ZF, Openmatics markası ile akıllı bağlantı çözümleri sunuyor

0
1210
Renault Trucks

ZF iştiraki Openmatics, Bach telematik platformu ile ağır ticari taşıt filoları için konum takibi, sürüş alışkanlıkları ve online diyagnoz olanağını tek bir arayüzde sunarken, deTAGtive ürün gözetim sistemi BLE (Bluetooh Low Energy) teknolojisi ile lojistik operasyonlarına yeni bir soluk getirerek, Roadcaster multimedya çözümü sayesinde otobüs yolcularına kendi akıllı cihazları üzerinden erişebilecekleri bir platform ile keyifli bir yolculuk deneyimi yaşatıyor ve de Vivaldi OBD birimi ile binek ve hafif ticari taşıt filoları için konum takibi, sürüş alışkanlıkları gözetimi ve arıza kodlarının online raporlamasının yanı sıra Wi-Fi Hotspot özelliğiyle yolculara kesintisiz internet erişimi sağlıyor.

ZF’nin 100 yılı aşkın tecrübesinin beraberinde getirdiği kalite, güven ve müşteri memnuniyeti, “Smart Mobility (Akıllı Ulaşım) ve “Connectivity (Bağlantılılık) kavramları ile birleşerek ZF’nin yeni küresel görüşüne altyapı oluşturuyor. “See-Think-Act (Gör-Düşün-Uygula) isimli yeni küresel görüşü, birçok farklı sektörün ihtiyaçlarına nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle cevap verebiliyor. Bu doğrultuda, Çek Cumhuriyetinde yüzde 100 ZF iştiraki olarak kurulan Openmatics firması, farklı sektörlerin ulaşım, lojistik ve ticari operasyonlarına dijital platformlar vasıtasıyla katkı sağlamayı hedefleyen çözüm önerileri geliştiriyor. Openmatics’in sunduğu çözüm önerileri karmaşık iş süreçlerinin, denetimi zor uygulamaların ve ağır finansal yüklerin sona erdirilmesi için tasarlandı. Openmatics daha etkin, verimli, sürdürülebilir, müşteri memnuniyetini yükselten ve ticari kazanç sağlayan iş modellerine geçiş yapabilmek için firmaların sağ kolu olmaya hazır. Telematik Platform (Telematics), Ürün Gözetimi (Asset Tracking), Multimedya (Entertainment) ve OBD (Diagnostics) konu başlıkları altında farklı sektörlerin farklı ihtiyaçlarını karşılayacak donanımsal ve yazılımsal sistemler Openmatics müşterilerinin hizmetine sunuluyor.

Telematik platform

Araç filolarının etkin bir şekilde yönetimi ticari hayatta büyük önem taşıyor. Filo yöneticilerinin temel isteklerinden biri tüm araçlarla ve bu araçları kullanan operatörlerle sürekli bir iletişim içerisinde olmak. Her müşterinin ihtiyacına yönelik özel olarak tasarlanan Telematik Platformu sayesinde, bir filoda bulunan her bir aracın çalışma koşullarına anlık olarak erişmek mümkün.

Araçların CAN hattındaki bilgilerini okuyan Bach isimli OBU aracılığıyla, filoya ait konum, çalışma koşulları, yakıt tüketimi, motor-şanzıman gibi aksamlardan gelen hata kodlarının okunması ve sürüş performansı gibi bilgilerin akışı sağlanıyor. Bach ile bütünleşik olarak çalışan Driver Feedback isimli birim, filo yöneticisine ivmelenme, frenleme, rölanti süreleri, seyir hızı ve motor devri parametre ihlallerine dair bilgi vererek araçların en iyi kullanım koşullarının belirlenebilmesini ve sürücülerin ikaz edilebilmesini sağlıyor. Böylelikle, sürüş alışkanlıkları denetim altına alınarak, filo genelinde yüzde 5’e varan oranlarda yakıt tasarrufu sağlanıyor.

Ayrıca, Telematik Platform üzerinde devam eden çalışmalar sonucunda, filoda bulunan araçlarda ZF marka bir parça olması halinde, bu parçaya ilişkin uzaktan teknik destek verilmesi ve yeri geldiğinde uzaktan müdahale edilip sorunun giderilmesi şeklinde bir hizmet yakın gelecekte sunulacak.

Ürün gözetimi

deTAGtive (dedektif) adı verilen ürün gözetimi sistemi, depoda duran ya da sevkiyat halinde olan ürünlerin güncel durumlarının kontrolü için geliştirilmiş bir çözüm. Bluetooth (BLE) üzerinden haberleşme sağlayan akıllı TAG’ler aracılığıyla, takip edilen ürünler hakkında anlık, periyodik ya da parametre aşımı temelli bilgiler elde edilebiliyor. TAG’ler hassas duyargaları sayesinde ortamda bulunan sıcaklık, ışık, sarsıntı ve nem değişikliklerini okuyor ve gerek mobil gerekse dijital platform üzerinden, belirlenen parametler kapsamında raporlama yapıyor. İşletme için en uygun çalışma koşullarının sistemde belirlenmesi ardından, geri kalan gözetim ve denetim işini TAG’ler devralıyor. Ayrıca, TAG’lerin kimlik adresleyebilme özelliği sayesinde, hareketli ve karmaşık yapılar içerisinde aranan donanıma en hızlı şekilde ulaşım sağlanması mümkün oluyor.

deTAGtive ürün gözetimi sistemi

Multimedya

Openmatics tarafından geliştirilen Roadcaster isimli multimedya ve eğlence sistemi, bugüne kadar alışagelmiş uygulamaların dışına çıkılmasını sağlıyor. Roadcaster, şehirlerarası yolcu taşımacılığı hizmeti veren araçlarda teknik ve ticari anlamda önemli bir maliyet kalemi olan koltuk arkası ekranlara gerek kalmadan, bizzat yolcuların akıllı cihazlarını görüntü sağlayıcı olarak kullanmasına olanak veriyor. Bring Your Own Device (BYOD), yani Kendi Cihazını Getir ilkesiyle çalışan bu sistem, Roadcaster birimine bağlanan yolculara hem Wi-Fi üzerinden internete girme hem de diledikleri filmi izleme olanağı sunuyor. Birime yüklenecek içerik için tam kontrol sunan sistem, yolculara bir yandan kesintisiz ve ücretsiz film izleme zevki sunarken, aynı zamanda anons, kampanya ve yol durumu gibi bilgilerin taşıyıcı firmanın kurumsal tasarımı ile yayınlanmasına olanak sağlıyor.

Roadcaster multimedya sistemi

OBD (Diyagnostik)

Binek otomobil ve hafif ticari taşıt sınıfları için tasarlanmış Vivaldi birimi, bu araçlarda fabrika çıkışı olarak hazır bulunan OBD soketlerine hızlı ve kolay bir şekilde takılabiliyor. Aracın cihaz ile eşlemesinin sağlanmasıyla 74 farklı sinyale (kritere) kadar farklı bilginin akışı mümkün oluyor. Vivaldi ile motor ve şanzımanın çalışmasına dair diagnostik bilgilerin alınabilmesinin yanı sıra, kapı-cam açıklık durumu, silecek suyu seviyesi, klima soğutma derecesi vb. gibi genel verilere de ulaşılabiliyor. Diagnostik bilgi aktarımı haricinde, Vivaldi biriminin aynı zamanda Wi-Fi Hotspot olarak kullanılabilme özelliği bulunuyor. Vivaldi yolcular için internet üzerinden keyifli vakit geçirme olanağı sunarken, sigortacılık, araç kiralama ve özel servis firmaları gibi araç filosu yöneten organizasyonların sıklıkla kullanabileceği bir ürün olarak öne çıkıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz