ABB Robotik, dünyanın ilk robotla boyanan sanat otomobilini üretmek için dünyaca ünlü iki sanatçı, sekiz yaşındaki Hintli dahi çocuk Advait Kolarkar ve Dubai merkezli dijital tasarım kolektifi Illusorr ile işbirliği yaptı. ABB’nin ödüllü PixelPaint teknolojisi, insan müdahalesi olmadan Advait’in dönen, tek renkli tasarımını ve ayrıca Illusorr’un üç renkli geometrik desenlerini mükemmel bir şekilde yeni baştan yarattı.
Yazıcı kafasında bulunan 1.000 püskürtme ucuyla donatılmış ABB’nin IRB 5500 boya robotları, son derece karmaşık çizimleri 30 dakikadan daha kısa sürede tamamlayabildi. PixelPaint teknolojisi, elle elde edilmesi imkansız olan karmaşık, detaylı ayrıntıları yakalayarak benzeri görülmemiş bir hassasiyet ve hız sergiliyor.
ABB’nin Robotik ve İmalat Otomasyonu İş Kolu Başkanı Sami Atiya, “ABB’nin PixelPaint teknolojisi bir evrimden daha fazlasıdır – bu bir devrimdir. Robotik otomasyonun ve RobotStudio yazılımımızın sadece daha sürdürülebilir üretimin yolunu nasıl açabileceğinin değil, aynı zamanda insan ruhunun özgünlüğünü ve güzelliğini kutlayan hassas sanat eserlerini mükemmel bir şekilde çoğaltabileceğinin parlak bir örneğidir. Tüketicilerin daha özelleştirilmiş ürünler istediği bir dönemde, PixelPaint oyunun kurallarını değiştiriyor ve herhangi bir tasarımın hem sürdürülebilir, hem de uygun maliyetli bir şekilde çoğaltılmasına olanak tanıyor.” dedi.
ABB‘nin çığır açan PixelPaint teknolojisi, boya uygulama sürecini yeniden tasarlıyor ve otomotiv endüstrisinde, özellikle dış yüzeylerin boyanmasında sürdürülebilir kişiselleştirmeye yönelik artan talebi karşılama yönünde çığır açıyor. Çok renkli araba boyama, geleneksel olarak, maskeleme ve maskelemenin birden çok aşamasını içeren zahmetli ve maliyetli bir süreç olmuştur, ancak ABB’nin bu teknolojisi, herhangi bir tasarımın ayrıntılı, renkli ve tam olarak kopyalanabilmesine olanak tanıyor.
Dikkatlice kontrol edilebilen boya, tek uygulamada hızlı bir şekilde uygulanabiliyor. Boya sürecinin otomasyonundaki bu atılım, otomotiv pazarına özel ve kişiselleştirilmiş tasarımlara kapı aralıyor. Aston Martin Vanquish‘in ve daha yakın zamanda çığır açan Jaguar I-Pace‘in tasarımından sorumlu, önemli otomotiv tasarımcısı Ian Callum bu konuda şunları söyledi: “Otomobil çok özel bir ürün. İnsanlar onlara duygusal olarak bağlanıyor ve kişiselleştirmenin önemi giderek güçleniyor. Aslında, otomobilin ısmarlanan şekilde tasarlanmasını isteyen müşterilerle çalışıyorum. Dolayısıyla bir otomobil için akla gelebilecek her tür bireysel tasarımı gerçek kılabilmek bu teknoloji ile gerçek olmuş oluyor.”
PixelPaint teknolojisi ayrıca üretimin sürdürülebilirliğini artırarak maskeleme malzemelerine ve ekstra havalandırmaya olan ihtiyacı ortadan kaldırarak su ve enerji tasarrufu sağlarken emisyonları da düşürüyor. Firmanın RobotStudio yazılımı tarafından koordine edilen boya kafası, boyanın yüzde 100’ünün araca havada buğulanma olmadan uygulanmasını sağlamak için araç gövdesine çok yakın şekilde bu işlemi gerçekleştiriyor. Farklı boya renkleri hızlı bir şekilde uygulanıyor, ürün sadece bir kez boyahaneden geçiyor. Otomobil üreticileri için bu üretim süresini yarıya kısaltma ve maliyetleri yüzde 60’lara kadar azaltabilme anlamı taşıyor.
ABB, 2021 yazında Almanya’daki üzücü selde hasar gören ve sonrasında yenilenen Volkswagen SUV’yi sanat otomobilini yaratmak için kullandı. Bu geri dönüşüm, ABB’nin mümkün olan her yerde sürdürülebilirliğe olan bağlılığının bir göstergesi anlamı taşıyor.
ABB, otomotiv üretiminin dönüşümünü destekliyor
ABB, yakın tarihin en önemli dönüşüm dönemlerinden birini yaşarken, küresel otomotiv endüstrisini desteklemek için akıllı üretim ilkeleri ve teknolojisinin geliştirilmesinde ön saflarda yer alıyor. Geçiş, Otonom Mobil Robotlar (AMR’ler) dahil olmak üzere diğer teknolojilerle birlikte daha fazla robotun kullanılmasına yol açacak. Bu, ABB’nin otomotiv müşterilerinin, tesislerinde komponentlerin sevk edilmesini optimize etmelerini ve PixelPaint gibi entegre, ölçeklenebilir, modüler üretim hücrelerini birbirine bağlayarak, değişen talep seviyelerini karşılamak için gerekli esnekliği sağlamalarını sağlayacak.
Sami Atiya, “Otomotiv endüstrisi tarihinde önemli bir on yılın ortasındayız ve yeni bir dönemin başlangıcındayız. Otomobil üreticilerinin elektrikli araçlara geçiş için yeni çalışma yollarını düşünmesi gerekiyor. Bu geçişte sektörü desteklemek için çalışıyoruz ve esnek otomasyonla sürdürülebilir taşımacılığın hızla gerçekleşeceğinden eminim.” dedi.