Krone, Türkiye’deki varlığını güçlendiriyor

0
1530

Fabrika yatırımıyla birlikte seri üretime başladığı 2013 yılından bu yana toplam 40 milyon Euro yatırım yaparak Türkiye’ye olan inancını gösteren Krone, Türkiye’deki hizmet döngüsünü tamamladı. Şasi üretiminden operasyonel kiralamaya kadar nakliyecilerin her türlü ihtiyacını karşılayabilen bir marka haline gelen Krone, üç yıldır daralan Türkiye treyler pazarında 2017 yılını da, daha önceki üç yılda olduğu gibi, satışlarını artırarak kapatmayı başardı.

Krone, 27 Şubat tarihinde İzmir’de düzenlediği bir basın etkinliği ile ulusal medya ve sektör basını temsilcileriyle bir araya geldi. Etkinliğe Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, Krone Uluslararası Satış Direktörü Andreas Völker, Krone Türkiye Satış Müdürü Ömürden Özacar, Krone Türkiye Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Mehmet Dinçer ve Kredi ve Risk Müdürü Cemile Kılıç ev sahipliği yaptılar.

Krone’nin 27 Şubat tarihinde İzmir’de düzenlediği basın toplantısına Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, Krone Uluslararası Satış Direktörü Andreas Völker, Krone Türkiye Satış Müdürü Ömürden Özacar, Krone Türkiye Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Mehmet Dinçer ve Kredi ve Risk Müdürü Cemile Kılıç katıldı.

Basın toplantısı öncesinde düzenlenen program dahilinde basın temsilcileri, Krone’nin İzmir Tire’deki 224 bin metrekarelik tesisini gezme ve inceleme fırsatı buldular. Bu tesisin bir parçası olarak 2017 yılı nisan ayında faaliyete alınan yeni şasi üretim tesisinin de tanıtımı yapıldı.

2016 yılını iç ve dış toplam pazarda yüzde 60 artışla kapatan Krone, 2017 yılında da yurtiçi satışlarını artırmayı sürdürdü. 2017 yılında yüzde 13 daralan iç pazarda satışlarını yüzde 8.6 artıran Krone, pazar payını yüzde 15’ten yüzde 19’a yükseltmeyi başardı. 2016 yılında ihracat yaptığı ülke sayısını 16 olarak açıklayan şirketin 2017 yılı sonunda Türkiye’den treyler ihraç ettiği ülke sayısı 23’e yükseldi. Türkiye’den yapılan treyler ihracatındaki pazar payı ise yüzde 23 olarak açıklandı.

Türkiye’ye yaptıkları yatırım miktarının 40 milyon Euro’yu geçtiğini ve şu andaki yerlilik oranlarının yüzde 60 – 65 olduğunu ifade eden Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, bir soru üzerine “Çıraklık eğitim merkezi kurmak isteriz; ancak desteğe ihtiyacımız var, yetiştirilecek eleman bulmakta güçlük çekiyoruz.” açıklamasını yaptı.

Rıza Akgün: “Krone, Türk nakliyecisinin vazgeçilmez bir markası haline geldi

2017’de toplam bin 991 adetlik treyler satışı gerçekleştirdiklerini kaydeden Krone Türkiye CEO’su Rıza Akgün, iç pazar yüzde 13 oranında daralırken satışlarını geçtiğimiz yıla oranla yüzde 8.6 artırdıklarını açıkladı. İç pazarda kendi ürün gruplarındaki pazar paylarının yüzde 19’a ulaştığını dile getiren Rıza Akgün, “Ürün yelpazelerine baktığımızda TREDER verilerine göre, tenteli araç grubunda yüzde 16 pazar payıyla ikinci, frigorifik araçta ise yüzde 39 pazar payıyla birinci sırada yer aldık.” ifadesini kullandı.

Türkiye’de başarılı günler geçirdiklerini söyleyen Rıza Akgün, “Almanya’da ve Avrupa’da edindiğimiz tüm tecrübeyi ve yakaladığımız yüksek kalite standardını Türk hizmet anlayışıyla buluşturmak parolasıyla Türkiye’de bu işe koyulduk.” dedi. Türkiye’de bu görevi devraldıklarından beri bu felsefeye uygun hareket ettiklerini aktaran Rıza Akgün, “İhracat artışından ötürü sığamızı haftalık 45 adetten 80 adede çıkarttık. Yıllık 4 bin adetlik üretim hedefliyoruz. 2017 yılının nisan ayından beri Krone’nin yüksek kalite standartlarına uygun şasilerimizi de kendi fabrikamızda üretiyoruz. Yeni devreye aldığımız bu tesiste 100’ü aşkın çalışanı istihdam ediyoruz. Üretimdeki yerlilik oranımız çok yüksek seviyelere çıkmış durumda. Bugün gezdiğiniz tesisimizde yüzde 100 Türk çalışan istihdam ediyoruz. Her şeyden önemlisi Türk nakliyecisi bizi artık benimsedi. Krone, Türk nakliyecisinin vazgeçilmez bir markası haline geldi.” şeklinde konuştu.

