Ticari taşıt endüstrisinin iki önderi Daimler Truck AG ve Volvo Group, 29 Nisan tarihinde uzun yol kamyonları ve ötesi için hidrojen temelli yakıt hücrelerinin kullanımını hızlandırmaya yönelik endüstrinin ilk taahhüdünün bir parçası olarak, yeni yakıt hücresi ortak girişimi cellcentric için öncü yol haritalarını açıkladı. Önde gelen küresel yakıt hücresi sistemleri üreticisi olma tutkusuyla, cellcentric, 2025’te başlaması planlanan operasyonla, Avrupa’nın planlanan en büyük yakıt hücresi sistemleri seri üretimini gerçekleştirecek. Hidrojen temelli yakıt hücrelerinin piyasaya sürülmesini hızlandırmak için, iki cellcentric hissedarı, teknolojinin uygulanabilir bir ticari çözüm haline gelmesini desteklemek için uyumlu nale getirilmiş bir AB hidrojen politikası çerçevesi için cağrıda bulundu.
Bu hedefler, Daimler Truck AG CEO’su Martin Daum ve Volvo Group CEO’su Martin Lundstedt‘in katıldığı özel bir dijital tanıtımın parçası olarak açıklandı. Avrupa Yeşil Anlaşması’nın bir parçası olarak sürdürülebilir taşımacılık ve karbonsuz bir Avrupa’nın 2050 hedeflerine ulaşılmasına yardımcı olmak için tasarlanan cellcentric, hem uzun yol taşımacılığı hem de diğer uygulamalar için yakıt hücresi sistemleri geliştirecek, üretecek ve ticarileştirecek. Ortak girişim, hem Daimler Truck AG hem de Volvo Group‘un onlarca yıllık uzmanlık ve geliştirme çalışmalarından yararlanacak.
Daimler Truck AG ve Volvo Group‘a göre, tamamen elektrikli ve hidrojen temelli yakıt hücreli kamyonlar, bireysel müşteri kullanım durumuna bağlı olarak birbirini tamamlayacak. Akü gücü daha çok daha düşük kargo ağırlıkları ve daha kısa mesafeler için kullanılırken, yakıt hücresi gücü daha ağır yükler ve daha uzun mesafeler için tercih edilen seçenek olacak.
Daimler Truck AG Yönetim Kurulu Başkanı ve Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum, konuyla ilgili olarak “Hidrojenle çalışan yakıt hücreli elektrikli kamyonlar, gelecekte CO2’siz taşımacılığı mümkün kılmak için anahtar olacak. Tamamen akü elektrikli tahrikle birlikte, uygulamaya bağlı olarak, müşterilerimize gerçekten yerel olarak en iyi CO2-nötr araç seçeneklerini sunmamızı sağlayacak. Akü elektrikli kamyonlar tek başına bunu mümkün kılamayacak. Ortağımız Volvo Group ile birlikte, bu nedenle yakıt hücresi ortak girişimimize tamamen bağlıyız ve hem teknolojinin gelişimini hem de seri üretim hazırlıklarını ilerletiyoruz. Gerekli hidrojen altyapısı ile ilgili olarak, yeşil hidrojenin uzun vadede tek mantıklı yol olduğu açık.” dedi.
Volvo Group CEO’su Martin Lundstedt ise şunları söyledi: “Ortak amacımız, Paris anlaşmasındaki en geç 2050 yılına kadar CO2-nötr hale gelme hedeflerine ulaşmak. Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinin bu dönüm noktasına ulaşmamıza yardımcı olmada önemli bir rol oynadığına inanıyoruz. Ancak makinelerin ve araçların elektrikli hale getirilmesinden daha fazlasını başarmak gerektiğini biliyoruz. Gerekli teknoloji ve altyapıyı geliştirmek için kamu ve özel sektör paydaşları arasında daha fazla işbirliğine ihtiyaç var, bu nedenle, hidrojen yakıt hücresi teknolojisini bir başarı haline getirmemize yardımcı olmak için dünya çapındaki politika yapıcılardan ve hükümetlerden birleşik eylem çağrısında bulunuyoruz. cellcentric gibi ortaklıklar, karayolu taşımacılığını karbonsuzlaştırma taahhüdümüz için hayati önem taşıyor.“
Daimler Truck AG ve Volvo Group tarafından da desteklenen Avrupa’daki büyük kamyon üreticileri, bu nedenle, 2025 yılına kadar ağır hizmet araçlarına uygun yaklaşık 300 yüksek performanslı hidrojen yakıt ikmal istasyonunun ve Avrupa’da en geç 2030’a kadar 1000 civarında hidrojen yakıt ikmal istasyonunun kurulmasını istiyorlar. Uzun mesafeli operasyonlarda elektrikli kamyonlara güç sağlamak için yeşil elektrik taşıyıcısı olarak hidrojeni kullanan bu ortak girişim, karayolu taşımacılığının karbondan arındırılmasının önemli bir parçası.
CO2-nötr kamyonlar şu anda geleneksel araçlardan belirgin bir biçimde pahalı olduğu için talebi ve karşılanabilirliği sağlamak amacıyla bir politika çerçevesine ihtiyaç bulunuyor. Daimler Truck AG ve Volvo Group‘a göre, bu, CO2 nötr teknolojiler için teşvikleri ve karbon ve enerji içeriğine dayalı bir vergilendirme sistemini içermeli. Bir yayım ticaret sistemi ek bir seçenek olabilir.
Yakıt hücresi sistemlerinin ve yakıt hücreli kamyonların seri üretimine yönelik net bir yol haritası
Şu anda cellcentric, büyük ölçekli seri üretim planlarını kavramsallaştırıyor. Daha fazla ayrıntı ve konumla ilgili bir karar, 2022 yılında açıklanacak. Seri üretime doğru önemli bir adım olarak, ön seri üretim hazırlıkları Stuttgart yakınlarındaki Esslingen’deki yeni bir tesiste yapılıyor. Buna paralel olarak, cellcentric, devam eden prototip çıktısını artırıyor.
Daimler Truck AG’nin ve Volvo Group’un hedefi, yaklaşık üç yıl içinde yakıt hücreli kamyonların müşteri testlerine başlamak ve bu on yılın ikinci yarısında yakıt hücreli kamyonların seri üretimine geçmek. Her iki firma da tüm araç ve ürün serilerinde ve özellikle tüm ürünler için yakıt hücresi entegrasyon çözümlerinde rakip olarak kaldığından, araçla ilgili tüm faaliyetler birbirinden bağımsız olarak yürütülüyor.
Yakıt hücresi sistemleri için ortak girişim
1 Mart 2021’de Daimler Truck AG ve Volvo Group, cellcentric‘i oluşturdu. Bu amaçla Volvo Group, mevcut Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG‘nin ortaklık hisselerinin yüzde 50’sini yaklaşık 0,6 milyar Euro karşılığında nakit ve borçsuz olarak satın aldı. Kasım 2020’de Daimler Truck AG ve Volvo Group, ortak girişim için bağlayıcı bir anlaşma imzaladı. Aynı yılın Nisan ayında bağlayıcı olmayan bir ön anlaşma zaten imzalanmıştı.
Nabern, Stuttgart (Almanya) ve Burnaby (Kanada) yerleşkelerinde, disiplinler arası ekiplerde 300’den fazla konu uzmanı cellcentric için çalışıyor. Şimdiye kadar şirketin teknolojik gelişme söz konusu olduğunda oynadığı öncü rolün altını çizen yaklaşık 700 bireysel patent yayımlandı.