Daimler Truck, yeni nesil yakıt hücreli kamyonun ilk prototiplerini İsviçre Alpleri’nde test ediyor

Mercedes-Benz GenH2 Kamyon

Daimler Truck‘ın geliştirme ekibi, Mercedes-Benz‘in yeni nesil yakıt hücreli kamyonlarının ilk prototiplerini üretti ve yakın zamanda bunları zorlu testlerin ilk serisinde test etti. Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘un bir sonraki geliştirme aşamasındaki iki araç, İsviçre’nin Valais Kantonu’ndaki Simplon Geçidi’nde yoğun kış testlerinden geçti. Soğuk ve karlı zorlu koşullar ve bölgedeki zorlu eğim profilleri, sıvı hidrojenle çalışan araçların kaputunun altındaki yenilikçi teknolojiyi test etmek için mükemmel koşullar sağladı ve ekibin gerçekçi aşırı koşullar altında değerli içgörüler elde etmesini sağladı.

Mercedes-Benz Trucks Ürün Mühendisliği Başkanı Dr. Rainer Müller-Finkeldei, konuyla ilgili olarak “Mercedes-Benz GenH2 Kamyonumuzun daha da geliştirilmesi için, ilk prototip neslinin deneyimleri üzerine sorunsuz bir şekilde inşa ediyoruz ve bu nedenle gelişmiş teknolojiyi en başından itibaren aşırı koşullar altında test edebiliyoruz. Deniz seviyesinden 2.000 metreden fazla azami yükseklik ve 600 metreden tırmanışla, Simplon Geçidi üzerindeki rota, yakıt hücresi sisteminin diğer geliştirilmiş bileşenlerle etkileşimini test etmek için iyi koşullar sağladı. Başarılı testler, GenH2 Kamyonların zorlu koşullar altında bile potansiyelini ve güvenilirliğini vurguladı.” dedi.

Test sırasında, yakıt hücresi, yüksek voltajlı batarya, e-aks, tank sistemi ve termal yönetim dahil olmak üzere tüm temel bileşenlerin etkileşimi yoğun bir şekilde test edildi. Özellikle, topografyaya bağlı seyir kontrolü olan Predictive Powertrain Controls sisteminin kullanımına odaklanıldı. Amaç, hem tahrik hem de yokuş aşağı sürüş sırasında geri kazanım açısından bataryayı yakıt hücresiyle birlikte verimli bir şekilde kullanmaktı.

Sürüş sırasında CO2e içermeyen iki hidrojenli kamyon kullanıldı ve 14 günlük bir süre boyunca 40 tona kadar azami yüklü araç ağırlığıyla kapsamlı ve zorlu bir test programına tabi tutuldu. Toplam 6.500 kilometre yol kat ettiler ve toplamda 83.000 metre tırmanışla dağ yollarını geçtiler. Özellikle zorlu olanlar, yüzde 10 ila yüzde 12 eğime sahip yaklaşık 20 km uzunluğundaki yokuş yukarı ve aşağı kısımlardı ve toplam mesafe 1.600 kilometreydi. Yakıt hücreli kamyonlar, Valais’teki test üssünde kurulan Air Products‘ın mobil bir hidrojen yakıt ikmal istasyonundan yakıt ikmali yaptı.

Mercedes-Benz GenH2 Kamyon
Test sırasında, yakıt hücresi, yüksek voltajlı batarya, e-aks, tank sistemi ve termal yönetim dahil olmak üzere tüm temel bileşenlerin etkileşimi yoğun bir şekilde test edildi.

Küçük seri, yakıt hücreli kamyonların kapsamlı denemelerinin bir parçası

Geçtiğimiz sonbaharda, Almanya Federal Dijital İşler ve Ulaştırma Bakanlığı (BMDV) ve Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletleri, Daimler Truck için toplam 226 milyon Euro tutarında fon onayladı. Fon, 100 yakıt hücreli kamyonun geliştirilmesi, küçük ölçekli üretimi ve müşteriye dağıtımı (işletme ve bakım) için tasarlandı.

Avrupa Birliği’nin IPCEI (Important Project of Common European Interest) Hidrojen programı çerçevesinde oluşturulan finansman projesi, hem araç hem de üretimle ilgili faaliyetleri kapsıyor. Araçların geliştirilmesi ve üretimine ek olarak, finansman ayrıca hidrojen değer zinciriyle ilgili fizibilite çalışmaları ve planlanan seri üretime hazırlık için gerekli üretim tesislerine ve süreçlerine yatırımlar için de kullanılacak. Yeni nesil yakıt hücreli kamyonların son montajının Mercedes-Benz‘in Wörth fabrikasında yapılması planlanıyor ve kamyonların 2026’nın sonundan itibaren çeşitli müşterilerde faaliyete geçmesi bekleniyor.

Facebook
X