15 yıldır aralıksız sürdürülebilirlik raporu yayınlayan Doğuş Otomotiv, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nda pek çok ilke imza attı. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı da dahil olmak üzere uluslararası pek çok sürdürülebilirlik standardını baz alarak kapsamlı bir performans açıklayan şirket, raporun temasını da “Sürdürülebilir Bir Geleceği Birlikte Şekillendirmek” olarak belirledi.
Sürdürülebilirlik yönetimine geçiş yaptığı günden bugüne, sadece kendi sektöründe değil, tüm sektörlerde örnek bir yönetim modeliyle kurumsal stratejinin sürdürülebilirlik stratejisine nasıl entegre edilebileceğini de gösteren Doğuş Otomotiv, raporda geçen yıla oranla karbon ayak izinde yüzde 6,94, lojistik operasyonlar kaynaklı emisyonlarda yüzde 12,5, elektrik tüketimi kaynaklı emisyonlarda ise yüzde 28,5 azalma sağladığını açıkladı.
Enerji verimliliği ve emisyon azaltımı
Dekarbonizasyon stratejisini de ilk kez açıklayan Doğuş Otomotiv, güneş enerjisi santrali yatırımıyla elektrik tüketiminden kaynaklanan emisyonlarını baz yıla göre yüzde 28,5 düşürdü ve elektrik ihtiyacının yüzde 67’sini yenilenebilir kaynaklardan karşıladı. Yenilenebilir enerji üretimini ise 4.191,9 MW’a çıkardı.
Kadın istihdamında artış ve eğitim yatırımları
Kadın çalışan oranını yüzde 34,65’e, kadın yönetici oranını ise yüzde 33,57’ye yükselten Doğuş Otomotiv, çalışan önerilerini hayata geçirerek 104 Milyon TL tasarruf sağladı. Çalışan başına eğitim saatini 40,09’a çıkaran şirket, toplam gönüllülük saatini 1.255’e ulaştırdı. Eğitim harcamaları çalışan başına 9.903 TL’ye yükselirken, Yeşil CapEx yatırımları 87.812.504 TL, altyapı ve diğer yatırım harcamaları ise 200 Milyon TL’ye ulaştı.
Dijital dönüşüm ve enerji verimliliği
2023 yılında tamamlanan 100 dijital proje ile dijitalleşme yolunda önemli adımlar atan Doğuş Otomotiv, bayi ağının yüzde 19,51’inin yenilenebilir enerjiye geçiş yapmasını sağladı. Enerji verimliliği oranını yüzde 38,86’dan yüzde 68,70’e çıkararak bu alanda da büyük bir ilerleme kaydetti.