Otomotivin kaptan köşkündeki kadın oranı yüzde 8

0
1028
Renault Trucks

İstanbul’da toplanan Dünya Otomotiv Konferansı WAC 2018’in ikinci gününde iş hayatında ve otomotiv sektöründe gelişime yön veren kadınların bakış açılarını ortaya koyacak panel gerçekleştirildi. Panel öncesi kadın yöneticileri bir araya getiren “Kadınlar Kahvaltısı” düzenlendi.

Direksiyondaki Kadınlar başlıklı panele katılan ABD’den Otomotivde Kadınlar Derneği kurucusu Christy Roman, İspanya’dan Qev Teknoloji firması Direktörü Monika Mikac, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, Mercedes-Benz Türk Daimler Küresel IT Çözümler Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz kendi başarı hikayelerini ve sektöre ilişkin değerlendirmelerini aktardılar.
Panelin moderatörlüğünü üstlenen ekonomist Özlem Derici Şengül otomotiv gibi rekabetçi bir sektörlerde pozisyona ulaşmanın zor olduğunu, kadınlar için bu durumun daha da zorlaştığını söyledi.

Panel öncesi kadın yöneticileri bir araya getiren “Kadınlar Kahvaltısı” düzenlendi.

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar, kadın ve erkeklerin biraraya gelerek karar sürecine katılmasının daha değerli olduğunu belirterek, KAGİDER’in hayata geçirdiği eşit fırsat modelini anlattı. Kadınlarla ilgili olarak iş hayatında hala kullanılmayan bir potansiyel olduğunu anlatan Sanem Oktar, Dünya Bankası desteği ile hayata geçirdikleri Kadın Dostu Şirketler sertifika projesiyle şirketleri, istihdam ettikleri kadın sayısı, eğitimden temel haklara kadar farklı konularda sundukları fırsatlar konusunda inceleme yapmaya yönelttiklerini açıkladı. Türkiye’de kadın istihdamının önündeki en büyük engelin kültürel kodlar olduğunu belirten Sanem Oktar, şunları söyledi: “Türkiye’de kadının yeri evidir, kadın çocuğuna bakan annedir yaklaşımı hakim. Dünyada özelikle para ödenmeyen işlerin yüzde 70’ini kadınlar yapıyor. Kadınları iş hayatında daha fazla görmek istiyorsak para ödenmeyen işlerin eşit şekilde paylaşılması gerekiyor, devlet politikalarının düzenlenmesi gerekiyor.

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar

“Kadınlara yönetimde daha fazla sandalye verilmeli”

Otomotiv şirketlerinin yönetim kurullarının yüzde 8’inde bir kadın yönetici bulunduğu bilgisini veren Oktar, “Kadınlara yönetimde daha fazla sandalye ayırmak lazım. İyi uygulamaları tüm endüstriye ilham kaynağı olarak yaymaya çalışmalıyız.” dedi.

İspanya’dan konferansa katılan Monica Mikac, kendisini sektörde oyun değiştirici olarak gördüğünü belirtirken, kendi sektörlerindeki bir şirketin üst yönetimde bir kadına yer vermenin güzel bir başlangıç olduğunu belirtti. Kadınlara iş alımda pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirten Mikac, ancak sektörlerinde kadın mühendis bulmanın zor olduğunu ve sadece bir kadın mühendisi istihdam ettiklerini açıkladı.

Mercedes-Benz Türk’ün Daimler Küresel IT Çözümler Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz

Mercedes-Benz Türk Daimler Küresel IT Çözümler Merkezi Direktörü Özlem Vidin Engindeniz, kadınların iş hayatında yer alması gerektiğini, bunun iş hayatında zenginleşmeye katkıda bulunduğunu söyledi.

Otomotivdeki Kadınlar Derneği Kurucusu Christy Roman da dünyada satın alma kararlarının yüzde 80’inin kadınlar tarafından alındığını belirterek, “Kadınları işe almak kötü bir fikir değil.” dedi. Otomotiv sektörüne seslenen Roman, “İşinizi daha verimli şekilde geliştirmek isterseniz yönetime daha fazla kadını işe almanız gerekecektir. Kadın daha fazla vizyon katıyor, içgörü sağlıyor, daha fazla cesaretlendiriyor. Farklı bir perspektifi olabiliyor. Bu farklı yetilerin kullanılma fırsatından mahrum kalmamalıyız.” yorumunu yaptı.

Otomotivdeki Kadınlar Derneği Kurucusu Christy Roman

Sektörden önder yöneticilerin katıldığı zirvenin konuşmacı listesi ve programı için:https://dunyaotomotivkonferansi.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz