TürkTraktör Sakarya Erenler Fabrikası’nda 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, pandemi dönemi kısıtlamalarının ardından Türkiye’nin dört bir yanından gelen çiftçilerle yüz yüze buluşmuş olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti. 68 yıldır Türk çiftçisinin dünyanın en bereketli topraklarını daha verimli işleyebilmesi için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Özüner, “Güçlü olduğu kadar esnek üretim kapasitemizle ve sahip olduğumuz geniş yelpazedeki ürün gamımızla Türk çiftçisine her zaman en iyisini sunmayı amaçlıyoruz. Amacımız: ‘Tarımı Dönüştürüp Geleceğe Hazırlamak…’ Tarımsal mekanizasyonda üstlendiğimiz öncü rolümüzü, üretim yöntemlerinin modernleştirilmesi ve tarım ekosisteminin sürdürülebilirliğini temin etmek üzere bu misyonla genişletiyoruz.” dedi.
“Tüm gayretimiz çiftçiyi geleceğe daha hazır hale getirmek“
Türkiye’nin, Avrupa’nın birinci dünyanın ise onuncu büyük tarım ekonomisine sahip bir ülke olduğuna dikkat çeken TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner, modern üretim yöntemleri ve teknolojileri kullanılarak bu sıralamada daha yukarılara çıkmanın mümkün olduğunu belirtti. “TürkTraktör olarak toprağın ve üretimin sürdürülebilirliği bizim için bir varlık nedeni haline gelmiş durumda” diyen Özüner sözlerini şöyle sürdürdü: “Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak öncelikli amaçlarımızdan biri. Sürdürülebilirlik stratejimizi de bu felsefe üzerine inşa ettik. Tüm gayretimiz çiftçiyi ve tarımı dönüştürerek geleceğe daha hazır hale gelebilmelerini sağlamak. Şüphesiz ki tarım sektörünün geleceğini, maliyetleri en aza indiren, verimliliği maksimuma taşıyan ve sürdürülebilir tarımı destekleyenler şekillendirecek.”
Tarımın Geleceği Vizyonu taahhütleri paylaşıldı
TürkTraktör’ün modern tarıma yön veren bir köklü bir kurum olduğunu ifade eden Özüner, Sakarya Erenler Fabrikası’nda düzenlenen etkinlikte çiftçilerle TürkTraktör’ün hazırladığı Tarımın Geleceği Vizyonu’nda yer alan taahhütleri de paylaştı. Bu vizyona göre TürkTraktör, tarımda teknoloji kullanımının yaygınlaşması için yaptığı çalışmaları hızlandıracağını, çevre ve iklim değişikliği ile ilgili Türk çiftçisinin algısını güçlendirecek projeler yürüteceğini, üretimde verimlilik artışı sağlayacak tarım ekipmanlarının geliştirilmesi için Ar-Ge çalışmalarına hız vereceğini, doğanın ve Türk tarımının korunması adına aldığı inisiyatifleri genişleteceğini ve toplumda sürdürülebilir tarım konusunda farkındalık çalışmaları gerçekleştireceğini çiftçilere de aktardı.
Tarlam Cepte ile çiftçilere dijital destek
Çiftçilerin dijital dönüşümüne destek olmak amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmaları aktaran TürkTraktör Genel Müdürü Aykut Özüner bu doğrultuda Tarlam Cepte dijital uygulamasına dair şu bilgileri paylaştı: “Tarımda dijital dönüşümü başlatacak adımlardan birini 2019 yılında Tarlam Cepte uygulamasıyla attık. Uygulamamız, çiftçilerimize tarımsal faaliyetlerinde dijital karar desteği sağlıyor. O günden bu yana 45 binden fazla kullanıcıya ulaşan Tarlam Cepte, kendi kategorisinde en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Uygulamanın en yeni sürümü, anlık hava durumu takibi, tarla bitki sağlığı analizi, bitki yetiştiriciliği önerileri, güncel gübre, ilaç ve hal fiyatlarının yanı sıra ziraat uzman desteği gibi özellikleriyle siz değerli çiftçilerimizin verimliliğini artıracak konuları bünyesinde barındırıyor.”
Otomatik dümenleme sistemi çiftçilere maksimum verim sağlıyor
Öte yandan Özüner, Türkiye’de bir ilk olan yerli üretim yarı otomatik şanzımana ve otomatik dümenleme sistemine sahip traktör modellerini çiftçilere sunmak ve yaygınlaştırmak için de önemli çaba sarf ettiklerini belirtti. Dümenleme sistemine ilişkin Özüner şöyle konuştu: “Söz konusu özelliklere sahip olan traktörler çiftçilerin tarımsal üretimde maksimum verim alması için özel olarak tasarlanmış ürünlerimizden bazıları. Bugün çiftçilerimizin ulaşabildiği teknolojiler arasında uydudan yönlendirilen dümenleme sistemi, arazinin 2 cm. hassasiyetle sürülmesini gerçekleştirerek, girdi kullanımında tasarruf sağlıyor. Ayrıca bu sistem, sadece gündüz vakti yapılabilecek bazı işlerin teknolojik yeterlilikle gece de yapılmasını sağlayarak çiftçilerin zamanı da verimli kullanılmasına yardımcı oluyor.”