Daimler Truck, IAA Transportation 2024’te CO2 nötr uzun mesafe taşımacılığına odaklanıyor 

0
542
Daimler Truck IAA Transportation 2024
Mercedes-Benz GenH2 Kamyon, eActros 600, eActros 300, eCitaro, eEconic ve Fuso eCanter

Dünyanın en büyük ticari araç üreticilerinden biri olan Daimler Truck, Hannover’deki IAA Transportation 2024 fuarı öncesinde pazar günü sürdürülebilir taşımacılığa giden yolunu sundu. Şirketin odağı karbonsuzlaştırma ve dijitalleşme idi. Daimler Truck, fuarda akü elektrikli Mercedes-Benz eActros 600 kamyonunu öne çıkarıyor. Üretici, yeni e-amiral gemisiyle, kamyon trafiğindeki CO2 yayımlarının üçte ikisinden ve dolayısıyla en büyük kısmından sorumlu olan uzun mesafeli taşımacılığı karbonsuzlaştırmayı amaçlıyor. 600 kilovatsaatten fazla yüksek akü kapasitesi ve şirket içinde geliştirilen yeni, özellikle verimli bir elektrikli tahrik aksı, eActros 600’ün ara şarj olmadan 500 kilometrelik bir menzile ulaşmasını sağlıyor. Bu menzil, 40 ton toplam yüklü katar ağırlığıyla standart kullanımı yansıtan çok gerçekçi koşullar altında elde ediliyor; bu rakam, sürüş stiline ve söz konusu rotaya bağlı olarak önemli ölçüde aşılabilecek. eActros 600, günde 1.000 kilometreden çok daha fazla yol kat edebilecek. Bu, şarj olanakları mevcut olduğu sürece, megawatt şarjı olmasa bile yasal olarak öngörülen sürücü molaları sırasında ara şarjla mümkün oluyor.

Daimler Truck IAA 2024
Soldan sağa: Daimler Buses CEO’su Till Oberwörder, Daimler Truck Asya ve BharatBenz, FUSO ve RIZON markasından sorumlu Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Üyesi Karl Deppen, Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Başkanı Martin Daum, Mercedes-Benz Trucks CEO’su ve Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Üyesi Karin Rådström ve Kamyon Teknolojisinden sorumlu Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Gorbach.

Bu yaz, seri üretime yakın iki prototip, eActros 600’ün operasyonel performansını göstermek için neredeyse yedi haftalık bir test sürüşüne katıldı ve 22 Avrupa ülkesinde 15.000 kilometreden fazla yol kat etti. Bu, Mercedes-Benz Trucks tarihindeki en kapsamlı test sürüşüydü. İki e-kamyondan her biri 40 ton toplam yüklü katar ağırlığıyla seyahat etti ve şarj için yalnızca halka açık şarj istasyonlarını kullandı. Araçlar, tur boyunca eActros 600‘ün yüksek enerji verimliliğini başarıyla gösterdi: Gezinin tamamı boyunca, tüketimi ölçmek için özel ekipmanla donatılan prototip, 100 kilometrede ortalama 103 kilovatsaat sürüş tüketimi elde edebildi. Dizelin enerji içeriği hesaplandığında, bu, geleneksel olarak çalıştırılan bir kamyonla elde edilmesi imkansız olacak olan 100 kilometrede yaklaşık 10 litrelik bir tüketime karşılık geliyor. Turun sayısız günlük ayağında, ara şarj olmadan 600 kilometreden fazla menzile ulaşmak teorik olarak mümkündü. Ortalama olarak, eActros 600’ün tükettiği tahrik gücünün yaklaşık yüzde 25’ini geri kazanılan enerjiyle karşılamak mümkün oldu.

Mercedes-Benz eActros 600
Daimler Truck, fuarda akü elektrikli Mercedes-Benz eActros 600 kamyonunu öne çıkarıyor.

Özellikle rotaya, topografyaya ve sıcaklığa bağlı olarak, günlük tüketim 100 kilometrede 85 kilowatt saat – Madrid’den Bilbao’ya (yaklaşık 360 kilometre) çok iyi yol ve hava koşullarında yokuş aşağı yürüyüş sırasında – ve Alta’dan Kuzey Burnu’na (yaklaşık 240 kilometre) 100 kilometrede 140 kilowatt saat arasında değişiyordu (en düşük sıcaklık 7 santigrat dereceydi ve bu mesafenin bir kısmı stabilize olmayan yollardan oluşuyordu). Yolculuk boyunca, çoğunlukla direksiyon başında olan 20 Avrupa ülkesinden yaklaşık 30 gazeteci, diğer prototipin operasyonel performansını teste tabi tuttu – sadece tüketim açısından değil, aynı zamanda örneğin yol tutuş dinamikleri açısından da. Bu araçla bile tüketim ortalama olarak yalnızca yüzde 6 civarında daha yüksekti. Bu, tek bir akü şarjıyla belirtilen 500 kilometrelik menzilin, yolculuk boyunca gerçekçi bir planlama etkeni olduğu anlamına geliyor.

Daimler Truck, bu Kasım ayının sonunda Mercedes-Benz Wörth fabrikasında eActros 600’ün seri üretimine başlayacak. eActros 600’ün ilk müşteri araçlarının 2024 yılı sonundan önce üretilmesi ve tescil edilmesi bekleniyor. Diğer yandan Mannheim, Kassel ve Gaggenau Daimler Truck fabrikaları burada önemli bir rol oynuyor. eActros 600‘ün akü-elektrikli tahriki için gereken bileşenleri tedarik ediyorlar, örneğin elektrikli aks, şanzıman bileşenleri ve çok sayıda yüksek voltajlı ve düşük voltajlı bileşeni bir araya getiren ve yanmalı motorun eski montaj alanında bulunan ön kutu.

Mercedes-Benz eActros 600
Daimler Truck, bu Kasım ayının sonunda Mercedes-Benz Wörth fabrikasında eActros 600’ün seri üretimine başlayacak. eActros 600’ün ilk müşteri araçlarının 2024 yılı sonundan önce üretilmesi ve tescil edilmesi bekleniyor.

Daimler Truck CEO’su Martin Daum: “Yıllar önce geleceğin sürdürülebilir taşımacılığına yönelik vizyonumuzu zaten sunmuştuk. Bizim için IAA Transportation 2024 açıkça bu vizyonun uygulanması etrafında dönüyor. Müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu miktarlarda akü elektrikli seri araçlar tedarik ediyoruz.

Pazar günü Hannover’de düzenlenen “Daimler Truck Medya Gecesi“nin bir parçası olarak, eActros 600 Berlin’e gidip geri dönerek gece yolculuğuna çıktı. İlk olarak, günlük hayattaki kullanılabilirliğinin canlı bir gösterimini yapmak ve ikinci olarak, yalnızca Berlin’deki değil, aynı zamanda Brüksel’deki siyasi karar vericilere bir mesaj göndermek için: Daimler Truck’ın sıfır yayımlı araçları hazır, şimdi şarj altyapısı da buna uymalı.

Mercedes-Benz eActros 600
600 kilovatsaatten fazla yüksek akü kapasitesi ve şirket içinde geliştirilen yeni, özellikle verimli bir elektrikli tahrik aksı, eActros 600’ün ara şarj olmadan 500 kilometrelik bir menzile ulaşmasını sağlıyor. Bu menzil, 40 ton toplam yüklü katar ağırlığıyla standart kullanımı yansıtan çok gerçekçi koşullar altında elde ediliyor; bu rakam, sürüş stiline ve söz konusu rotaya bağlı olarak önemli ölçüde aşılabilecek.

Karin Rådström: “eActros 600’ümüz, tek bir akü şarjıyla 500 kilometrelik menzili sayesinde dizel kamyonlara güçlü bir alternatif. Yüksek enerji verimliliğiyle filo operatörleri için karlı olacak. Şimdi hükümetlerin, enerji sektörünün ve endüstrinin kamusal şarj altyapısının genişlemesini ilerletmek için birlikte hareket etmesi zorunlu.”

Geçtiğimiz yılın sonunda satışları başlayan eActros 600 için Daimler Truck şu ana kadar 2.000 adet sipariş aldı ve ayrıca dört haneli rakama ulaşan niyet mektupları da bulunuyor.

Mercedes-Benz Trucks CEO'su ve Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Üyesi Karin Rådström
Mercedes-Benz Trucks CEO’su ve Daimler Truck Holding AG Yönetim Kurulu Üyesi Karin Rådström

Daimler Truck, elektrikli kamyon satın almanın ötesinde müşterileri için e-mobiliteyi basit ve karlı hale getirmek için IAA’nın başlangıcıyla aynı zamana denk gelecek şekilde Avrupa’da yeni TruckCharge markasını piyasaya sürüyor. Bu isim, şirketin e-altyapı ve elektrikli kamyonların şarj edilmesiyle ilgili tekliflerini, yani danışmanlık ve altyapı ile nakliye şirketleri ve endüstriyel şirketler için elektrikli depoların işletilmesini bir araya getiriyor. Teklifin bir parçası, filodaki akü elektrikli kamyonlar ile şirketin kendi şarj istasyonları arasındaki tüm etkileşimlerin bütünsel bir genel görünümünü sağlayan Fleetboard Charge Management’ın, hareket halindeyken nakitsiz şarj sağlayan Şarj Kartı’nın ve şarj altyapısının finansmanını içeriyor.

Daimler Truck IAA Transportation 2024
Mercedes-Benz Trucks ve FUSO’nun IAA standı, 19/20 numaralı salonda yer alıyor.

Mercedes-Benz Trucks ve FUSO‘nun IAA standı, 19/20 numaralı salonda yer alıyor. Ortak ve kendi kendine sürüş fırsatları stantta başlayacak ve sürüşlerin bir kısmı fuar alanının dış mekanlarında ve halka açık yollarda gerçekleşecek. Daimler Truck’ın IAA’daki diğer öne çıkanları arasında tamamen elektrikli atık toplama aracı FUSO Yeni Nesil eCanter, hidrojenle çalışan yakıt hücreli Mercedes-Benz GenH2 Kamyon, fuar prömiyeri olarak geliştirilmiş aerodinamiğe sahip yeni Mercedes-Benz Actros L, dünya prömiyeri olarak daha kısa dingil mesafesine sahip yeni akü elektrikli Mercedes-Benz eCitaro K şehir otobüsü ve halka açık prömiyer olarak yeni Mercedes-Benz Tourismo Güvenlik Otobüsü yer alıyor. Daimler Truck Medya Gecesi’nin bir diğer odak noktası, üretici için bir sonraki teknoloji devrimi olacak olan dijitalleşmeden beklenen kuantum sıçramasıydı – anahtar kelime: “yazılım tanımlı araç”.

Martin Daum ve Karin Rådström‘ün Daimler Truck Medya Gecesi’nde birlikte bulunmaları özellikle önemliydi. Şirketin Eylül ayı başında duyurduğu gibi, Daimler Truck Holding AG Denetleme Kurulu, Karin Rådström’ü 1 Ekim 2024’ten itibaren 31 Ocak 2029’a kadar şirketin yeni CEO’su olarak atadı. Şirketin dönüşümünün bir sonraki bölümünün yolunu açarak CEO’luk görevinden ayrılacak Martin Daum’un yerini alacak. Martin Daum, sorunsuz bir devir teslimi desteklemek için 31 Aralık 2024’e kadar Yönetim Kurulu’nun tam üyesi olarak kalacak. Karin Rådström, halefi kararlaştırılana kadar şimdilik Mercedes-Benz Trucks’tan sorumlu olmaya devam edecek.

Mercedes-Benz eActros 600, yeni Actros L ve Mercedes-Benz GenH2 Kamyon
Akü elektrikli Mercedes-Benz eActros 600 uzun yol kamyonu, ProCabin’li yeni Actros L ve hidrojen yakıt hücreli Mercedes-Benz GenH2 Kamyon

Daimler Truck, yazılım tanımlı araçlara bir bakış açısı sağlıyor

Daimler Truck, taşımacılığın karbonsuzlaştırılmasının yanı sıra dijital dönüşümde de öncü bir rol üstlenmeyi amaçlıyor ve yazılım tanımlı ticari araçlara doğru geleceğe doğru ilerliyor. eActros 600 ve Actros L gibi en son nesil kamyonlar, halihazırda evrimsel olarak iyileştirilmiş bir mekatronik mimarisiyle donatılmış durumda. Eskisinden 20 kata kadar daha hızlı veri işlemeyi mümkün kılıyor. Active Brake Assist 6 veya Active Sideguard Assist 2 gibi en son güvenlik sistemlerinin geliştirilmiş işlevlerine ek olarak, sürücü konforunu ve bağlantıyı da iyileştiriyor. Bunlara, tehlike uyarılarını algılayıp bunları yakın çevredeki araçlara iletebilen Multimedia Cockpit Interactive 2 veya Connected Traffic Warnings işlevi de dahil. Gelecekte, bu işlevlerin çoğunu kamyonun kendisinde “kablosuz” olarak etkinleştirmek mümkün olacak, yani bir servise gitmeden. Yazılımın gücünden tam olarak yararlanmak ve olası bir kuantum sıçraması elde etmek için, farklı işletim sistemlerine sahip merkezi olmayan kontrol ünitelerinin sayısını azaltmak ve mekatronik mimariyi tamamen yeniden tanımlamak gerekecek. Bu amaçla, Daimler Truck’ın Kamyon Teknolojisi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Andreas Gorbach, Daimler Truck IAA Medya Gecesi’nde yaklaşık on yıllık bir zaman ufkuna sahip son derece akıllı yazılım tanımlı araçlar için kurumsal vizyonu sundu. Daimler Truck’taki bu yaklaşan teknoloji devrimi, şirketin araç markaları ve tahrik teknolojileri genelinde uygulanacak.

Andreas Gorbach: “Kamyonculuğun geleceği yayımsız ve yazılım tabanlı. Bu nedenle araç mimarimizi yeniden tanımlıyoruz ve Volvo Group ile birlikte bir endüstri standardı geliştirmeyi amaçlıyoruz: özel bir işletim sistemine sahip yalın ve yüksek performanslı bir mimari. Bu, müşterilerimize benzeri görülmemiş düzeyde güvenlik, konfor ve verimlilik sunabilecek yazılım tanımlı ticari araçlar için temelleri atmamızı sağlayacak. Birçok evrimsel adımdan sonra, devrim niteliğinde bir sıçrama yapmak üzereyiz ve kamyonculuğun geleceği için kodu yazacağız.

FUSO IAA Transportation 2024
FUSO’nun tamamen elektrikli Yeni Nesil eCanter’ı, Hannover’deki IAA’da çeşitli gövde sürümleriyle tanıtılacak.

FUSO Yeni Nesil eCanter: Dünya çapında tamamen elektrikli sürüm yelpazesi

FUSO’nun tamamen elektrikli Yeni Nesil eCanter‘ı, Hannover’deki IAA’da çeşitli gövde sürümleriyle tanıtılacak. 8,55 tonluk izin verilen AYA’ya sahip bir atık toplama aracı olan Yeni Nesil eCanter, otomatik konteyner kaldırma ve sallama cihazı, entegre konteyner durulama sistemi ve 4 m3‘lük tambur kapasitesine sahip KAOUSSIS’ten bir gövdeye sahip. Dönen tambur, atıkları orijinal hacminin dörtte üçüne kadar sıkıştırıyor. Sadece 3.400 mm’lik bir dingil mesafesi ve kısa bir üstyapı uzantısıyla, CO2 nötr hafif kamyon özellikle çevik ve manevra kabiliyeti kolay – şehiriçi uygulamalar için ideal. FUSO ayrıca IAA standında kapalı kasalı, 8,55 tonluk ve 4.450 mm dingil mesafesine sahip bir başka Yeni Nesil eCanter ve en son güvenlik ve konfor özelliklerini sergileyecek. Bunlara Aktif Fren Desteği 6, Kör Nokta Bilgi Sistemi (BSIS), Akıllı Hız Asistanı ve Dikkat Asistanı dahil. Hannover’deki fuar standını ziyaret edenler, Mercedes-Benz ve FUSO markalarının düzenlediği Sürüş Deneyimi etkinliğinde elektrikli hafif kamyonun diğer sürümlerini de deneyimleyebilecekler.

Daimler Truck Asya’dan Sorumlu Daimler Truck Yönetim Kurulu Üyesi Karl Deppen: “E-mobilitenin öncüsü olan FUSO eCanter, bu arada yerel CO2 nötr taşımacılıkta kendini kanıtlamış çok yönlü bir araç haline geldi. Şu anda 38 pazarda mevcut olan araç, dünya çapındaki müşteriler için günlük hizmette yeteneklerini kanıtlıyor: E-mobilite işe yarıyor!. 100’den fazla çeşidiyle eCanter, geleneksel araçların kullanım durumlarının yüzde 85’ini kapsıyor ve bu nedenle müşterilerimizin çeşitli kullanım durumları için oldukça uygun.

Mercedes-Benz GenH2 Kamyon
Mercedes-Benz GenH2 Kamyon ile IAA Transportation 2024’te “rekor kıran” bir araç sergileniyor.

Hidrojen temelli tahrik teknolojileri, akü elektrikli kamyonları tamamlayacak

Daimler Truck’a göre akü elektrikli kamyonların yanı sıra hidrojen temelli tahrik teknolojileri, ağır hizmet tipi uzun mesafe taşımacılığında çok esnek ve özellikle zorlu uygulamaları karbonsuzlaştırmak için uygun bir çözüm olabilir. Mercedes-Benz GenH2 Kamyon ile IAA Transportation 2024’te “rekor kıran” bir araç sergileniyor. Karayolu yük taşımacılığında sıvı hidrojenin kullanımının pratikliğini gösteren şirketin karayolu yasal prototipi Mercedes-Benz GenH2 Kamyon, geçen yıl gerçek yaşam koşulları altında bir dolum sıvı hidrojenle Almanya’da 1.047 kilometrelik bir yolculuğu tamamladı.

Test pistinde ve halka açık yollarda zorlu bir test aşamasının ardından Mercedes-Benz GenH2 Kamyon’lar, ilk müşteri filolarında çeşitli günlük uygulamalarda dağıtım için gelişmiş bir geliştirme aşamasına ulaştı. Daimler Truck yakın zamanda Air Products, Amazon, Holcim, INEOS ve Wiedmann & Winz ile beş Mercedes-Benz GenH2 Kamyon‘un ilk denemelerine başladı. Bu müşteriler, yaklaşık bir yıllık bir test aşaması sırasında yakıt hücreli kamyonlarla erken bir aşamada pratik deneyim kazanma fırsatına sahipler. Daimler Truck geliştirme ekibi, işbirliği sayesinde sıvı hidrojenle çalışan kamyonların gerçek hayattaki operasyonları hakkında değerli bilgiler ediniyor ve seri geliştirme için dikkate alınabilecek belirli müşteri gereksinimleri hakkında bilgi ediniyor.

Mercedes-Benz yeni Actros L
IAA Transportation’da fuar prömiyerini kutlayacak olan yeni Actros L ile Mercedes-Benz Trucks, geleneksel tahrikli kamyonlar için de sektörde öncü olmaya devam ediyor.

Martin Daum: “Son birkaç yıldır, Mercedes-Benz GenH2 Kamyon ve çeşitli ortaklıklar ile seri e-kamyon ve otobüslerden oluşan geniş portföyümüzle, yani akü ve hidrojene dayalı tahrik teknolojileriyle ikili stratejimizde doğru yolda olduğumuzu gösterdik. Her iki teknolojinin de kendine göre avantajları var ve müşterilerimiz her iki teknolojiye de ihtiyaç duyacak. Bu nedenle, özellikle hidrojene dayalı tahrikler konusunda siyasetten ve enerji sektöründen daha da fazla ivmeye ihtiyacımız var, böylece araçların yanında ilgili altyapı kurulabilir ve müşterilerimiz için maliyet eşitliği sağlanabilir.

Fuar pömiyeri: Fütüristik tasarıma ve ekonomik motorlara sahip Actros L

IAA Transportation’da fuar prömiyerini kutlayacak olan yeni Actros L ile Mercedes-Benz Trucks, geleneksel tahrikli kamyonlar için de sektörde öncü olmaya devam ediyor. Actros L, fütüristik bir araç tasarımı, optimize edilmiş aerodinamik, birçok konfor özelliği, ekonomik motorlar, yüksek seviyede yol tutuş dinamikleri ve son teknoloji destek sistemleri ile öne çıkıyor. Daha uzun ön bölüm ve diğer aerodinamik önlemler, yüzde 3’e kadar yakıt tasarrufu sağlıyor.

Bazı modellerde artık mevcut olan G291-12 şanzıman ve RAR 2.278d arka akstan oluşan optimize edilmiş tahrik sistemi, özellikle yokuşlarda hızlanırken fark edilir derecede iyileştirilmiş bir sürüş deneyimi ve daha düşük bir manevra hızı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda 80 km/s’de azaltılmış motor devri sayesinde daha sessiz ve daha keyifli bir sürüş sağlıyor. Yakıt tüketimini daha da azaltmaya yardımcı oluyor.

Mercedes-Benz eCitaro K
Akü ile çalışan Mercedes-Benz eCitaro K kentiçi otobüsü, Daimler Truck Medya Gecesi’nin bir parçası olarak dünya prömiyerini kutladı.

Daimler Buses, aküyle çalışan eCitaro K’yi ilk kez tanıttı

Pazar günü Daimler Buses, eCitaro filosunun en genç üyesini tanıttı. Akü ile çalışan Mercedes-Benz eCitaro K kentiçi otobüsü, Daimler Truck Medya Gecesi’nin bir parçası olarak dünya prömiyerini kutladı. Yaklaşık 1,5 metre kısaltılmış dingil mesafesi, daha fazla manevra kabiliyetinin avantaj olduğu kullanımlar için aracı uygun hale getiriyor. Kompakt eCitaro K, ayrıca pazar günleri, düşük yoğunluklu zamanlarda veya yoğun saatlerde yedek olarak güçlü yönlerini sergiliyor. 84 yolcuya kadar kapasitesiyle, daha büyük taşımacılık görevleri için de iyi donanımlı. Kentiçi otobüsü, asgari dört ve azami altı akü paketiyle sunuluyor. Azami konfigürasyonla, eCitaro K, tüm akü ömrü boyunca uygun koşullar altında 300 kilometreden fazla bir menzil sağlıyor. Mercedes-Benz Tourismo Güvenlik Otobüsü de kamuoyuna ilk kez tanıtıldı. Daimler Buses, bir gelenek olarak, mevcut güvenlik teknolojisinin durumunu göstermek için bir Güvenlik Otobüsü kullanıyor. Üretici ayrıca yeni nesil Setra MultiClass LE şehirlerarası otobüslerinin bir temsilcisini de sergiledi.

Daimler Buses CEO’su Till Oberwörder: “Yerel olarak CO2-nötr yolcu taşımacılığına doğru dönüşümü aktif olarak yönlendiriyoruz. Yeni eCitaro K’mız, şu anda yelpazemizde beş adet elektrikli kentiçi otobüsümüz olduğu anlamına geliyor ve bu da toplu taşımadaki hemen hemen tüm ilgili kullanım durumlarını kapsamamızı sağlıyor. Bunun ötesinde, bağlı kuruluşumuz Daimler Buses Solutions GmbH ile birlikte elektrikli kentiçi otobüsleri filosunun işletilmesi için anahtar teslim çözümler sunuyoruz.

Mercedes-Benz Tourismo Güvenlik Otobüsü
Mercedes-Benz Tourismo Güvenlik Otobüsü de kamuoyuna ilk kez tanıtıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz