UTİKAD’ın havaalanlarındaki ofis kiralarının durdurulması talebi reddedildi

0
734
istanbul-havalimanı
UTİKAD’ın havalimanlarındaki ofis kiralarının durdurulması talebi reddedildi.

UTİKAD’ın koronavirüs salgını nedeniyle lojistik sektörünün yaşadığı olumsuz şartları hafifletmek için çözüm arayışları sürüyor. Bu doğrultuda UTİKAD hem İstanbul Havalimanı’nda hem de Atatürk Havalimanı’nda yer alan hava kargo acenteleri ile gümrük müşavirlerinin ofis kiralarının durdurulması için T.C. Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne yazılı olarak taleplerini iletti. Ancak sektör firmalarının salgın sürecini atlatabilmelerini sağlayacak öneme sahip bu talepler ne yazık ki reddedildi. DHMİ, sektör için uygulanan iyileştirme kapsamında firmaların ödeyeceği Mart-Nisan-Mayıs ayı kiralarının fatura tarihinden itibaren 3 ay ötelendiğini bildirdi.

COVID-19 salgınından olumsuz etkilenen sektörlerin başında gelen ulaştırma sektörü için gerek kamu kurum ve kuruluşları gerek ise özel sektör temsilcileri tarafından destek paketleri açıklanıyor, ülkemizin dış ticaretinin ayrılmaz unsuru olan lojistik sektörüne yönelik olarak ekonomik ve operasyonel kolaylıklar sağlanıyor.

Bu kritik süreçte UTİKAD Havayolu Çalışma Grubu üyeleri tarafından da sektöre ilişkin değerlendirmelerin yapılmasına devam ediliyor ve sektörel bazda yapılması gereken iyileştirmeler için girişimde bulunuyor. UTİKAD bu doğrultuda hem İstanbul Havalimanı’nda hem de Atatürk Havalimanı’nda yer alan hava kargo acenteleri ile gümrük müşavirlerinin ofis kiralarının durdurulmasına ilişkin yazılarını 14 Nisan 2020 tarihinde ilgili kamu kurumlarına iletti.

UTİKAD ilgili yazısında “Ülkemizin içinde bulunduğu mevcut durumda oluşturulan destek paketleri çerçevesinde alınan önlemlerde devletin vergi ve banka kredi ödemeleri gibi yükümlülükleri 6 ay ertelediği bir dönemde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı tüm havalimanlarında yolcu uçak seferlerinin durmuş olması nedeniyle çok azalmış olan hava kargo faaliyetleri nedeniyle hava kargo acentelerinin ve gümrük müşavirlerinin ofis kiralarının en az 6 ay olmak şartıyla durdurulması”nı talep etti.

Tüm dünyayı etkileyen salgında en önemli görevi üstlenen sağlık sektörünün ardından en büyük öneme sahip sektörlerden olan lojistiğin sürdürülebilirliğine ciddi anlamda katkı sağlayabilecek bu talepler reddedildi. DHMİ’nin UTİKAD’ın talebine yönelik cevap yazısında, “İdaremiz kiracılarına Mart-Nisan-Mayıs aylarında düzenlenen faturalara ilişkin ödeme süreleri fatura tarihi itibariyle 3 ay ötelenerek düzenlenmekte olduğundan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda faaliyetlerine devam eden hava kargo acenteleri ile gümrük müşavirlerinin ofis kiralarının İstanbul Havalimanı’ndaki yolcu uçuşları normale dönene kadar en az 6 ay süreyle durdurulması talebiniz uygun görülmemiştir.” denildi.

UTİKAD, salgın koşulları nedeniyle iş hacmi sonra derece düşmüş olan acentelerin her iki havalimanında çok yüksek ofis kiraları ve ilave işletme giderlerini ödemeye devam etmesinin sektöre vereceği zararı göz önüne alarak ortak akıl ile çözüm arayışlarını önümüzdeki dönemde de sürdürecek. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz