SEAT otomobil tasarımında 3D yazıcıları kullanıyor

0
5550
seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_08_HQ
SEAT 3D Laboratuvarı, bir otomobilin geliştirme sürecinde ihtiyaç duyulan parçaları üç boyutlu yazıcılarla üretebiliyor.

SEAT 3D Laboratuvarı, bir otomobilin geliştirme sürecinde ihtiyaç duyulan parçaları üç boyutlu yazıcılarla üretebiliyor. Geleneksel sistemle üretimi birkaç hafta sürecek parçalar, bu laboratuvarda 15 saat içinde imal ediliyor.

Otomotiv endüstrisi, bir otomobilin geliştirilmesi ve üretiminin tüm aşamalarında zamandan tasarruf etmek ve esneklik kazanmak için 3D baskı teknolojisini benimseyen ilk sektörlerden biri oldu.

Kalıp yok, tasarım sınırlaması yok, üstelik 10 kat daha hızlı ve 3D baskı sonsuz uygulama imkanı sunuyor. SEAT‘ın 3D Baskı Laboratuvarı da bu şekilde çalışıyor.

Seat-A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_06_HQ
Geleneksel sistemle üretimi birkaç hafta sürecek parçalar, bu laboratuvarda 15 saat içinde imal ediliyor.

Tek sınır, hayal gücünüz

Siz hayal edebiliyorsanız, biz yapabiliriz.SEAT Prototip Merkezi’nde bulunan 3D baskı laboratuvarının sloganı bu. Bu düşünce çerçevesinde, laboratuvardaki 9 yazıcı, tasarım, üretim ve lojistik gibi SEAT‘ın tüm bölümleri için her türlü parçayı üretmek üzere çalışıyor. SEAT 3D Baskı Laboratuvarı Müdürü Norbert Martin, “Bu teknolojinin avantajlarından biri, sonsuz sayıda geometriyi uygulayabilmemiz ve fabrikanın tüm alanları için her türlü yüksek hassasiyetli tasarımı ne kadar karmaşık görünürse görünsün gerçekleştirebilmemiz. Üstelik tüm bunları normal bir süreçle elde etmemizin imkansız olduğu sürelerde yapabiliyoruz.” diyor.

seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_12_HQ
Laboratuvardaki 9 yazıcı, tasarım, üretim ve lojistik gibi SEAT’ın tüm bölümleri için her türlü parçayı üretmek üzere çalışıyor.

Kalıp yok, beklemek yok

Tasarımdaki çok yönlülüğüne ek olarak, 3D teknolojisini kullanmanın en büyük avantajı, parçaların üretim hızıdır. Normal süreçte, örneğin bir ayna yapmak için önce bir kalıp üretilmesi gerekir ve bu haftalar sürebilir. Ayrıca bu kalıpla üretilen parça benzersiz bir model olur ve üründe en ufak bir değişiklik yapmak isterseniz, başka bir kalıp yapmak zorunda kalırsınız. Oysa 3D baskı ile bu ön aşama ortadan kaldırılıyor. Teknisyenler tasarımla birlikte bir dosya alıyor ve dosyayı tıpkı bir belgeymiş gibi yazıcıya gönderiyor. Parça 15 saat içinde hazır hale geliyor. Norbert, “Geleneksel teknolojileri kullanarak bir parçaya sahip olmak haftalar alırdı. 3D baskı sayesinde her türlü parçayı ertesi güne hazır edebiliyoruz. Bu, aynı hafta içinde birkaç versiyon üretmemize olanak tanıyor. Üstelik üretilen parçaları daha da iyileştirebilmek için tekrar test edip değiştirilebiliyoruz.” diye açıklıyor.

Seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_10_HQ
Teknisyenler tasarımla birlikte bir dosya alıyor ve dosyayı tıpkı bir belgeymiş gibi yazıcıya gönderiyor. Parça 15 saat içinde hazır hale geliyor.

 Mutfak eşyalarından yüz maskesi kayış uzatıcılarına

Basılan parçaların yüzde 80’i otomobil geliştirme amaçlı üretilen prototiplerden oluşuyor, ancak montaj hattı için özel aletlerden mutfak eşyalarına, otomobil fuarı araçları ve teşhir araçları için özel logolara ve hatta koronavirüsün önlenmesine yardımcı olmak üzere yüz maskesi kayış uzatıcılarına ve kapı kollarına kadar pek çok ürün burada üretilebiliyor. Norbert, “Bu teknoloji sayesinde ürün geliştirme, üretim ve montaj süreçlerine yardımcı oluyoruz, çünkü hafif ve montaj hattı çalışanları tarafından kullanılmaya hazır özel aletler tedarik ediyoruz. Hatta yüz maskesi kayış uzatma aparatları ve elleri kullanmak zorunda kalmadan kapıları kolla açmak için aksesuarlar bile bastık.” diyor.

seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_09_HQ
Basılan parçaların yüzde 80’i otomobil geliştirme amaçlı üretilen prototiplerden oluşuyor, ancak montaj hattı için özel aletlerden mutfak eşyalarına, otomobil fuarı araçları ve teşhir araçları için özel logolara ve hatta koronavirüsün önlenmesine yardımcı olmak üzere yüz maskesi kayış uzatıcılarına ve kapı kollarına kadar pek çok ürün burada üretilebiliyor.

Naylondan karbon fibere

Birkaç çeşit katmanlı üretim yazıcısı bulunuyor: multijet füzyon, sinterleme, lazer, elyaf füzyon ve hatta UV ışınıyla işleme. Bastırılacak şeyin ne olduğuna bağlı olarak, her bir yazıcı üreteceği parçaları belirli bir malzeme kullanarak yazdırdığı için, duruma göre farklı teknolojili yazıcıların kullanılması gerekebiliyor. Bire bir şekle ek olarak, belirli bir ağırlık elde edilebiliyor veya malzeme 100°’ ye kadar sıcaklıklara dayanabiliyor. SEAT 3D Baskı Laboratuvarı Müdürü, “Alet üretmek için kullandığımız teknolojiye bir örnek de sürekli elyaf üretim yazıcısıdır (CFF). Burada sadece plastik değil, aynı zamanda onu kuvvetlendirmek için karbon fiber de kullanıyoruz. Böylece birçok döngüye dayanabilecek çok daha hafif ve daha güçlü bir alet elde ediyoruz.” diyor.

seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_02_HQ
Birkaç çeşit katmanlı üretim yazıcısı bulunuyor: multijet füzyon, sinterleme, lazer, elyaf füzyon ve hatta UV ışınıyla işleme. Bastırılacak şeyin ne olduğuna bağlı olarak, her bir yazıcı üreteceği parçaları belirli bir malzeme kullanarak yazdırdığı için, duruma göre farklı teknolojili yazıcıların kullanılması gerekebiliyor.

3D baskılı bir gelecek

Bu teknoloji halihazırda mevcut ve uygulama alanları sonsuz. Artık odak noktası; özelleştirilmiş parçalar, özel seriler veya bulunması zor yedek parçaların üretimi yoluyla yeni müşteri odaklı uygulamalar. Norbert, sözlerini “Örneğin, artık üretimi yapılmayan eski modellerimizden birinin bir parçasına ihtiyacınız olursa onu yazdırabileceğiz.” diye tamamlıyor.

seat_A_3D_printing_centre_in_a_car_factory_05_HQ
Tasarımdaki çok yönlülüğüne ek olarak, 3D teknolojisini kullanmanın en büyük avantajı, parçaların üretim hızıdır. Normal süreçte, örneğin bir ayna yapmak için önce bir kalıp üretilmesi gerekir ve bu haftalar sürebilir. Ayrıca bu kalıpla üretilen parça benzersiz bir model olur ve üründe en ufak bir değişiklik yapmak isterseniz, başka bir kalıp yapmak zorunda kalırsınız. Oysa 3D baskı ile bu ön aşama ortadan kaldırılıyor.

Rakamlarla 3D Laboratuvarı

  • 9 yazıcı: 1 HP Jet Fusion yazıcı, 1 SLS, 6 FFF ve 1 Polyjet (UV ışını)
  • Günlük ortalama 50 parça üretimi
  • Her gün kesintisiz 24 saat operasyon
  • Ayda 80 kilo poliamid tozu ve 12 rulo naylon, ABS ve diğer teknik termoplastikler
  • 0,8 mikronluk katmanlardan oluşturulan parçalar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz