Yeni Scania “R” ve “S”: Her yönüyle daha çok Scania

5
31899
Yeni-Scania-R-ve-S-serisi
Yeni Scania S ve R serileri
Renault Trucks

İsveç’te yaptığımız deneme sürüşü, Scania’nın, R uzun yol serisinin önceki sürümlerine göre güvenlik, konfor, sürülebilirlik ve sürüş keyfi gibi sürücü odaklı alanlarda önemli iyileştirmeler yaptığını gösterdi.

Aynı zamanda (Uluslararası Yılın Kamyonu) IToY jüri üyesi olan Devir Saati Yayın Yönetmeni Ahmet Oğuz, İsveç Södertälje’de düzenlenen sürüş etkinliğinde yeni R ve S serisi çekici ve kamyonları Scania’nın özel test pistinde ve İsveç karayollarında deneme olanağı buldu.

Kabinin düşürülen rüzgar direncinin yanı sıra halılar ve boşluklarda kullanılan yalıtım ve dolgu malzemeleriyle gürültü ve titreşimin sönümlendirilmesi sayesinde hem dış hem de iç gürültü seviyesi azaltılmış. İsveç’teki deneme sürüşümüz sırasında bilimsel ölçüm aletleri kullanmasak da kabin içinde oldukça düşük seviyede rüzgar ve motor sesi duyduk.

Ayna ayar düğmelerinin yanı sıra merkezi kilit, cam açma kapama ve far kumanda düğmelerinin sürücü kapısının üzerine alınması yeni R ve S serilerinin bir başka sürücü dostu özelliği. Sürücü kapısına yerleştirilen tüm kumanda düğmelerinin uzun dönemde bile suya ve toza karşı dayanacak şekilde tasarlanması ise sevindirici.
Yeni Scania’nın altı aynası da (bazıları istek üzerine) elektrikli olarak ayarlanabiliyor ve ısıtılabiliyor. Plastik bölümleri küçük; ama kendi büyük aynalar, alçaltılmış ön ve yan camlar ve ince A sütunu tasarımı sayesinde aynalar ve A sütunu arasındaki görüş iyileştirilmiş.

Deneme sürüşümüz sırasında Scania’nın 50 mm öne yaklaştırılan ön dingil konumu ve kabinin ağırlık merkezinin aşağı çekilmesi sayesinde kabinin virajlarda ve kaçınma manevralarında daha az yana ve ani frenlerde daha az öne yattığı savının doğru olduğunu deneyimledik. Yeni serinin süspansiyon konforunu, yol tutuşunu, direksiyon hassasiyetini ve fren tepkisini beğendik.

Scania’nın sürücünün direksiyon kolonunun sol tarafına yerleştirilen bir düğmeye işaret parmağıyla basarak ayarladığı direksiyon simidi şimdiye kadar bir kamyonda rastladığımız en kolay ayara sahip. Bu nedenle sürücü inip binerken veya dinlenme anında yan tarafa geçerken direksiyonu yukarı kaldırmaktan kaçınmıyor. Bunun haricinde yeni direksiyon simidi tüm kamyon markaları arasında en konforlu sürüş konumunu sağlıyor.

Scania’nın vites geçişlerini yüzde 45 oranında hızlandıran ve daha yumuşak vites geçişleri sağlayan grup mili freni, çift kavramalı sistemlere göre daha basit ve ucuz bir çözüm olsa da vites geçiş hızı ve yumuşaklığında bir noktaya kadar çift kavramalı sistemle rekabet edebiliyor.

Scania, vites ve retarder kumanda kolunu, direksiyon düz konumdayken direksiyon simidinin üzerinde kumanda tuşları bulunan üst kolu tarafından perdelenmesini önlemek için L biçimde tasarlamış. Bu kolla vitesin “D” “N” ve “R” konumları seçilirken kolun ucundaki düğmeye basarak otomatik veya manuel moda geçilebiliyor. Kol ileri itilerek ve geri çekilerek manuel olarak vites değiştirilebiliyor. Kol aşağı çekildiğinde ise retardere kumanda ediliyor. Kolda üstte bulunan düğmeyle egzoz freni devreye alınıyor. Alttaki düğmeyle ise retarder otomatik konuma geliyor. İki düğme de yeşilken fren pedalına basıldığında egzoz freni ve retarder devreye giriyor. Ayrıca yokuş aşağı inişte fren pedalına bir kez basıldığında yokuş aşağı hız sabitleniyor. Retarder otomatik konumdayken de sürücü isterse bu kolla retarderi manuel olarak devreye sokabiliyor.

GPS ve topografik harita bilgisini kullanan Scania Active Prediction sistemi devredeyken Hız Sabitleme sistemi etkin değilken bile Ecoroll işlevi devreye girerek vitesi boşa alıyor ve yakıt tüketimini düşürüyor. Özellikle çok güçlü bir makine olan V8 motorlu sürümleri kullanmak yüksek torkun da etkisiyle insana gerçekten keyif veriyor.

Hız Sabitleme, Yokuş Aşağı Hız Sabitleme ve Uyarlanabilir Hız Sabitleme işlev düğmeleri ergonomik olarak direksiyon simidinin alt tarafında sürücü elini direksiyondan kaldırmadan bir parmak hareketiyle ulaşabileceği şekilde konumlandırılmış. Hız Sabitleme ve Yokuş Aşağı Hız Sabitleme ayrı ayrı ayarlanabiliyor. Hız ayar tuşuna basıldığında ilk kademede hız birer km, ikinci kademede ise beşer kilometre aralıklarla artırılıp düşürülebiliyor. Yokuş aşağı hız, düz yol hızının en az 3 km/s üzerinde 12 km/s’lik bir bant aralığında sabitlenebiliyor. Scania, Uyarlanabilir Hız Sabitleme (ACC) sistemini gözden geçirerek iyileştirmiş. Sistem, yeni R ve S serilerinde yokuş aşağı bile hızı ayarlayarak aradaki mesafeyi koruyor. Bu da yoğun trafikte konvoy şeklinde ilerlerken sürücüye büyük kolaylık sağlıyor.

Scania, yeni seri ile birlikte var olan filo yönetimi (Fleet Management) ve sürücü hizmetleri (Driver Services) hizmetlerinin kapsamını da genişletti. Güncel görüntü ve arayüz tamamen yenilendi. Örneğin, iletiler, adresler ve güzergah yönlendirmeleri artık doğrudan taşımacılık şirketinin ofisindeki trafik yönetim ekibi tarafından yeni R ve S serilerinin bilgi ve eğlence sistemine aktarılabiliyor.

Ortada dört bölüme ayrılabilen büyük bir bilgi ekranına sahip olan modern gösterge tablosu son derece okunaklı ve bilgilendirici. Sürücü direksiyonun sağ üst tarafında bulunan menü tuşlarıyla bu ekranda istediği bilgilere ulaşabiliyor ya da kendi istediği bilgilerin kendi istediği önem sırasına göre ekranda gösterilmesini sağlayabiliyor. Hız ve devir saati göstergelerinin yanındaki ışıklar şanzımanın seçilen sürüş moduna göre renk alıyor. Örneğin Eco modda ışık yeşil oluyor. Hız Sabitleme ve Yokuş Aşağı Hız Sabitleme sistemlerinin ayarlanan hızları ve Uyarlanabilir Hız Sabitleme sisteminin ayarlanan süresi bu ekrandan diğer başka bilgilerle birlikte açık bir şekilde görülebiliyor.

Scania, yeni R ve S serileriyle birlikte daha fazla yazılım temelli yeni bir kavram geliştirdi ve bu kavramı Toplam İşletme Verimliliği (TOE – Total Operating Economy) olarak adlandırdı. Scania müşterileri için TOE yalnızca masrafların yansıtıldığı ve hesaplandığı alışılageldik Toplam Sahiplik Maliyeti’nin (TCO) yerine geçiyor. Scania’nın TOE’si TCO’ya ek olarak, taşınan yükün ağırlığı, taşımacılık süresi ve yapılan km gibi kriterleri de göz önüne alarak taşımacılık görevinin gelirlerini de hesaba katıyor.

Devir Saati Yazıişleri Müdürü T. Selçuk Oğuz, İsveç Södertälje’de düzenlenen sürüş etkinliğinde 30 ton toplam yüklü ağırlığa sahip R410 4×2 çekici ile yarı treyler bütününü, 38.6 ton toplam yüklü ağırlığa sahip S 580 4×2 çekici ile yarı treyler bütününü ve 58.5 ton toplam yüklü ağırlığa ve 25.25 metre uzunluğa sahip S730 6×2*4 kamyonu ve treyleri Scania’nın özel test pistinde ve İsveç karayollarında kullandı.

5 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz