Treyler sektörünün tek temsilcisi konumundaki Treyler Sanayicileri Derneği’ne (TREDER) katılımlar devam ediyor. Son olarak Güven Makine, yeniden TREDER’in üyesi oldu. TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, Türkiye’nin önemli treyler ve üstyapı üreticisi Güven’in 42 yıldır sektöre önemli değerler kattığını ve ikinci nesil ile üretim yaptığını belirterek, “Güven’in aramıza katılması ile derneğimiz daha da güçlü hale geldi.” dedi.
Güven Makine Satın Alma Müdürü Metin Kirmit, TREDER’in sektörde çok önemli bir misyonu yerine getirdiğine değinerek, “Sektör paydaşları olarak, kurumsal sorumluluklarımız kadar, mesleki sorumluluklarımızın da önemli olduğunu düşünüyoruz. Yeniden TREDER ailesine katılarak hem sektörümüz hem de ülkemiz için üstümüze düşen çalışmalara katkı vermeye devam edeceğiz. Güven olarak TREDER ailesine katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’deki saygın treylerciler arasında olmak bizlere güç ve güven vermektedir. Yeniden bu derneğin altında çok başarılı işlere imza atacağımıza inanıyoruz. 40 yıllık bilgi ve birikimimizi bu dernek çatısı altında paylaşmak gurur verici” şeklinde konuştu. Silobas, trans mikser, damper ve şasi grubunda İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalarını başarılı bir şekilde yürüttüklerini belirten Metin Kirmit, 550 araçlık yıllık üretimi yüzde 30 artırarak yılda 700-750 dolayında üretim yaparak bölge ve ülke ekonomisine katkı vermeyi planladıklarını söyledi.
21 ülkeye ihracat
Üretimlerinin yüzde 60’ını ihracatta değerlendirdiklerini kaydeden Güven Makine Satın Alma Müdürü Metin Kirmit, 10 üretimden 6’sının ihrac edildiğini belirterek 21 ülkeye ihracat yaptıklarını ifade etti. Kirmit, firmalarıyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bu ülkeler arasında AB’ye üye ülkeler, Ortadoğu ülkeleri, Arabistan, Kuveyt, Abudabi, Suriye, Türk Cumhuriyetleri Türkmenistan, Kazakistan, Kıbrıs, Kuzey Afrika’da Libya, Cezayir, Fas, Tunus, gibi ülkeler bulunuyor. Toplamda 21 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu şu demek: dünyadaki kriz olan bölgelere ihracatımız varsa, oraya mal satmakta zorlanıyorsak, diğer pazarlara yönelebiliyoruz. Bu da esnekliği gerektiriyor. Örneğin; Kuzey Afrika’ya geçen yıl Arap Baharı dolayısıyla ihracat yapamadık. Biz de Ortadoğu’ya, Türk Cumhuriyetlerine yöneldik. Tabi ki kriz her firma gibi bizi de etkiliyor. Kullandığımız tedarik ettiğimiz malzemelerin fiyatı yükseliyor. Bu da bizim dış pazarda rekabet etme şansınızı azaltıyor. Ama çok şükür hiçbir zaman kalitemizden ödün vermiyoruz. Müşteri bizi Libya’dan da, Almanya’dan da, Türkmenistan’dan da, Arabistan’dan da buluyor. Bir ülkenin olmazsa olmazlarından olan üretimi yapıyoruz. Yaptığımız ürünler, yatırım ürünleri, inşaat araçları, nakliye araçları olduğu için gelişmekte olan ülkeler yatırım yapmaktan ödün vermiyor. Çünkü yatırım araçları, inşaat araçları, taşıma araçları olduğu için bunları es geçmek olmuyor. Bu anlamda kurumsal bir kriz yönetme bilgisine sahibiz. Bu da daralmayı getirmiyor.”