Mercedes-Benz Citaro hybrid “2019 Yılının Otobüsü” seçildi

0
1694

Mercedes-Benz Citaro hybrid, ekonomik ve pratik sürüş kavramı ile bu yıl Zagreb’de yapılan Bus Euro testini yüzde 100 elektrikli rakipleri karşısında kazandı. Uluslararası jüri; ekonomi, yenilikçilik, kalite ve kullanıcı dostluğu kategorilerinde otobüsün rekabette öne geçtiğini dile getirdi. Yeni hibrit teknolojisinin geniş bir kentiçi otobüs yelpazesinde dizel ya da benzinli motor seçenekleriyle sunulabildiğine de dikkat çekti. Bu teknoloji ile Mercedes-Benz’in ekonomik içten patlamalı motorları başka bir çarpıcı verimlilik artışından faydalanıyor.

Yeni “intelligent eco” elektro-hidrolik direksiyon ile birlikte Citaro hybrid, Citaro’nun yakıt tüketimini yüzde 8.5’e kadar azaltıyor. Yeni hibrit teknolojisi ile temel araçta en az modifikasyonla en yüksek yakıt verimliliği hedefleniyor. Bunlara ek olarak Citaro hybrid; hafif, uygun fiyatlı, sürücüler için sorunsuz ve bakımı kolay.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Daimler Otobüsleri Başkanı Till Oberwörder, “Citaro hybrid ile işletmecilerin yüksek çevresel ölçütlerle en ekonomik şekilde çalışmalarını sağlıyoruz. Hibrit teknolojimizi, düşük yayımlı araçlara inanan taşımacılık şirketleri için doğal bir seçim olarak görüyoruz.” dedi.

“2019 Yılının Otobüsü” ödülü Daimler Otobüsleri Başkanı Till Oberwörder’e Yılın Otobüsü Jürisi Başkanı Tom Terjessen tarafından IAA 2018 Fuarı sırasında verildi.

Akıllı hibrit çözümleri

Otobüs yavaşladığında ek elektrik motoru bir alternatör gibi davranıyor ve fren enerjisini elektrik gücüne dönüştürüyor. Güç, süper kapasitör olarak bilinen çift katmanlı kapasitörlerde saklanıyor ve özellikle kalkarken içten patlamalı motora yardımcı olmak için elektrik motoru tarafından kullanılıyor. Elektrik motoru, azami 14 kW güç ve 220 Nm azami tork üretiyor. Yer kazanmak amacıyla tavana yerleştirilen akü mevcut geri kazanım modüllerinin yerine geçen iki modülü içeriyor.

Hibrit kavramın arkasındaki teknoloji jürinin kararı için çok önemli bir etkendi. Örneğin, otobüs karmaşık ve bu nedenle pahalı yüksek-voltaj ağı yerine Mercedes-Benz’in hibrit binek otomobillerindekine benzer ayrı bir 48 voltluk güç kaynağının kullanıldığı ilk ticari taşıt. Sonuç olarak yerleşim için kompakt bir alana ihtiyaç duyuluyor ve araç içinde yolcu koltuğu kaybına neden olan bir modifikasyona gerek kalmıyor. Hibrit sistem araca sadece 156 kg’lik bir ek ağırlık getiriyor. Stardart donanımla donatılan Citaro hybrid, 18 ton izin verilen toplam yüklü ağırlık ile 105 kişiye kadar ve körüklü sürüm 159 kişiye kadar yolcu taşıyabiliyor. Bunlara ek olarak 48 volt sistemi düşük-voltaj teknolojisi olarak sınıflandırılıyor. Citaro hybrid’in bakım aralıkları alışılageldik aktarma organlarına sahip sürümünkü gibi 60 bin km ya da bir yıl.

Bütünleşik tahrik sistemi

Uluslararası jüri, geliştiricilerin hibrit kavramını tamamen ayrı bir yapı yerine bütünleşik bir sistem olarak görmelerini de övdü. Citaro hybrid yeni “intelligent eco” direksiyon ile donatılıyor. Bu elektro-hidrolik sistem sadece sürücü direksiyon simidini çevirdiğinde etkinleşiyor ve yakıt tasarrufu sağlıyor. Tüm parçalar aracın hizmet ömrü boyunca dayanması için tasarlanmış. Hibrit tahriğin işlevselliği içten yanmalı motorun korunmasına yardımcı oluyor. Elektrik motorunun bir güç jeneratörü olarak kullanılması frenlerin yıpranmasını önlüyor ve hizmet ömürlerini uzatıyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz