Yeni Scania “R” ve “S” Türkiye’de

0
3857
Renault Trucks

Scania’nın 10 yıllık geliştirme çalışması ve 10 milyon km’den fazla deneme sürüşü sonucunda 125 yıllık tarihindeki en büyük yatırımla üretmeye başladığı yeni kamyon neslinin ilk üyeleri olan “R” ve “S” uzun yol serileri, Doğuş Otomotiv tarafından Türkiye’de de pazara sunuldu.

Scania’nın yeni kamyon nesli, Türkiye’de Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin’in de katılımıyla İstanbul Park’ta gerçekleşen bir basın etkinliği ve deneme sürüşüyle tanıtıldı.

Scania’nın yeni “R” ve “S” serileri, 26 Nisan tarihinde İstanbul Park’ta düzenlenen bir etkinlikle basına tanıtıldı. Etkinlik sırasında basın mensupları, 450 ve 500 beygirlik motorlarla donatılan “R” ve “S” serici çekicileri farklı yarı treylerlerle yüklü olarak İstanbul Park’ı çevreleyen beş km’lik parkurda kullanma olanağı buldular.

Scania’nın son beş yılda satışını gerçekleştirdiği araçların üçte ikisini oluşturan 250 bin aracın, Türkiye’de ise 22 bin araçlık Scania parkının altı bin adedinin bağlantılı hizmetlere sahip olduğunu açıklayan Doğuş Otomotiv Scania Genel Müdürü İlhami Eksin, bu bağlantılı hizmetleri bedelsiz olarak veren hemen hemen tek marka olduklarının altını çizerek, bu bağlantılı hizmetlerden gelen verilere dayanarak müşterinin ihtiyaçlarını doğru analiz edip müşterinin maliyetini düşürecek, verimliliğini artıracak ve sürücüsünün uzun süreli rahatını yükseltecek araçları müşteriye önerdiklerini dile getirdi.

SESS – Scania Entegre Sürüş Sistemleri

Scania’nın araçlarında standart olarak sunulan uydu ve GPRS ile iletişim kuran sistemler üzerinden operasyonel verimlilik ve yakıt tasarrufu sağlanıyor. SESS – Scania Entegre Sürüş Sistemleri çatısı altında Sürücü Koçluğu, Sürücü Ligi, Esnek Bakım, Remindania ve Scania’m Sapasağlam uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamalar ile yüzde 10’a varan yakıt tasarrufu sağlanıyor. Hem araç hem de sürücüler anlık olarak takip edilebilirken dönemsel performans raporları oluşturulabiliyor. Türkiye’de yakaşık 6 bin adet SESS’li araç bulunuyor.

Scania, tüm SESS’li araçlardan elde edilen bilgilerle, Türkiye’nin en iyi sürücülerinin yarıştığı yeni online platformu Scania Sürücü Ligi adıyla piyasaya sunuyor. Ios ve android tabanlı akıllı telefonlara yüklenebilen “Scania Sürücü Ligi” uygulaması ile filo yöneticileri ve sürücüler yarışmayı kolaylıkla takip edebiliyor. Platform üzerinden yakıt verimliliği, sürüş dinamikleri ve performans artırıcı ayrıntılar kullanıcı ile paylaşılıyor.

2016’nın 90 bin adedin üzerinde araç satan Scania için rekorlarla dolu bir yıl olduğunu ve Scania’nın 2017’nin ilk çeyreğinde, 2016’nın ilk çeyreğine göre, satışlarını yüzde 60 artırdığını kaydeden Scania Türkiye Ülke Müdürü Per Stümer, yeni kamyon neslinin şimdiye kadar Scania’nın ürettiği en iyi kamyonlar olduğunu vurgulayarak, hedeflerinin ne iş yaparlarsa yapsınlar müşterilerinin karlılığını artırmak için sürdürülebilir çözümler oluşturmak olduğunu ifade etti. Daha güçlü, daha aerodinamik ve daha güvenli yeni nesil araçlarıyla müşterilerinin hayatını kolaylaştırmak için birçok yeni hizmet sunduklarını dile getiren Per Stümer, bağlantılı servislerle ve bunlardan elde edilen verilerle birlikte yeni nesil araçların müşterilerin beğenisini kazanacak birçok yeni özelliği beraberinde getirdiğini söyledi. Sürdürülebilir taşımacılık çözümlerini uygulamada önder konumda olan Scania’nın karbondioksit yayımını azaltan seçenek yakıt teknolojilerine bugünden sahip olduğunu kaydeden Per Stümer, Scania’nın elektrikli ve sürücüsüz özerk araçlarla ilgili eğilimleri çok yakından takip ettiğini ve bu alanlara ciddi yatırımlar yaptığını sözlerine ekledi.

Bağlantılı hizmetlerle müşteri verimliliği artırılıyor

Dijitalleşme ve bağlantılı hizmetler konusunda öncü olan Scania’nın sektördeki dönüşümü çok önceden görerek 2015 yılında stratejik bir karar aldığını ve ürettiği bütün araçları müşterilere ek bir maliyet getirmeden bağlantılı hizmetlerle donattığını kaydeden Doğuş Otomotiv Scania Pazarlama Müdürü Adnan Yücel, Scania ile aynı düşünce yapısına sahip oldukları için Türkiye’de de ilk günden itibaren bağlantılı araçları sunduklarını belirterek, bağlantılı araçlardan araçla ilgili 85 adet, sürücüyle ilgili de 12 adet veri aldıklarını söyledi. Bağlantılı araçlardan gelen verileri müşterilerinin verimini artırarak daha çok para kazanmaları için sürekli işlediklerini, sadece filoyu değil sürücüleri de daha verimli araç kullanmaları için takip ettiklerini dile getiren Adnan Yücel,  son iki yıldır şasi numarası girerek araçla ilgili verilere ulaşabildiklerini ve müşteriye en doğru araç önerisiyle gidebildiklerini ifade etti.

Bağlantılı hizmetler kapsamındaki Sürücü Koçluğu’nun sürücülerin kullanım alışkanlıklarını kayıt altına alarak sürücülerin sürüş tarzlarını geliştirmelerine olanak sağladığını ve bu sayede yakıt tüketiminde yüzde 10’a kadar düşüş sağlanabildiğini kaydeden Adnan Yücel, Sürücü Ligi sayesinde Türkiye genelinde ve filo müşterileri içinde en az yakıt yakan sürücüleri belirleyeceklerini, sürücüler arasında bir rekabet yaratacaklarını ve başarılı sürücüleri ödüllendireceklerini belirterek, inşaat ve uzun yol gibi farklı sektörlerde çalışan sürücüleri ayrı ayrı değerlendimeye tabi tutacaklarını söyledi.

Bağlantılılık sayesinde araçların kullanım koşullarına bağlı olarak araç bakımlarını esnek hale getirerek çok önemli bir maliyet avantajı sağlayacaklarının altını çizen Adnan Yücel, Remindania uygulaması ile müşterinin kullanım şartlarına göre bakım zamanının yaklaştığını müşteriye önceden hatırlatacaklarını, müşteriye en uygun servisi önereceklerini, müşterinin serviste zaman kaybetmeyeceğini ve yetkili servisin de en doğru bakım planlamasını yapabileceğini kaydetti.

Dijitalleşme ve bağlantılı hizmetler konusunda öncü olan Scania’nın sektördeki dönüşümü çok önceden görerek 2015 yılında stratejik bir karar aldığını ve ürettiği bütün araçları müşterilere ek bir maliyet getirmeden bağlantılı hizmetlerle donattığını kaydeden Doğuş Otomotiv Scania Pazarlama Müdürü Adnan Yücel, Scania ile aynı düşünce yapısına sahip oldukları için Türkiye’de de ilk günden itibaren bağlantılı araçları sunduklarını belirterek, bağlantılı araçlardan araçla ilgili 85 adet, sürücüyle ilgili de 12 adet veri aldıklarını söyledi. Bağlantılı araçlardan gelen verileri müşterilerinin verimini artırarak daha çok para kazanmaları için sürekli işlediklerini, sadece filoyu değil sürücüleri de daha verimli araç kullanmaları için takip ettiklerini dile getiren Adnan Yücel, son iki yıldır şasi numarası girerek araçla ilgili verilere ulaşabildiklerini ve müşteriye en doğru araç önerisiyle gidebildiklerini ifade etti.

Yüzde 5 yakıt tasarrufu

Scania, yakıt tüketimini güç aktarma organlarındaki geliştirmeler ve rüzgar direncini azaltan çözümler sayesinde yüzde 5 oranında düşüyor. Böylelikle yılda 150 bin km yol kat eden bir araç, yaklaşık 2 bin litrenin üzerinde yakıt ekonomisi sağlıyor.

13 litrelik sadece SCR’li yeni motor

Scania yeni araçlarıyla birlikte 13 litrelik 500 bg’lik yeni motorunu da piyasaya sürüyor. Yeni motorda Euro 6 yayım değerleri sadece SCR sistemi ile sağlanıyor. Böylelikle daha güvenilir ve daha ekonomik bir motor elde ediliyor. Vites değişim süresini yarı yarıya azaltan yeni otomatikleştirilmiş Opticruise vites kutusu sürüş konforunu en üst noktaya çıkartıyor.  Scania’nın yeni nesil araçlarında 13 litrelik motor serisi 370 beygir gücünden başlayıp 410, 450 ve 500 beygir gücüne kadar seçeneklerden oluşuyor. 16 litrelik motorların güç seçenekleri ise 520, 580 ve 730 beygir.

Düz zeminli yeni S kabin

Scania mevcut P, G ve yenilenen R kabinlerine tamamen düz zeminli S serisi kabini de ekliyor. 24 farklı temel kabin modeli müşterilerin tercihine sunuluyor.

Tüm yeni kabinlerde iç mekan, en uygun sürüş ve dinlenme alanını sunacak şekilde tasarlandı. Sürücünün koltuk ayar seçenekleri, boyları 150 ile 200 cm arasındaki değişen tüm sürücüler için rahat bir sürüş konumu sunuyor. Yeni Scania’larda A sütunu en geniş görüş açısı için inceltilerek yeniden tasarlandı.

Tüm yeni kabinlerde, sürücünün oturma konumu 6.5 cm öne alınırken sol cama 2 cm daha yakınlaştırıldı. Böylelikle sürücünün görüş açısı ve yol hakimiyeti arttı. Bunlara ek olarak yatak kısmı da 1 metreye kadar genişletildi. Böylelikle sürücüler için konfor artırıldı.

Daha kısa frenleme mesafesi

Yeni nesil araçlarda geliştirilen fren sistemi, daha ileriye doğru konumlandırılan ön dingil ve düşük ağırlık merkezi ile 80 km hızdaki 40 tonluk bir aracın durma mesafesini yüzde 5 azaltıyor.

Scania’nın yeni araçları, yan perde hava yastıklarıyla donatılan ilk ağır ticari taşıt olma özelliğini taşıyor. Scania, yan perde hava yastıklarıyla devrilme-yuvarlanma tarzındaki kazalarda meydana gelen yaralanmaları yüzde 25 oranında azaltmayı hedefliyor.

Düz zeminli S kabin bir önceki nesil R kabine göre yüzde 30 daha fazla faydalı hacim sunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz