Dünya Otomotiv Konferansı ikinci gününde

0
1072
Renault Trucks

İstanbul’da devam eden Dünya Otomotiv Konferansı’nın ikinci gününde yapılan sunumlarda yeni teknolojiler ve yeni eğilimler göz doldurdu. 

İstanbul’da toplanan Dünya Otomotiv Konferansı WAC 2018’in ikinci gününde telekom ve otomotiv sektörlerinin işbirliği ve bu işbirliğinin sonuçları ele alındı. Daimler AG firması bazı modellerinde birbiriyle konuşma teknolojisini geliştirdiğini açıklarken, Japon NTT Docomo firması da 5G teknolojisini 2020 yılında uygulamaya geçireceklerini duyurdu. İstanbul Wyndham Grand Hotel’de dün başlayan WAC 2018 ikinci gününde de birbirinden ilginç panel ve sunumlara sahne oldu.

NTT Docomo Genel Müdürü Takehiro Nakumura

5G teknolojisini 300 km hızla giden araçta deneyimledik

Japonya’dan konferansa katılan NTT Docomo firmasının Genel Müdürü Takehiro Nakamura, 5G teknolojisinin otomotiv sektörüne etkilerini anlattı. Takehiro Nakamura, Japonya’nın ilk 5G deneyimini 2019 yılındaki Dünya Rugby şampiyonasında yaşayacağını, 2020 yılında ise Olimpiyat Oyunları’nda yaygın kullanımın başlayacağını söyledi. Bu konuda 2014 yılından bugüne deneyler yaptıklarını anlatan Nakamura, Nissan markasıyla yaptıkları deneyde saatte 300 km giden bir araçta 1.1 GB veri aktarımı yaptıklarını, 100 km hızda giden araçlarda ise 11 GB hıza ulaşıldığını söyledi.

Daimler Küresel IT Çözümler Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz

Mercedes-Benz Türk’ün Daimler Küresel IT Çözümler Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz de firma olarak veriyi doğru yerinde etkin kullanım analizi ile birçok uygulama ve ürünü hayata geçirdiklerini açıkladı. Hareketliliğin konforlu, rahat, ulaşılabilir olmasından yana olduklarını belirten Özlem Vidin Engindeniz, “Yüksek sürüş özerk (Otonom) tekniklerine sahip araçlarla sadece ürün veya hizmet değil, bir ekosistem sunmak hedefindeyiz.” dedi. Mevcut araçları geliştirmenin yanı sıra yeni teknolojik araçları da geliştirdiklerini anlatan Özlem Vidin Engindeniz, Case başlığında değerlendirdikleri ve araçların araçlarla, araçların altyapıyla ve nesnelerle konuşması gibi teknolojilere sahip yeni ürünlerle ilgili şu bilgiyi verdi: “CarToX teknolojisine sahip modellerimiz birbiriyle konuşabilecekler. Örneğin seyir halindeyken bir kaza yaşarsa ya da trafikte yığılma, tıkanıklık varsa bunu çevredeki aynı model araçlara haber verecek. Tabi burada araçların altyapı ile konuşması da kritik önemde. Henüz trafik ışıkları ve sinyalizasyon gibi altyapılar hazır olmadığı için Türkiye’de bu teknoloji etkin kullanılamıyor. Yine otoban pilotu uygulamamız var. Uzun yolda sürücü yorulduğunda otoban pilotuna geçiyor, araç kendi hızını ayarlıyor. Konforlu bir sürüş deneyimi yaşıyor.
Car2go ise paylaşılan araç sistemi. 8 ülkede 26 bölgede 3 milyon müşterisi var. Şehiriçinde bir noktaya ulaşmak istediğinde, belli noktalardaki Car2go araçlardan birini alıp kullanabiliyorsun. Kullandığın dakika kadar para ödüyorsun. Yine belirlenen noktalara aracını teslim ediyorsun. Fizibilitesi yapıldı ama Türkiye’de henüz kullanılabilir durumda değil. Sürdürülebilirlik de bizim için önemli. Elektrikli aracımız 2019’da yollara çıkacak. Markası da EQ olacak.

Konferansta otomotiv sektörü ile telekom sektörünün izdivacı başlıklı bir sunum yapan Turkcell Akıllı Ev ve İş Uygulamaları Direktörü Esat Sönmezer, her iki sektörün de sosyal ihtiyaçları karşılamak, bir noktaya ulaştırmak gibi benzerlikleri olduğunu, artık iki sektörün izdivacının gerekli hale geldiğini anlattı.

Turkcell Akıllı Ev ve İş Uygulamaları Direktörü Esat Sönmezer

Otomotivciler ülke olsa dünyanın 4’üncü büyüğü olurdu

Konuşmasında otomotivcilere seslenen Esat Sönmezer, “Büyük sektör olduğunuzun farkındayız.  Tüm ürettiğiniz değerleri tek bir ülke haline getirseniz dünyanın en büyük 4’üncü ülkesi haline gelirsiniz. 50 milyon kişiye doğrudan iş verme şansınız var. Dünyada herkesin yaşayış şeklini değiştiren bir sektör. Bu nedenle bu sektörün odağında olmamız gerektiğinin farkındayız. Ürün ve yol haritalarımızı,  mevzuat bağlantılarını, ekosistemimizi tamamıyla otomotiv sektörüne göre değiştiriyoruz.” dedi. 

Bağlantılı araçlarda Çin pazar önderi olacak

Türkiye pazarında halen 22 milyon araç olduğunu ve bunların dijitalleşme potansiyelinin henüz ortaya çıkmadığını da anlatan Esat Sönmezer, “Dünyada ise 2022 yılında bağlantılı araç sayısı 70 milyon adede ulaşacak, Çin pazar lideri olacak. Fiziksel dünya ile dijital dünya arasında bir köprüye ihtiyaç var. Ulaşım dünyasında katma değer yaratabileceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz