Tesla Semi

0
2413
Renault Trucks

Tesla Semi elektrikli çekici, kamyon sürücüleri için daha iyi bir deneyim sunarken güvenliği artıracak ve yük taşıma maliyetlerini belirgin bir şekilde azaltacak.

Yüksek performans

Yarı treyler olmadan Tesla Semi, 0’dan 96.6 km/s hıza (0-60 mph) beş saniyede ulaşıyor. Kıyaslanabilir dizel bir çekici ise aynı hıza 15 saniyede çıkabiliyor. 36.2 ton tam yükle, geleneksel bir dizel çekici 0’dan 96.6 km/s hıza yaklaşık bir dakikada çıkarken Tesla Semi, bunu sadece 20 saniyede başarıyor. Kamyon sürücüleri ve karayolundaki diğer paydaşlar için daha önemli olanı ise Tesla Semi’nin yüzde 5 eğimi 104.6 km/s (65 mph) sabit hızla çıkabilmesi. Dizel bir çekici ise yüzde 5 eğimde azami 72.4 km/s hıza (45 mph) ulaşabiliyor. Tesla Semi, yumuşak bir hızlanma ya da yavaşlama için vites değişimine ya da kavramaya ihtiyaç duymuyor ve rejeneratif frenlemesi kinetik enerjinin yüzde 98’ini akülere depolayabiliyor. Bu da temel olarak sonsuz fren ömrü anlamına geliyor. Sonuç olarak Tesla Semi, daha iyi tepki veriyor, aynı sürede dizel bir çekiciye göre daha fazla km yapıyor ve binek otomobil trafiği ile daha güvenli bir şekilde bütünleşiyor.

Tesla’nın patronu Elon Musk, tamamen elektrikli çekici Tesla Semi’yi yeni spor otomobil modeli Tesla Roadster ile birlikte tanıttı.

Sürücü deneyimi

Diğer çekicilerden farklı olarak Tesla Semi’nin kabini, kolay biniş iniş için engelsiz basamaklar, tüm kabin boyunca ayakta durulabilecek baş mesafesi ve merkezi sürüş konumu ile sürücü odaklı olarak tasarlanmış. Sürücünün iki yanına simetrik yerleştirilen iki dokunmatik ekran navigasyona, kör nokta takip sistemine ve elektronik veri günlüğüne ulaşımı kolaylaştırıyor. Araç üzerinde bulunan bağlantılılık; rotayı, zaman çizelgesini ve uzaktan takibi desteklemek için doğrudan filo yönetim sistemi ile bütünleşiyor. Bugün dizel kamyonlar benzeri işlevler için birçok üçüncü parti alete ihtiyaç duyuyorlar.

Yeni yüksek hızlı DC dolum çözümü olan megadoldurucular 30 dakika içinde 643.7 km (400 mil) menzil sağlıyor. Megadoldurucular; yükleme, boşaltma ya da sürücü molalarında dolum için kalkış ve varış noktalarının yanı sıra yoğun güzergahlara yerleştirilebiliyor.

Tesla Semi, Bugatti Chiron’dan daha düşük bir rüzgar direnci katsayısına sahip.

Güvenlik

Tesla Semi’nin tamamen elektrikli mimarisi, Semi’yi darbeden koruyan ve son derece alçak bir ağırlık merkezi sağlayan güçlendirilmiş akülerle, pazardaki diğer tüm ağır hizmet kamyonlarından daha yüksek güvenlik standartlarına sahip olması için tasarlandı. Ön camı darbeye dayanıklı camdan yapıldı. Makaslama, dengesizliği tespit eden ve frenleri bağımsız olarak kullanarak her bir tekere pozitif ya da negatif torkla etki eden araç üzeri duyargalar sayesinde engelleniyor. Çevresel kameralar, sürücüyü otomatik olarak çevredeki engellerden ve tehlikelerden kaçınması için uyararak araç etrafındaki nesnelerin tespit edilmesine yardımcı oluyor ve kör noktaları en aza indiriyor. Gelişmiş Otopilot ile Tesla Semi; Otomatik Acil Frenleme, Otomatik Şerit Takibi, Şerit Takip Uyarısı ve trafiği kaydetme gibi özelliklere sahip.

Tesla Semi, bir ya da birkaç Semi çekicinin özerk olarak önder Semi çekiciyi takip edebildiği bir konvoy içinde seyahat edebiliyor.

Yarı treyler olmadan Tesla Semi, 0’dan 96.6 km/s hıza (0-60 mph) beş saniyede ulaşıyor.

Güvenilirlik

Dizel bir kamyona göre çok daha az hareketli parça ile – bakım gerektirecek motor, aktarma organları, egzoz sonrası sistem ve diferansiyeller yok – Tesla Semi çok daha az bakım gerektiriyor. Motoru Model 3’te kullanılan motorlardan türetilen ve en zorlu şartlarda bir milyon 600 bin km (bir milyon mil) için onaylanan Tesla Semi’nin Tesla’nın enerji ürünlerindekine benzer yapıdaki aküsü milyonlarca mil boyunca sayısız kez dolum sağlayacak şekilde tasarlandı.

Tesla Semi’nin ön camı darbeye dayanıklı camdan üretiliyor.

Düşük Toplam Sahiplik Maliyeti (TCO)

Tesla Semi; enerji maliyetleri, performans, verimlilik ve güvenilirlik konularında önemli kazançlar sağlıyor. En önemli maliyet kazancı, enerji maliyetlerinden geliyor. Tam yüklü olarak Tesla Semi, mil (1.6 km) başına iki kilowatt-saat’ten az enerji tüketiyor ve otoyol hızında 804.7 km’lik (500 mil) menzil sunuyor. Birleşik Devletler’deki yük taşımacılığının yüzde 80’inin 402.3 km’den (250 mil) daha kısa mesafelerde yapıldığı göz önüne alındığında bu menzil oldukça yeterli görülüyor. Elektrik fiyatlarının düşük ve dengeli doğası – Birleşik Devletler’de ortalama $0.12/kWh ve ticari ve sanayi kullanıcıları için daha düşük olabilir, hatta yerel güneş enerjisi ile bütünleştirildiğinde neredeyse sıfıra yakın – ile birlikte düşünüldüğünde Tesla Semi sahipleri, sadece yakıt fiyatları temelinde 1.6 milyon km’de (bir milyon mil) 200 bin ABD Doları ya da daha fazla kazanç sağlayabilecekler.

Tesla Semi için rezervasyon kamyon başına 5 bin ABD Doları karşılığı yapılabiliyor. Üretim 2019 yılında başlayacak.

Tam yüklü olarak Tesla Semi, mil (1.6 km) başına iki kilowatt-saat’ten az enerji tüketiyor ve otoyol hızında 804.7 km’lik (500 mil) menzil sunuyor.
Tesla Semi’nin kabini, kolay biniş iniş için engelsiz basamaklar, tüm kabin boyunca ayakta durulabilecek baş mesafesi ve merkezi sürüş konumu ile sürücü odaklı olarak tasarlanmış.
Sürücünün iki yanına simetrik yerleştirilen iki dokunmatik ekran navigasyona, kör nokta takip sistemine ve elektronik veri günlüğüne ulaşımı kolaylaştırıyor.
Tesla Semi’nin tamamen elektrikli mimarisi, Semi’yi darbeden koruyan ve son derece alçak bir ağırlık merkezi sağlayan güçlendirilmiş akülerle, pazardaki diğer tüm ağır hizmet kamyonlarından daha yüksek güvenlik standartlarına sahip olması için tasarlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz