TRATON, IAA 2018’de geleceğin taşımacılığı için öncü çözümlerini tanıttı

1
1565
Renault Trucks

TRATON AG (daha önce Volkswagen Truck & Bus), IAA 2018 Ticari Taşıtlar Fuarı’nda otomotiv sektöründeki mega eğilimler olan özerk (otonom) sürüşe, bağlantılılığa ve elektrohareketliliğe odaklandı. Geleceğin lojistiği bağlantılı olacak. Üreticiler, müşteriler, taşımacılık firmaları, onarım atölyeleri, sürücüler ve tabii ki daha verimli ve sürdürülebilir hale gelecek taşıtlar birbirleriyle bağlantılı hale gelecek. Taşımacılığı dönüştürmeyi tutku haline getiren TRATON ve MAN, Scania, Volkswagen Caminhões e Ônibus ve RIO markaları, IAA Fuarı’nda doğrudan müşteriyi odaklayan birçok çığır açıcı çözümü tanıttı.

Volkswagen AG’nin bir kuruluşu olan ve MAN, Scania, Volkswagen Caminhões e Ônibus ve RIO markalarıyla dünya çapında önde gelen ticari taşıt üreticilerinden biri olan TRATON AG, IAA 2018 Fuarı’nda tüm markalarını tek bir çatı altında topladı.

MAN Truck & Bus, birçok yeniliği sergiledi

İşleri Basitleştirmek”, MAN Truck & Bus’ın bu yılki IAA Fuarı’ndaki sloganı idi. Şirket, fuarda müşterilere fayda sağlayacak yeni teknolojiler ve yeni iş modelleri tanıttı.

MAN Truck & Bus AG CEO’su Joachim Drees

MAN Truck & Bus AG CEO’su Joachim Drees, yaptığı açıklamada “2017 yılında TGE van serisinin pazara sunulmasıyla beraber toplam yüklü ağırlığı 250 tona ulaşan özel amaçlı taşıtlar da dahil olmak üzere toplam yüklü ağırlığı 3 ile 44 ton arasında değişen tam bir ürün yelpazesi sağlayıcısı haline geldik.” dedi.

MAN Truck & Bus, IAA 2018’de özellikle kentiçi kargo trafiği için tasarlanmış MAN CitE’yi tanıttı. 15 tonluk taşıt, çok alçak ulaşımlı ergonomik tasarımı, seviyesi değişmeyen sürücü kabini zemini ve kolay ulaşılabilirliği ile tanımlanıyor.Alçak oturma konumu, çok geniş cam yüzeyleri ve yardımcı kameralar, sürücü ve yolcu için çevredeki trafik durumu hakkında çepeçevre güvenli bir görüş sağlıyor. Sadece 18 ayda yaratılan yeni elektrikli kamyon kavramı, çalışma yeri ergonomisi, güvenlik ve kentiçi dağıtım taşımacılığında sürdürülebilirlik alanlarında yeni ölçütler belirliyor.
Araca 350 mm’lik alçak basamak ile kolay ve konforlu bir şekilde girilebiliyor. Tamamen düz kabin zemini araç içinde azami hareket serbestliği sağlıyor. Geniş kayar kapı elektrikle açılıyor.
Her taraftaki çok alçak cam yüzeyleri sürücüye dışarının doğrudan azami görüşünü sağlıyor. Alcak oturma konumu sayesinde sürücü, yayalar ve bisiklet sürücüleri ile göz seviyesinde kontak kurabiliyor.
CitE’de sürücüye 360 derece kuşbakışı kamera görüntü desteği de sunuluyor. Aracın tüm çevresindeki kuşbakışı görüşün görüntüsü bütünleşik eğlence ve navigasyon sisteminin geniş merkezi ekranında gösteriliyor.
MAN, CitE’yi elektrikli dağıtım taşıtı olarak tasarladı. Ön dingilin üzerine bir dizel motor yerleştirmek gerekmediği için sürücüye kabin içinde azami hareket serbestliği tanıyan çok alçak zeminli bir sürücü kabini tasarımı mümkün oldu. CiTE, MAN’ın eHareketlilik modülünün bir parçası olan merkezi bir elektrik motorundan güç alıyor. Araç şasisinin altına yerleştirilen lityum-iyon aküler en az 100 km’lik menzil sağlıyor. Bu da kentiçi dağıtım tratiğinde bir tur için oldukça yeterli. Şasinin tamamen kaplanması diğer yol kullanıcılarının güvenliğini artırıyor. Ayrıca bir kaza anında aküler için daha iyi bir koruma sağlıyor. CitE, temel olarak tipik bir kentiçi dağıtım trafiğindeki üstyapı uygulamalarıyla uyum gösteriyor. Buna karşın ana odak küçük işletmelere kuru yük üstyapısıyla dağıtım.

Fuara “İşleri Basitleştirmek” sloganıyla katılan MAN Truck & Bus’ın odağında müşterilerin işlerini kolaylaştıran ve onlara katma değer kazandıran sürdürülebilir ve uygulanabilir yenilikçi ürün ve hizmetlerin yer aldığını kaydeden Joachim Drees, “Bunların arasında, onların özel ihtiyaçlarını karşılamak için, müşterilerimizle yakın işbirliği içinde geliştirdiğimiz seçenek tahrikler de var. Yeni teknolojiye geçerken müşterilerimizi destekliyor ve onlara daışmanlık yapıyoruz.

MAN eTGM

IAA 2018’de MAN, kentiçi uygulamalara seslenen tamamen elektrikli dağıtım kamyonu MAN eTGM’nin yanı sıra yeni van serisinin elektrikli sürümü MAN eTGE’yi sergiledi. MAN, böylece toplam yüklü ağırlığı 3 ve 26 ton arasında değişen tam bir kentiçi lojistik yelpazesi için tamamen elektrikli çözümler sunan ilk üreticilerden biri konumuna geldi.

MAN eTGE

eTGE, MAN Truck & Bus’ın ilk seri üretim taşıtı. Tamamen elektrikli olan eTGM dağıtım kamyonunun denemeleri kısa bir süre önce Avusturya Sürdürülebilir Lojistik Koseyi’ne üye şirketler tarafından başlatıldı.

MAN Lion’s City E

MAN, gittikçe artan bir şekilde elektrikle tahrik edilen kentiçi otobüslerinde Münih, Wolfsburg, Lüksemburg ve Paris gibi kentlerle geliştirme ortaklıkları yaparak elektrikli otobüs serileri geliştirmek için son derece değerli günlük deyimler elde ediyor. MAN Lion’s City E’nin bir prototipi ilk kez bu fuarda kamuoyuna tanıtıldı. Yeni MAN Lion’s City’nin elektrikli sürümlerinin seri üretiminden önce birçok Avrupa kentinde deneme filolarının konuşlandırılması planlanıyor. Fuarda tamamen elektrikli MAN Lion’s City E’nin yanı sıra yeni geliştirilen E18 gaz motoruyla donatılan Lion’s City G de tanıtıldı. MAN VerimliHibrit sistem ile birleştirildiğinde Lion’s City G, çevresel ve ekonomik açıdan son derece çekici bir kentiçi otobüsü haline geliyor.

MAN Lion’s City G

MAN TGE’yi temel alan bir minibüs de ilk kez bu fuarda tanıtıldı. MAN TGE Intercity, kentlerarası yolculuk için 15 yolcu koltuğu ile donatılıyor.

MAN TGE Intercity

Fuarda 2018 yılında iç tasarımında yenilikler yapılan ağır TGS ve TGX ve orta sınıf TGM kamyon serileri de sergilendi. Kumanda paneli tasarımı iyileştirilirken yüksek çözünürlüklü 4 inçlik ekran ve daha işlevsel merkezi kontrol paneli ana yenilikler olarak göze çarpıyor. Uzun sürücü kabininde buzdolabı artık tamamen yatağın altında yer alıyor.

MAN TGS ve TGX serileri

Yeni nesil D08 motorla birlikte MAN, TGL ve TGM serileri için yeni bir tahrik sistemi sunuyor. EGR sistemi bulunmayan ve sadece SCR sistemi ile donatılan daha hafif ve verimli yeni nesil D08 motor yakıt tüketimini de azaltıyor.

MAN TGM ve TGL serileri

Dijital yenilikler de bir ticari taşıt üreticisinden akıllı ve sürdürülebilir taşımacılık çözümleri tedarikçisine dönüşen MAN için giderek önem kazanıyor. MAN, “MAN DijitalHizmetler” adı altında MAN araçlar için RIO platformu üzerine inşa edilen müşterileri ihtiyaçlarına özel dijital çözümler sunuyor.

MAN Lion’s Coach
Neoplan Tourliner
Neoplan Cityliner

Scania, sürdürülebilir çözümler yelpazesini genişletiyor

Scania, IAA Fuarı’nda yeni motor seçeneklerinden ve elektrikli taşıtlardan oluşan ürün yelpazesinden toplam 11 adet aracını sergiledi. İsveçli ticari taşıt üreticisi “temiz” kavramına odaklandı. Sergilenen araçlar arasında 10 km’ye kadar yayım üretmeden seyahat edebilen ve bu nedenle kentiçi trafikte ve oturma bölgelerinde son km dağıtımına mükemmel uyan yenilikçi hibrit kamyonlar da yer aldı.

Scania, bir IAA Fuarı’nda ilk kez dizel motora yer vermedi. Fuarda sergilenen tüm kamyon ve otobüsler yayımları düşürmeye katkıda bulunacak seçenek yakıtlar için tasarlanmış motorlara sahipti. Bunlar arasında biyoetanol kullanımı için tasarlanmış 410 beygirlik 13 litrelik yeni motor ve güçleri 280 ile 410 beygir arasında değişen CNG ya da LNG ile çalışabilen üç gaz motoru bulunuyordu. Scania, içten patlamalı motorları karayolu taşımacılığını elektrikli hale getirme yolunda önemli bir köprü teknoloji olarak görüyor.

Karayolu taşımacılığı, düşük karbon ve sıfır egzoz yayımı konularında temel bir dönüşümden geçerken, Scania IAA Fuarı’nda seçenek yakıtlara uygun çözümleri ile yer aldı.

Scania CEO’su Henrik Henriksson

Scania, çekici ve otobüslerden oluşan geniş ürün yelpazesi ile birlikte sürdürülebilir taşımacılık adına geliştirdiği teknolojilerin önemli bir adımı olan plug-in hibrit dağıtım kamyonu ve biyoetanol yakıtlı 410 beygir gücündeki 13 litrelik yeni motor seçeneğini de ilk kez tanıttı.

Scania L Hybrid

Hibrit teknolojisi ile yüzde 15 yakıt tasarrufu

IAA Fuarı’nda ilk kez tanıtılan hibirt dağıtım kamyonu düşük karbon ve sıfır yayım hedefleri doğrultusunda şehiriçi operasyonlarda elektrikli motor ile yol alacak. Aküler, yük boşaltma işlemleri sırasında 20 dakikada şarj edilebiliyor. Elektrik enerjisi sayesinde yüzde 15’e varan yakıt tasarrufu sağlayan hibrit dağıtım kamyonu, 0 yayım ile 10 kilometre menzile sahip. Şehiriçi dağıtım operasyonları için sunulan hibrit teknolojisine sahip kamyonda mazota veya bioyakıta uygun beş silindirli DC09 motor bulunuyor. Elektrik motoru ise 130 kW (177 bg) güç ve 1050 Nm azami tork üretiyor. Şarj edilebilir lityum-iyon akünün sığası ise 7.4 kWh.

Scania L CNG. Yeni kamyon neslini tamamlayan Scania’da artık 24 faklı kabin arasından seçim yapılabiliyor. Kentiçi uygulamalar için çok alçak L kabin, atık toplama ya da kentiçi dağıtım için ergonomi ve verimli motorlar sunuyor.

Motor seçenekleri çoğalıyor

Scania’nın tanıtımını gerçekleştirdiği bir diğer yenilik ise 410 beygir gücündeki 13 litrelik biyoetanol motordu. Yüksek tork-düşük devir felsefesiyle uyuşan yeni motor, dizel eşdeğeri ile aynı performansı sunuyor. Bölgesel dağıtım ve inşaat operasyonları için ideal bir seçenek olarak sunulan “Biyoetanol”, karbondioksit yayımını yüzde 90’a varan oranda azaltıyor.

Scania G410 LNG

Scania standında, uluslararası nakliyede sağladığı yakıt tasarrufu ile en çok tercih edilen modellerin başında gelen R serisi, 450 beygir gücündeki motoru ile gücündeki 8×4 tipindeki XT inşaat serisi, kısa bir süre önce tanıtımı gerçekleştirilen yeni alçak girişli kabinli L serisi ve seçenek yakıtlı motorlara sahip otobüs modelleri de yer aldı.

Scania XT 8×4 HVO
Scania Citywide LE Hybrid Biyodizel/HVO
Scania Interlink LNG

Volkswagen Caminhões e Ônibus, elektrikli taşıtlarını tanıttı

IAA 2018, Volkswagen Caminhões e Ônibus için yeni temiz teknoloji ve bağlantılılık çağını yansıttı. Gelişen pazarlarda uzman olan şirket, elektrikli kavramlarda diğer TRATON GROUP mrrkalarıyla yakın bir şekilde çalışıyor.

VW Constellation 33.440

IAA Fuarı’nda sergilenen e-Delivery, 11 ton toplam yüklü ağırlığa ve 200 km’nin üzerinde menzile sahip. 2018 yılı eylül ayıyla birlikte bu elektrikli dağıtım kamyonu için Brezilya’da müşteriyle pilot proje başlatıldı. Bir başka yenilikçi elektrikli taşıt kavramı Volkbus e-Flex kentiçi otobüsü idi. Farklı yükleme olasılıkları sunan bu otobüsün hibrit sürümle satılması planlanıyor. Volkbus e-Flex ve e-Delivery kamyon, geniş bir müşteriye özel konfigürasyon yelpazesi sağlayan esnek bir elektrik mimarisini paylaşıyorlar.

Volkbus e-Flex

TRATON ile sağlanan birçok sinerjinin bir örneği olarak Volkswagen Caminhões e Ônibus, özellikle ağır taşımacılık görevleri için ağır hizmet Constellation serisinde yeni bir amiral gemisi prototipi tanıttı. Alman ve Güney Amerika kamyon teknolojisinin bir araya geldiği Constellation 33.440 bg çekici cerli arka diferansiyel ile donatılırken, yenilenen Caminhões e Ônibus Constellation kabinini şasi ve motor (D2676) için MAN parçalarıyla birleştiriyor.

Volkswagen Caminhões e Ônibus, kentiçi lojistik hizmetler için geliştirilen elektrikli dağıtım kamyonu e-Delivery’nin seri üretimine 2020 yılında başlamayı hedefliyor.

TRATON GROUP, dünya çapında işbirlikleri yapıyor

Pantograf aracılığıyla havai hatlardan güç alan Scania R450 hibrit elektrik uzun yol çekicisi TRATON Group’un seçenek tahirk sistemleri alanındaki önderliğini ortaya koyan ürünlerden biriydi.
Hibrit tahrik sistemine sahip kamyon üzerindeki pantograf sayesinde havai hatlardan elektrik alabiliyor. Almanya Federal Çevre Bakanlığı’nın sponsor olduğu bir araştırma projesinde Scania’nın havai hatlardan elektrik alan iki adet hibrit tahrikli çekicisi Alman otoyollarında üç test güzergahında 2019 yılı başında test edilmeye başlanacak.
TRATON AG ve Hino, sürdürülebilir aktarma organlarında ilerlemek ve ürün geliştirmeyi hızlandırmak için e-hareketlilik alanında işbirliği yapıyor. Gelecekteki bir ortak girişim için imzalanan çerçeve anlaşma küresel satınalmada sinerji yaratmaya amaçlıyor. Bu stratejik işbirliğinin bir sonucu olarak IAA Fuarı’ndaki TRATON standında Hino’nun elektrikli kentiçi midibüsü Poncho EV sergilendi. Poncho EV’de yaklaşık 30 kWh sığalı lityum-iyon aküler bulunuyor.
Güçlü markalarıyla Avrupa ve Latin Amerika’da oldukça güçlü bir pazar konumuna sahip olan TRATON GROUP, akıllı ortaklık yaklaşımı dünya çapında varlığını güçlendiriyor. Kuzey Amerika’da Navistar ortaklığı birçok açıdan büyük başarı elde etti. Teknoloji ortaklığında herşey rayında giderken ortaklar, ortak teknolojilere sahip ilk araçlarını 2020 – 2021 yıllarında üretmeye başlayacaklar. E-hareketlilik gibi gelecekteki iş modelleri ile işbirliği daha da geliştirilecek. Diğer yandan satınalmadaki ortak girişim ile 2017 yılından bu yana önemli bir sinerji elde edildi. TRATON standında sergilenen Navistar’ın LT serisi çekicisi büyük ilgi çekti. International LT625 çekicide MAN’ın 12.4 litrelik D26 motorunu temel alan A26 motoru kullanılıyor.
TRATON GROUP ve Çinli CNHTC Group uzun dönemli ortaklıklarını güçlendirme kararı aldılar. MAN ve Sinotruk, 2009 yılından bu yana başarılı bir şekilde birlikte çalışıyorlar ve bu ortaklığı MAN ağır hizmet kamyonlarını yerelleştirecek bir ortak girişim kurarak ve teknoloji ve satınalma işbirliğini güçlendirerek daha da geliştiriyorlar. Sinotruk HOWO T7H çekici TRATON standında sergilenen ürünler arasında yer aldı.
İlk kez 2019 yılı itibariyle verilmeye başlanan Kamyon Yenilikçilik Ödülü’nü de kazanan MAN aFAS Seviye 4 özerk sürücüsüz güvenlik kamyonu, otoyollarda bakım görevini yerine getiren başka bir kamyonu otomatik olarak takip ediyor.
Kentiçi dağıtım lojistiğinde sessiz ve yayımsız bir çüzüm sunan Volkswagen’in elektrikli vanı e-Crafter, orta dingil mesafesi ve yüksek tavanı i le 3.5 ile 4.25 ton arasındaki toplam yüklü ağırlıkla alınabiliyor. 136 beygirlik elektrik motoruna ve 170 km’den fazla menzile sahip aracın akülerinin yüzde 80’i doğru akım ile 45 dk’de doldurulabiliyor.
Volkswagen Ticari Araç, hafif ticari taşıtlarını TRATON GROUP ile aynı salonda sergiledi.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz