Mercedes-Benz Türk, “Çevre Yönetim Sistemi” ile sektöre öncülük ediyor

1
892
Renault Trucks

ISO 14001:2015’e geçiş denetimini başarıyla tamamlayan ve 2015 sertifikasını almaya hak kazanan Mercedes-Benz Türk, “Sıfır Atık Su” projesi ile suda, “Hava Kirliliği Kontrolü” ile havada ve “Atık Yönetimi” ile de karada en çevreci otomotiv üreticilerden biri olmayı sürdürüyor.

Hoşdere otobüs fabrikası, elektrik ihtiyacının yüzde 100’ünü, kış aylarında da ısı ihtiyacının yüzde 40’ını fabrika içerisinde bulunan “Trijenerasyon Tesisi” ile karşılıyor.

Aksaray kamyon fabrikasında 2017 yılında elektrik tüketiminde yüzde 3, doğal gaz tüketiminde yüzde 14 ve su tüketiminde yüzde 20 oranında tasarruf sağlandı.

Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeli şirketlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk, Daimler bünyesindeki çevre koruma verimliliği düzenlemelerine bire bir uymaya devam ederken; sorumluluk bilinci doğrultusunda tesislerinin çevreye etkilerini sürekli azaltıyor ve iyileştirmelerine devam ederek otomotiv sektörüne yön veriyor. Son olarak ISO 14001:2015’e geçiş denetimini başarıyla tamamlayan ve Çevre Yönetimi Sistemi sertifikasını almaya hak kazanan Mercedes-Benz Türk, ilgili yasal yönetmeliğin gerektirdiği sertifikalara sahip uzmanlardan oluşan Enerji Yönetim Takımı’nın hazırladığı düzenli raporlamalarla iyileştirme gereken noktaları ve tasarruf potansiyellerini belirledikten sonra gerekli yatırımları gerçekleştiriyor.

Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikası

2016-2017 yıllarında Hoşdere fabrikasında çalışan dört mühendis UNIDO (Birleşmiş Milletler Sanayi Kalkınma Örgütü) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği ve dokuz aylık periyotta tamamlanan enerji yönetim sistemleri kurulumu ve uzmanlığı eğitimine katılarak, bu eğitimler sonunda “Enerji Yönetim Sistemleri Uzmanı” olarak sertifikalandırıldı. Hoşdere tesisi de “Enerji Yönetim Sistemleri Tamamlama Sertifikası” aldı.

Atık yönetimine iki milyon Euro’ya yakın yatırım

Atık Yönetimi ile Hoşdere otobüs fabrikası ve Aksaray kamyon fabrikasındatehlikeli” ve “tehlikesiz” atıklar, oluştukları noktalarda biriktirilerek bertaraf işlemine gönderiliyor. Bu yöntemle atıkların fabrika içinde taşınması kolaylaştırılırken, fabrika sahasında bulunan merkezi atık mahalinde de daha fazla yer kazanılıyor. Mercedes-Benz Türk, atık yönetimi ile ilgili Hoşdere otobüs fabrikasına bir milyon Euro’nun üzerinde ve Aksaray kamyon fabrikasına ise 700 bin Euro’yu aşan tutarlarda yatırımlar gerçekleştirdi.

2017 yılında uygulanmaya başlanan Sıfır Atık Su projesiyle de fabrikadan çıkan bütün tehlikeli atık sular fabrika içerisinde bulunan endüstriyel ve biyolojik arıtma tesislerinden geçerek deşarj ediliyor.

Mercedes-Benz Türk, Hava Kirliliği Kontrolü’nü de elden bırakmıyor ve fabrikalarındaki yanma, yapıştırma ve boya süreçlerinden kaynaklanan uçucu organik bileşen yayımlarını kontrol altında tutuyor. Bu yayımların azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar neticesinde, son dört yılın en düşük uçucu organik yayım değerlerine ulaşıldı.

Bina otomasyon sistemiyle enerji tasarrufu

Hoşdere otobüs fabrikasındaki bina otomasyon sisteminin bir parçası olan zaman programları ile aydınlatmaların ve ısıtma-soğutma sistemlerinin gereksiz yere çalışması engelleniyor, buna ek olarak ısı kontrol cihazları ile ortam sıcaklıkları izlenerek kontrol sağlanıyor. Aydınlatmalar, ısıtma-soğutma sistemleri ve pompalar zaman programları ile kontrol edilirken, ısı geri kazanım sistemi ile ısıtma yapılan zamanlarda emilen havadaki ısı geri kazanılarak tekrar ortama veriliyor. Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikasının kuruluşundan beri kullanılan bina otomasyon sistemi ile yaklaşık yüzde 25 oranında enerji tasarrufu sağlanıyor. Enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve enerji kesintisi nedeniyle ortaya çıkabilecek olumsuz çevresel etkileri kaynağından engellemek amacıyla Hoşdere otobüs fabrikasında kurulan “Trijenerasyon Tesisi” sayesinde doğal gaz kullanılarak; elektrik, ısıtma ve soğutma suyu elde ediliyor. Bu sistemle elektrik ihtiyacının yüzde 100’ü, kış aylarında ise ısı ihtiyacının yüzde 40’ı ve yaz aylarında klima amaçlı soğutma ihtiyacının bir kısmı karşılanıyor. Tüm bu çalışmalar sonucunda 2007 senesinden beri Mercedes-Benz Türk Hoşdere otobüs fabrikasında sürdürülen enerji verimliliği çalışmaları kapsamında araç başı yüzde 30’un üzerinde enerji tasarrufu elde edilirken, karbondioksit salınımında yıllık 10 bin ton civarında düşüş sağlandı.

Mercedes-Benz Türk Aksaray kamyon fabrikası

Markanın sahip olduğu Aksaray kamyon fabrikasında ise 2017 yılında elektrik tüketiminde yüzde 3, doğal gaz tüketiminde yüzde 14 ve su tüketiminde yzde 20 oranında tasarruf sağlanırken, karbondioksit salınımında yüzde 23.5 oranında düşüş elde edildi.

Fosfatlama ve katodik daldırma ile çevre dostu fabrikalar

Mercedes-Benz Türk, korozyon direnci ve profil içi çeperlerinde sağladığı yüksek kaplanabilirlik açısından mevcut en modern malzeme ve süreç seçimini tercih ederek Hoşdere ve Aksaray’daki fabrikalarında fosfatlama ve katodik daldırma sistemini uyguluyor. Son derece çevreci olan bu sistem sayesinde 10 yılı aşkın korozyon garantisi sağlanarak ürünlerin kullanım süresi artırılırken, ortaya çıkabilecek onarım amaçlı boyama ihtiyacı en aza iniyor. Bu sayede bir yandan hammadde ve enerji tasarrufu sağlanırken diğer yandan da onarım sürecinin doğurabileceği çevre kirliliği sınırlandırılıyor. Süreç olarak son derece çevreci olan kataforez, su temelli olmasına bağlı olarak tehlikeli atık ve solvent yayımı oluşumuna neden olmuyor ve kataforez banyosu sürekli kullanıldığından atık suya yol açmıyor.

Hoşdere otobüs fabrikası için bir dönüm noktası oluşturan astar robotu kullanımı sayesinde de araç başı tüketilen astar boya miktarı en az yüzde 40 düşürülerek üretim kalitesi artırılırken; kimyasal kullanımı azaltılarak, VOC salınımının da azalmasına katkıda bulunuldu.

Mercedes-Benz Türk Otobüs Kalite Güvence Direktörü Murat Bengü

Mercedes-Benz Türk Otobüs Kalite Güvence Direktörü Murat Bengü,Mercedes-Benz Türk olarak ‘sürdürülebilir çevre, sürdürülebilir üretim’ felsefesi ile üretimin her adımında çevreyi korumaya büyük önem veriyoruz. Süreçlerimizi ve teknolojik tercihlerimizi bu doğrultuda şekillendirerek çevresel yükün azaltılması için birçok faaliyet yürütüyoruz. Yoğun emek gerektiren bir iş olması sebebiyle kişinin sahip olduğu bilinç işin kalitesini çok etkiliyor. Bu sebeple çevre süreçlerinde farkındalık ve bilinçlendirme eğitimlerine çok önem veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretim Mühendisliği Direktörü Sedat Zeytunlü

Mercedes-Benz Türk Kamyon Üretim Mühendisliği Direktörü Sedat Zeytunlü ise “Aksaray kamyon fabrikamızda gerçekleştirdiğimiz çevreci uygulamalar neticesinde Daimler kuruluşları arasında düzenlenen Çevre Liderlik Ödülü yarışmasında 77 proje içerisinden, Aksaray kamyon fabrikası ‘Geleceğimizi Koruyalım’ projesi ile üçüncülük ödülüne layık görülerek Daimler Çevre Liderlik ödülünü iki kez alan tek fabrika unvanına da sahip oldu. Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı.’’ dedi.

2017 yılında fabrikalar özelinde yapılan çalışmalar

Hoşdere otobüs fabrikası

Fabrikanın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin üretildiği kojenerasyon elektrik üretim tesisinde iki adet yeni nesil ve yüzde 2.5 daha verimli doğal gaz motoru devreye alınarak, doğal gaz sarfiyatında 259 bin m³ ve CO2 yayımında yaklaşık 463 ton/yıl azaltım sağlandı.

Tesis suyunun ısıtılmasında kullanılan kazanların değiştirilmesi ile yıllık yaklaşık 679 bin m³ doğalgaz tasarrufu ile birlikte 1215 ton CO2 eyayım azaltımı sağlandı.

Tesis genelinde 5080 aydınlatma armatürü LED ile değiştirildi, 1.800.000 kWh elektrik enerjisi tasarrufu ve 832 ton CO2 yayım azaltımı sağlandı.

Boya kabinlerine takılan varlık duyargaları sayesinde kabin içerisinde uygulama olmadığı durumlarda yüksek güçlü fanlar yavaşlatılmakta, otomasyon program revizyonları sayesinde tesis verimlilikleri artırılmakta ve enerji tüketimlerinde ciddi düşüş sağlanmakta. Bu revizyonlar sayesinde toplamda 2.350.000 kWh elektrik enerjisi tasarrufu ve yıllık 1086 ton CO2 azaltımı gerçekleştirildi.

Aksaray Kamyon Fabrikası

2017 yılında, fabrika ana ısı beslemesini sağlayan sistemlerde yapılan yatırım ve iyileştirmeler sayesinde 2 bin 200 ton CO2 salınımı önlendi. Beraberinde fabrika kapalı alanlarında ısıtma sistemleri için standart bir düzenleme yapıldı ve kapalı alan sıcaklıkları yönetilebilir hale getirildi. Bu proje ile de 2 bin ton CO2 salınımının önüne geçildi.

Gün ışığı duyargasına göre aydınlatma şiddet ayarı yapabilen tam otomasyonlu LED aydınlatma sistemlerine geçiş süreci başlatıldı. Bu düzenleme sayesinde 411 ton CO2 salınımı önlendi.

Ana enerji kalemlerinden biri olan basınçlı hava tüketimleri konusu ele alındı ve bu alanda yapılan iyileştirme faaliyetleri ile 101 ton CO2 salınımı engellendi.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz