Türkiye’nin en iyi girişimcileri seçildi

0
1171

Bu sene ilk kez, Türkiye Finalleri’nin dahil edildiği dünyanın en kapsamlı uluslararası deep-tech (Ar-Ge yapan) girişimcilik yarışması  Zorlu PSM’de düzenlendi.

Bilim ve teknoloji üreten Türkiye’nin en iyi startup’larının yarıştığı  Hello Tomorrow Türkiye Finalleri’nde girişimciler dünyaca ünlü  inovatörlere ve uzman akademik jüri kadrosuna, kendi alanlarında teknolojilerini sunarak birincilik için yarıştılar.

AI (Yapay Zeka) tabanlı gözlük geliştiren MODAR AI CEO’su Raymond Lo akıllı gözlüklerinin demosunu dünyada ilk kez Türkiye’de Hello Tomorrow Türkiye Finalleri’nde sahnelediği etkinlikte Chronomics  CEO’su Dr. Tom Stubbs, DNA’daki epigenetik ve genetik bilgileri takip olanağı sunan ve dünyada ilk niteliği taşıyan teknolojisini anlattı.

Geçen sene  5’inci ulaşım modu Hyperloop’un CEO’sunu ağırlayan  etkinlikte bu sene, bir diğer öne çıkan isim Los Angeles’tan gelen inovatör elektrikli uçak öncüsü Ampaire’ın CEO’su oldu.

Bugün Türkiye’nin 60’tan fazla TTO, kuluçka ve hızlandırma merkezleri ile ekosistem partneri olan Hello Tomorrow’un bu yıl 5’inci kez gerçekleştirilecek “Uluslararası Deep-tech (Bilim ve Teknoloji)Yarışma”sının Türkiye ayağı olan Hello Tomorrow Türkiye Finalleri 11 Aralık 2018 tarihinde Zorlu PSM’de gerçekleştirildi. TEB BNP Paribas’ın ana sponsorluk desteği ile düzenlenen etkinlikte 119 ülkeden 4 bin 500 başvuru arasından seçilen Türkiye’nin en iyi bilim ve teknoloji tabanlı girişimlerinden 12’si sahne alarak, kendi kategorilerinde birincilik için yarıştı. Jüri başkanlığını Spark Kurucusu Ferhan Cook’un üstlendiği ve aralarında Dr.Semahat Demir, Dr. Pınar Mengüç, Dr. Carmine Difiglio gibi Türkiye’nin önde gelen akademik ve teknik kadrolarından oluşan isimlerin olduğu jüri ekibinin değerlendirdiği kategori birincileri, “enerji ve çevrekategorisinde “NanoMatTR”, “sağlık ve biyoteknolojikategorisinde “Interact Medical Technologies”, “endüstri ve yeni materyaller” kategorisinde “B-PREG” ve “veri ve yapay zekakategorisinde “TAZI.AI (TAZI Bilişim)” oldu. Türkiye’nin bilim ve teknoloji üreten en iyi girişimcilerinden büyük ödüle layık olan “enerji ve çevre”kategorisi birincisi “NanoMatTR”  14 – 15 Mart 2019 tarihlerinde Paris’teki yatırım gününe ve küresel zirveye katılarak 200’den fazla uluslararası yatırımcı ile buluşma hakkı kazandı.

Kişisel asistan görevi üstlenen sanal gözlükler ilk kez İstanbul’da sahneye çıktı

İnovasyona damgasını vuran ve etkinliğe San Francisco ve Los Angeles gibi önemli merkezlerden gelen inovatörlerin ilham verici konuşmalar yaptığı etkinlikte, elektrikli uçaklar, sanal gözlükler, super computer’lar ve epigenomi alanındaki öncü teknolojiler katılımcılarla paylaşıldı.

Ampaire Kurucu CEO’su Kevin Noertker

Tamamen elektriklive sıfır yayımlı retrofitted elektrikli uçak geliştiricisi Ampaire’in kurucusu Kevin NoertkerTheAll-Electric, Zeo-Emissions Aircraftbaşlıklı konuşmasında “Elektrikli uçaklar, havacılıktaki üçüncü devrim niteliğinde. Elektrikli uçaklara geçişle daha verimli ve daha çok uçuşla birlikte birbirine bağlı topluluklar şekillenecek” açıklamasını yaptı. Chronomics Kurucusu ve CEO’su Dr. Tom StubbAIIntegrated Personalized Epigenetic Testing” başlıklı konuşmasını yaparken, doğumdan ölüme kadar birçok çevresel etkene rağmen DNA’nın değişmediğini vurguladı. “Bu değişmeyen gerçekliğe epigenetik diyoruz. Chronomics olarak epitenetik üzerine kişiselleştirilmiş tıp çözümleri oluşturmak için yapay zeka entegre ettiğimiz bilgi takip sistemi geliştirdik.”sözleriyle girişimini izah etti.

Dünyada ilk kez İstanbul’da sahnelenen MODAR gözlükler hakkında Artırılmış Realite şirketi MODARAI CEO’su ve Harvard İnovasyon Laboratuvarı’ndan Raymond LoAchieving Superhuman Intelligence – Süper insan zekasına ulaşmak” başlıklı konuşmasında insan beyninin zamanla daha da unutkanlığa daha meyilli olduğu bir dönemde olduğumuzu vurgulayarak, yapay zeka tabanlı kişisel asistanlar sayesinde daha kaliteli yaşamlar sürmenin mümkün kılınacağından bahsetti. IngridCloud CEO’su Sebastian Desand ise,“Mimarları, tasarımcıları ve mühendisleri süper bilgisayarlarla birleştiren akıllı algoritmalar sayesinde 1 – 2 yıl sürecek bir işin, 1 – 2 haftada yapılabileceği bir çağdayız.” sözleri ile “ImprovingFluid Dynamics With The Power Of Supercomputers – SüperBilgisayarların Gücü ile Akışkan Dinamiğinin Artırılması” başlıklı sunumunu yaptı.

ScaleX Ventures Yönetici Ortağı Dilek Dayınlarlı’nın moderasyonunu üstlendiği “deep-tech panel”de TEB Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı, KOBİ Bankacılığı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cenk Alper, Future Gravity Ventures Kurucularından Petri Saarinen ve Delphisonic CEO’su Ali Acur bilim ve teknoloji tabanlı girişimcilerin başarıya ulaşması için yapması gerekenleri masaya yatırdı.

Sayalgı (Numerocognitive) ve İfade Tasarımı kavramlarını dünyada ilk kez ortaya koyan ve EVNX.live kurucusu Arkın ÇelikiTranshuman” başlıklı konuşmasında EVNX.live platformunda dünya paradigmasını insan değerleri üzerinde yeniden tanımlamaya odaklandıklarını vurguladı.

Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu Timur Topalgökçeli

Hello Tomorrow Türkiye Kurucusu Timur Topalgökçeli, “Dünya bilim ve teknoloji ile gelişiyor. Artık geleceği şekillendirmek için yepyeni bir dil var. Bu dünyada yarışabilmek için de bu dünyanın dilini konuşmamız gerekiyor. Ülkemizde yapay zeka tabanlı veri analizi ve yazılım sistemlerinin çeşitli sektörlerde uygulama alanları, bir hastalığın tedavisinde hızlandırıcı bir ilaç geliştirmek, temiz bir teknoloji üretimine fayda sağlamak gibi teknoloji üreten çok fazla startup var. Bunlar yalnızca birkaç örnek. Ülkemizin bu alandaki değerlerini bulup onları inşa etmek, yönlendirmek ve teknolojilerine yol gösteren inovatörlerle buluşmamızın ülkemiz için en önemli sorumluluk olduğunun bilinci ile bu sene 5’inci kez dünyadan ve ülkemizden inovatörleri bir araya getirdiğimiz için çok mutluyum.” açıklaması ile başta konuşmacılar olmak üzere etkinliğe katılan herkese teşekkür etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz