir atılım. Artık, taşımacılık şirketleri üretkenlikten ödün vermeden elektrikli kamyonlarla gerçekten uzun mesafeler kat edebiliyor. Süper hızlı şarj ve yüksek yük kapasitesi bunu çok rekabetçi bir çözüm haline getiriyor. Uzun mesafeli operasyonlarda elektrikli kamyonlar, sektörümüzde CO2’yi azaltmaya önemli bir katkı sağlayacak, çünkü kamyon başına en fazla tasarruf edebileceğiniz yer burası. Bu, taşımacılık şirketleri ve toplum için olumlu bir haber.” dedi.

40 dakikada hızlı şarj
Yeni uzun menzilli Volvo FH Aero Electric‘teki akülerin şarj edilmesi, yeni elektrikli kamyon yeni MCS (Megawatt Şarj Sistemi) standardına uyarlandıkça daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilecek. Kamyonun akü paketinin şarj edilmesi (yüzde 20’den yüzde 80’e) yaklaşık 40 dakika sürecek, bu da AB içindeki kamyon sürücüleri için yasal dinlenme süresi içinde yapılabileceği anlamına geliyor ve böylece yüksek üretkenliğe katkıda bulunuyor. Hızlı şarj ile bu kamyon, gerçek anlamda uzun mesafeli elektrikli taşımacılığın bir gün içinde gerçekleşmesini sağlayacak.
Yüksek yük kapasitesi
Yeni elektrikli kamyonun toplam yüklü katar ağırlığı 48 ton olabilecek ve geleneksel bir dizel kamyonunkine yakın bir yük kapasitesine sahip. Yük kapasitesi, daha fazla aküye izin veren ve ağır treylerlerle birlikte ekstra akülerin ağırlığını göz önünde bulundurarak ağırlık dağılımı açısından faydalar sağlayan ekstra bir destekleyici üçüncü aks (6×2 aks konfigürasyonu) sayesinde mümkün.
Volvo’nun yeni kamyonunun uzun menzili, e-aks adı verilen ve araçta önemli ölçüde daha fazla akü kapasitesi için alan yaratan yeni aktarma organı teknolojisi sayesinde mümkün oluyor. Yeni FH Aero Electric, 780 kWh kurulu akü kapasitesine sahip 8 aküyle donatılabiliyor.

Geniş teklif ve güçlü deneyim
Standart bir kabinle de sunulacak olan yeni kamyon, Volvo Trucks‘ın elektrikli kamyonlar ve ilgili hizmetler konusundaki geniş yelpazesine önemli bir ek. Hizmetler, elektrikli hale getirmek için uygun rotaların değerlendirilmesinden, elektrikli kamyonların yolda ve depoda verimli bir şekilde şarj edilmesine ve elektrikli kamyon filosunun performansının ayrıntılı takibine kadar her şeyi içeriyor.
Roger Alm, şöyle devam etti: “Sektörün en kapsamlı elektrikli kamyon taşımacılığı çözümlerine sahibiz ve binlerce büyük ve küçük müşteriye elektrikliye geçmeleri için destek sağlama konusunda beş yılı aşkın deneyime sahibiz. Volvo Trucks, karbonsuzlaştırma yolculuklarına başlamak isteyen taşımacılık şirketleri için başvurulacak şirket.”
Elektrikte küresel bir önder
Volvo Trucks, portföyünde sekiz adet akü elektrikli modeliyle orta ve ağır hizmet tipi elektrikli kamyonlarda küresel bir önder. Volvo’nun geniş ürün yelpazesi, şehiriçi ve bölgesel dağıtımı, inşaatı, atık yönetimini ve artık uzun mesafe taşımacılığını da elektriklendirmeyi mümkün kılıyor. Volvo, 2019 yılında seri üretime başladı ve şu ana kadar dünya çapında 50 ülkedeki müşterilere 5.000’den fazla elektrikli kamyon teslim etti.
Volvo’nun sıfır yayıma doğru üç yol stratejisi
Volvo Trucks, 2040 yılına kadar net sıfır yayım hedefine ulaşmak için üç yollu teknoloji stratejisini kullanarak fosil yakıtsız taşımacılığa geçişi yönlendiriyor. Üç yollu teknoloji yaklaşımı, akü elektrikli, yakıt hücreli elektrikli ve yeşil hidrojen (yenilenebilir elektrik kullanılarak suyun hidrojene ve oksijene ayrılmasıyla üretilir), biyogaz (Biyo-LNG), biyodizel veya HVO (hidrojenle işlenmiş bitkisel yağ) gibi yenilenebilir yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlar üzerine kurulu.