Krone Uluslararası Satış Direktörü Andreas Völker, 1990’lı yıllarda kurulan Almanya Wertle’deki katoforez fabrikasını yenilemek için 40 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirterek, ana fabrikanın haftalık üretim sığasını 750 adetten 800 adede yükselteceklerini dile getirdi. Almanya’da yeni bir yedek parça merkezi kurduklarının altını çizen Andreas Völker; barkod, otomatik stoklama ve otomatik kondüsyonlama anlamında son teknolojiyi kullandıklarını kaydetti. Türkiye’nin coğrafi konumu ve genç nüfusu açısından Krone için önemli olduğunu ifade eden Andreas Völker, fabrikayı kurdukları zaman bekledikleri adetlere henüz ulaşılamadığın; ancak bir aile şirketi olan Krone’nin Türkiye’ye bağlılığı bulunduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin ve çevresindeki ülkelerin potansiyeline inandıkları için yatırımlarına devam edeceklerini dile getirdi.

Andreas Völker: “Toplam 51 bin 507 adet treyler sattık

Krone Grubu’nun Almanya’da ticari taşıt ve tarım makineleri olmak üzere iki ayrı dalda üretim yaptığını söyleyen Krone Uluslararası Satış Direktörü Andreas Völker, treylerde Tire dışında Almanya’da dört adet fabrikada üretim yaptıklarını dile getirdi. 2016-2017 mali yılında Krone Grubu’nun satışlarının yüzde 69’unun ticari taşıtlar grubundan geldiğini vurgulayan Völker, “Geçtiğimiz yıl toplam 1.9 milyar Euro’luk ciro gerçekleştirdik. Krone Grubu, Almanya ve Tire fabrikaları dahil olmak üzere, 2016-2017 mali yılında toplam 51 bin 507 adetlik treyler satışı gerçekleştirdi.” dedi.

Krone’nin her zaman için öncü ve yenilikçi bir kültürle hareket ettiğini kaydeden Völker, “Önümüzdeki dönemde oldukça önemli yenilikleri açıklayacağız. Yatırımlarımıza devam ediyoruz. Krone, uluslararası çapta çok geniş bir organizasyon yapısına sahip. Bu organizasyonu en doğru şekilde yönetebilmek adına yönetim kurulumuzun çalışmaları devam etmektedir. Yakın bir gelecekte açıklayacağımız yeniliklerle birlikte küresel çapta treyler sektörüne yön vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Bayi sistemi yerine doğrudan satış yöntemi üzerinden satışlarını yapmaya devam ettiklerini vurgulayan Krone Satış Müdürü Ömürden Özacar, biri ikinci el olmak üzere toplam 12 kişilik satış ekibi ile 2017 yılında 11 bin 812 adet müşteri teması gerçekleştirdiklerini ve geçen yıl 84 saat eğitim alan satış temsilcilerine bu yıl da mart ayı itibariyle nöromarketing ve zihinsel satış kuramları konusunda eğitim vereceklerini dile getirdi. Avrupa’da 1’e 3 olan çekici treyler oranının Türkiye’de 1’e 1.8 şeklinde olduğunu kaydeden Ömürden Özacar, bu oranın zamanla Avrupa oranına yaklaşacağını düşündüklerini ifade etti. Frigorifik treylerde çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olduklarını söyleyen Ömürden Özacar, Türkiye’nin güney bölgesinden yan kapı, ara bölme, daha yüksek boy gibi standart dışı frigo talepleri aldıklarını belirterek, Avrupa’da 2.90 m’ye kadar iç yüksekliğe sahip mega frigoyu yapan tek marka olduklarını ifade etti. Türkiye’de talep gören swap body yarı treylerin ilk örneğini nisan ayında çıkarmayı planladıklarını açıklayan Ömürden Özacar, bu ürünleri Tire fabrikasından Almanya’ya ihraç edeceklerinin altını çizdi.

Ömürden Özacar: “Örnek alınacak bir yapılanma içerisindeyiz

Kullanıcılarının tüm ihtiyaçlarına en hızlı şekilde cevap verebilen bir konuma geldiklerini kaydeden Krone Türkiye Satış Müdürü Ömürden Özacar, “Mayıs 2016’da Gebze’de satış, satış sonrası ve yedek parça merkezimiz olan Krone Center’ı hayata geçirdik. Üç yıl içerisinde Türkiye genelinde 33 adet yetkili servis noktası açtık. Mart 2017’de İstanbul Sancaktepe’de İkinci El Treyler Operasyon Merkezimizi devreye aldık. Burada 1 yılda 98 kullanıcımıza takas desteği sağladık. Diğer taraftan Eylül 2016’da treyler sektörünün ihtiyacı olan filo kiralama hizmetini Krone Fleet markamız ile vermeye başladık.” dedi.

Müşteri temaslarını her yıl daha yukarı taşıdıklarına dikkat çeken Özacar, “Türkiye çapındaki bölgelerde bulunan satış temsilcilerimiz, kullanıcılarımızın taleplerini karşılamak için 7/24 hizmet vermeyi sürdürüyor. Satış temsilcilerimiz geçtiğimiz yıl toplamda 11 bin 812 müşteri teması gerçekleştirdi.” şeklinde konuştu.

Doğrudan satış sistemini benimsedikten sonra satışlarını her sene artırdıklarına dikkat çeken Ömürden Özacar, “Kullanıcılarımızın tüm ihtiyaçlarını hızlı ve doğru bir şekilde gidermeyi amaçlıyoruz. Arka planda satış ekibimizi her geçen gün daha donanımlı bir hale getirmek için çalışmalarımız oluyor. 2017 yılı yaz aylarında ekibimizi bir dizi eğitime tabi tuttuk. Toplam 84 saat eğitim aldılar. 2018 yılı içerisinde satış ekibine verilecek eğitimler de şimdiden planlanmış durumda.” dedi.

2018’de ‘Soğuk Zincir’ yönetmeliği ile birlikte frigorifik treylerlere olan talebin iyice artacağını beklediklerine vurgu yapan Özacar, ayrıca filo yenileme ihtiyaçlarının da yeni filo yatırımlarını getirmesini beklediklerini söyledi.

Türkiye dışında bin 300 adet yetkili servisleri bulunduğunu açıklayan Krone Türkiye Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Mehmet Dinçer, Gebze Krone Center ile birlikte Türkiye’de 33 adet satış sonrası servis noktaları bulunduğunu ve müşterilerine en kısa sürede hizmet verebilmek için Gebze depolarındaki stoklarını mümkün olduğu kadar yüksek tuttuklarını dile getirdi. Servislerinin hizmet kalitesini yüksek tutmak için fabrika gezisi ve işbaşı eğitimin yanı sıra doğrudan uygulama yöntemi ile sürekli eğitim verdiklerini kaydeden Mehmet Dinçer, “Krone kullanıcılarını” dinliyor kampanyası ile müşterilerin geribildirimleri dikkate alıp, taleplerini ilgili birimlere aktarıp, kalıcı çözümler ürettiklerini ifade etti.

Mehmet Dinçer: “Satış sonrasında sürekli kendimizi geliştiriyoruz

Türkiye’de Krone Center Gebze ve 33 adet yetkili servisle satış sonrası hizmet ağını güçlendirmeye devam ettiklerini dile getiren Krone Türkiye Satış Sonrası Hizmetler Müdürü Mehmet Dinçer, “Sürekli ihtiyaç analizleri yapıyoruz. Yetkili servis sayımızı artırmaya devam edeceğiz. Krone, satış sonrasına verdiği önemi kısa sürede bu ciddi yapılanmaya giderek gösterdi. Üretimde olduğu gibi satış sonrasında da yüksek standartlara ulaşmayı başardık.” dedi.

Krone Center Gebze’nin varlığının, Krone’nin Türkiye’deki konumunu daha da güçlendirdiğini ifade eden Dinçer, tüm satış sonrası ve yedek parça operasyonlarının bu merkezden idare edildiğine dikkat çekti ve “Biz Krone olarak her zaman kullanıcılarımızın yanında yer alıyoruz. Kullanıcılarımıza nitelikli hizmeti en uygun maliyetle sunmayı amaçlıyoruz.” dedi. Gebze’deki merkez serviste Türkiye’deki diğer servislerden gelen teknisyenlere eğitimler verdiklerinin de altını çizen Dinçer, “Krone, her zaman bu sektöre öncülük etmeyi başaran bir marka. Türkiye’de son kullanıcısıyla buluşup, önerilerini birinci ağızdan dinleyen ilk treyler markası olduk. Bu öneriler ışığında ürünlerimizde kalıcı değişikliklere de imza attık. Gelişmeyi reddetmiyoruz, aksine tüm kullanıcılarımızı değişime ve yeniliğe ortak ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Kredi ve Riskler Müdür Cemile Kılıç, finans hizmetinin satın alma aşamasında müşteriler için önemli olduğunu belirterek, bu hizmeti sunarak bankaların treylere kredi verme konusundaki çekincelerini ortadan kaldırdıklarını dile getirdi.

Rakamlarla Krone

  • Krone, 2017’de toplam bin 991 adet treyler satışı gerçekleştirdi.
  • Krone, pazar payını yüzde 15’den yüzde 19’a yükseltti.
  • Krone, Türkiye toplam frigorifik treyler satışında birinci olarak, bu gruptaki pazar payını yüzde 39’a yükseltti.
  • Krone’nin tenteli ürün grubundaki toplam pazar payı yüzde 16 olarak gerçekleşti.
  • Krone, 2017 yılında 23 farklı ülkeye tam bin 95 adet treyler ihraç etti. Bu ülkeler şunlar: Kazakistan, İtalya, Macaristan, Bulgaristan, Romanya, İsveç, Rusya, Belçika, Almanya, Fas, Mısır, Tanzanya, İsrail, Irak, Azerbaycan, Makedonya, Yunanistan, Slovenya, Fransa, Suudi Arabistan, Cezayir, Özbekistan, Hollanda
  • Krone’nin dört tanesi İstanbul’da olmak üzere yurt genelinde 33 adet yetkili servis noktası bulunuyor. Avrupa genelindeki yetkili servis adedi bin 300’ün üzerinde.
  • Krone Grubu, Almanya ve Tire fabrikaları dahil, 2016 Temmuz-2017 Temmuz ayları arasında toplam 51 bin 507 adetlik treyler satışı gerçekleştirdi.
  • Krone Grubu, 2016-2017 mali yılında ticari araçlarda toplam 1.9 milyar Euro’luk bir ciro elde etti.

Yurtiçi rakamları TREDER verilerinden alınmıştır.

Almanya Werlte’de bulunan Krone’nin merkez üretim tesisi örnek alınarak tasarlanan ve en modern teknolojilerle inşa edilen Krone İzmir Tire fabrikası, Krone’nin Almanya dışındaki tek tesisi olarak dikkat çekiyor.
Krone standartlarına göre üretilen şasiler çelik granüllü kumlama sistemi sayesinde pas tabakasından, havlardan ve hadde pullarından arındırılıyor. Kumlama işlemi sonrasında otomotiv sanayinde bilinen ve kendini kanıtlamış olan katodik kaplama yöntemi ile boyama işlemine geçiliyor. Farklı daldırma işlemlerinde şasiler yağdan arındırılıyor, çinko fosfatlamaya tabi tutuluyor ve ardından elektrostatik yükleme havuzuna alınarak en iyi korozyon koruması sağlanıyor. Ardından toz boya birimine geçiliyor. Son kat boya yaklaşık 230 ºC sıcaklıkta fırınlanıyor ve uygulanan yüzeyin tamamında homojen bir biçimde dağılıyor. Bu sayede dayanıklılık ve parlaklık sağlanıyor.

Korozyon test odasında uluslararası kabul görmüş bir yöntem olan tuz testi gerçekleştiriliyor. Ortasına çizik atılarak bilinçli olarak zarar verilen plaka bin saat boyunca tuzlu suya maruz bırakılıyor. Daha sonra çizik atılan kısımda pasın ilerleyip ilerlemediği kontrol ediliyor.
Şasi, son kat boyanın ardından montaj hattına dik olarak giriyor. Montaj hattında dingiller, lastikler, fren ve elektrik sistemleri ve taban kaplamaları takılıyor. Krone treylerlerde müşterinin isteğine göre SAF, BPW ve Krone marka dingiller kullanılabiliyor. Dingil montajının yapıldığı istasyonda platformun yüksekliği müşterinin istediği sürüş yüksekliğine getiriliyor. Arkada ve önde cetvellerin bulunduğu bu istasyonda bir nevi sürüş simüle ediliyor. Dingillerhem çekiciye hem bağlantı noktasına hem de birbirlerine göre merkezleniyor. Merkezleme yapıldıktan sonra daha önce sadece aracın altına tutturulan dingillerin son sıkımları gerçekleştiriliyor.

Montaj hattından çıkan araçlar eğer ihraç edilecekse üstyapıları demonte olarak üçlü paket haline getirilerek montaj hattının devamından fabrikadan çıkıyor. İç pazara satılan araçlar ise montaj hattının bitiminde döner bir tabla ile 90 derece döndürülerek üst yapı hattına alınıyor. Burda üstyapıları monte edilen yarı treylerler testleri yapıldıktan sonra fabrikadan çıkıyor.

Daha önce şasi imalatı amacıyla kullanılan bölüm artık lojistik deposu olarak kullanılıyor.
2017 yılı nisan ayı başında devreye alınan şasi fabrikasında şu anda 70 kişi çalışıyor. Kaynak için üç farklı istasyonun bulunduğu fabrikada yıl sonuna kadar kaynak robotu da kullanılmaya başlanacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz