Daimler Trucks, 2018’de 500 binin üzerinde kamyon sattı

0
1951
Daimler Trucks Ailesi 2018
Renault Trucks

Dünyanın önde gelen kamyon üreticisi Daimler Trucks, 2018 yılında tarihindeki en iyi satış rakamlarından birine ulaştı. İlk verilere göre Mercedes-Benz, FUSO, Freightliner, Western Star, Thomas Built Buses ve BharatBenz markalarının araç satışları 2018 yılında 500 bin adedin üzerine çıktı (2017: 470 bin 700 adet). Doğrulanmış satış adetleri Daimler AG’nin 6 Şubat 2019 tarihindeki yıllık basın toplantısında açıklanacak. Genel olarak olumlu pazar ortamında Daimler Group’un kamyon bölümü, kasım ayı sonu itibariyle, bir önceki yılın aynı dönemine (Ocak – Kasım 2017: 422 bin 500 adet) göre, satışlarını yüzde 11 oranında artırarak yaklaşık 466 bin 900 adet araç satmıştı.

Daimler AG kamyon ve Otobüsten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “2018 Daimler Trucks’ın tarihindeki en başarılı yıllardan biriydi. Daha önce açıklandığı gibi dünya çapındaki araç satışlarımız belirgin bir şekilde bir önceki yıldan yüksek. 500 bin adedin üzerinde kamyonla son on yıldaki en yüksek araç satış adedine ulaştık. Bu başarı, dünya çapında müşterilerimize aynı oranda güçlü bir takımla güçlü ürünler sunduğumuzu gösteriyor. Bütün iş arkadaşlarıma son on yıldaki olağanüstü adanmışlıkları için teşekkür ediyorum. 2019 yılında, müşterilerimizi ve tabii ki toplumu da yenilikçi taşımacılık çözümleriyle hergün daha başarılı hale getirme hedefimizi takip etmeyi sürdürüceğiz. Bu, sanayimizin teknolojik dönüşümünü de içeriyor ve bu dönüşümü özerk (otonom), elektrikli ve bağlantılı kamyonlarla kararlılıkla hızlandırıyoruz.

Daimler AG kamyon ve Otobüsten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum

NAFTA bölgesinde güçlü satış artışı

Geçen yıl Daimler Trucks’ın en büyük pazarlarının birçoğu olumlu gelişim gösterirken, en büyük büyüme NAFTA bölgesinde elde edildi. Freightliner, Western Star ve Thomas Built Buses markalarının satışları yüzde 15 artarak ilk 11 ayda 172 bin 700 adet olarak (bir önceki yılın aynı döneminde 150 bin 600 adet) gerçekleşti. 6 – 8 ağırlık sınıflarında yüzde 38.3 pazar payıyla Daimler Trucks, 2018 yılında bir kez daha uzak ara tartışmasız olarak Kuzey Amerika orta ve ağır hizmet kamyon pazar önderi oldu. Freightliner’ın amiral gemisi yeni Cascadia, bu pazar başarısında başrol  oynadı. Üretimin başladığı 2016 yılı sonundan bu yana bu modelden 76 bin 500 adedin üzerinde satıldı.

Haziran 2018’de Daimler Trucks, Kuzey Amerika pazarında seri olarak üretilen ilk elektrikli kamyonlar olan ağır hizmet  Freightliner eCascadia ve orta hizmet Western Star eM2’yi tanıttı. Freightliner eM2 model ilk araç, 20 Aralık  2018 tarihinde gerçek müşteri operasyonları için Birleşik Devletler’deki çok önemli bir müşteri olan Penske Truck Leasing Corp.’a teslim edildi. Gelecek aylarda 30 adet tamemen elektrkli Freightliner kamyondan oluşan yenilikçi bir filo operasyonlara başlayacak. Thomas Built Buses tarafından üretilen elektrikli okul otobüsü Saf-T-Liner C2 ve FUSO eCanter ile birlikte Daimler Trucks, Kuzey Amerika pazarındaki en geniş elektrikli ticari taşıtlar yelpazesini sunuyor.

Yeni Cascadia, Birleşik Devletler’de 6-8 sınıfında Freightliner’ın amiral gemisi konumunda

Daimler Trucks, ilk kez CES 2019’da

7 Ocak’ta Las Vegas’ta başlayan Tüketici Elektronik Fuarı’nda (CES) Daimler Trucks ve Freightliner, özerk (otonom) ve bağlantılı sürüş konusunda stratejik haberler verecekler. Daimler Trucks, bir kez daha kamyon sanayinde yenilikçilik önderi olma iddiasının altını çizecek. Şirket, aynı zamanda Las Vegas’ta halen yollarda ve müşterilerin hizmetinde olan geniş elektrikli kamyon yelpazesini sergileyecek.

BharatBenz kamyonları

Endonezya ve Hindistan’ın katkısıyla Asya’da çift haneli büyüme

Asya’da toplam satışlar yüzde 12 artarak 147 bin 900 adede ulaştı (2017: 132 bin 400 adet). Japonya’da ilk 11 ayda, bir önceki yılla (40 bin 700 adet) neredeyse aynı seviyede, yaklaşık 40 bin adet kamyon satıldı. Daimler Trucks’ın Asyalı alt kuruluşu FUSO, kendi yerel pazarı olan Japonya’da yüzde 19.2 pazar payı elde etti. FUSO’nun ağır hizmet amiral gemisi Super Great, Mercedes-Benz’in ve Freightliner en son ağır hizmet kamyonlarında olduğu gibi küresel platform stratejisinin faydalarından yararlandı. Standart elektrik/elektronik mimariye ek olarak Japon kamyonu ortak aktarma organlarını kullandı ve  kısmi özerk sürüş (seviye 2) için işlevler kazandı. Önemli Endonezya pazarında  satışlar yüzde 52 artarak Kasım 2018 itibariyle 57 bin 400 adede ulaştı (geçen yıl aynı dönemde: 37 bin 600 adet). Endonezya’daki müşteriler 40 yıldan uzun bir süredir pazar önderi olan FUSO’nun kamyonlarını takdir ettiler. 2017’nin ortasından bu yana Daimler Trucks, özellikle inşaat alanlarında kullanılan Mercedes-Benz kamyon modellerini de pazara sundu.

Fuso Super Great FS 8×4 (solda), Fuso Super Great FU 6×2 (sağda)

Hindistan’da satışlar orta ve ağır hizmet kamyonlarına olan talep artışı nedeniyle önemli oranda arttı. Daimler India Commercial Vehicles (DICV), bir önceki yılın aynı dönemi (15 bin 200 adet) ile karşılaştırıldığında, ilk 11 ayda yüzde 35 artışla 20 bin 500 adet kamyon sattı. Daimler Trucks, ayrıca Chennai fabrikasındaki 100 bininci araç üretimiyle Eylül 2018’de önemli bir km taşına ulaştı. Yerel pazar için BharatBenz kamyonlarına ek olarak Chennai fabrikası, dünya çapında 40’tan fazla ülkeye ihraç edilen modeller üretiyor. Şimdiye kadar hiçbir batılı üretici Hindistan’a Daimler kadar başarılı bir şekilde yerleşmedi.

Dünyanın en büyük ticari taşıtlar pazarı olan Çin’de Daimler, Auman orta ve ağır hizmet kamyonlarının üreticisi Beijing Foton Daimler Automotive Co. Ltd. (BFDA) ortak girişiminde özsermaye payının yüzde 50’sine sahip bulunuyor. Beklendiği gibi ilk 11 ayda satılan 95 bin 100 adet Auman kamyon sayısı bir önceki yılki seviyenin (104 bin 600 adet) altında kaldı. 2017’de pazar sadece olumlu ekonomik gelişmelerden değil aynı zamanda araç stoğunun yenilenmesini için alınan önlemlerden faydalanmıştı. Kurulduğu günden bu yana ortak girişim 580 bin adetten fazla Auman kamyon sattı. Gelecekte Çin kamyon pazarının dinamik gelişimine daha etkin katkıda bulunmak için Daimler Trucks 2018’de Çin’deki işi için yönetici değişikliği yaptı. 2018 yılının başından bu yana Sven Ennerst, Daimler Trucks yönetimi adına Çin’deki tüm kamyon etkinliklerinden sorumlu konumda bulunuyor. Deneyimli bir ticari taşıt yöneticisi olan Kelley Platt ise 2018 yılı ocak ayında BFDA’nın Çin’deki yönetim sorumluluğunu üstlendi.

Brezilyalı lojistik şirketi Transpanorama’nın 222 yeni Mercedes-Benz kamyonunda biri

Latin Amerika’da pazar kendini onardı

Latin Amerika’da Daimler Trucks 2018’in ilk 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre (27 bin 300 adet),  yüzde 26’lık artışla yaklaşık 34 bin 400 adet kamyon sattı. Bu artışa en büyük katkı bölgenin ana pazarı olan Brezilya’daki büyümeden geldi. Bir önceki yıla (12 bin 200 adet) göre yüzde 59 büyüme ile yaklaşık 19 bin 300 adet araç satıldı. Mercedes-Benz markası yüzde 27.7 pazar payı ile orta ve ağır hizmet sınıflarında bir kez daha pazar önderi oldu. Ekonomik krize karşın Daimler Trucks, geçen iki yılı geleceği odağa alarak sistematik olarak kullandı. Diğer şeylerin yanı sıra üretim tesisleri kapsamlı bir şekilde modernize edildi. Örneğin 2018’de Sao Bernardo do Campo fabrikasında Mercedes-Benz, endüstri 4.0 ölçütlerini karşılayan yeni modern kamyon montaj hattını kurdu.

Mercedes-Benz Actros, 2018 model, Etkin Fren Yardımcısı 5 ve MirrorCam ile

Avrupa ve Almanya’da da satış artışı ve pazar önderliği

EU30 bölgesinde (Avrupa Birliği, İsviçre ve Norveç) Daimler Trucks’ın araç satışları 2018 yılında yüzde 4 oranında arttı. Ocak ayından kasım ayına kadar yaklaşık 76 bin 200 adet araç satıldı (bir önceki yıl aynı dönemde 73 bin 600 adet). Mercedes-Benz Trucks, yüzde 20.4 pazar payıyla orta ve ağır hizmet sınıflarında pazar önderliğini devam ettirdi. Almanya’da da Mercedes-Benz yüzde 36.0 pazar payıyla önderliği sürdürdü. Kasım ayı sonunda, bir önceki yılın aynı dönemine (28 bin adet) göre, yüzde 4 artışla 29 bin 100 adet araç teslim edildi. Mercedes-Benz Trucks, geçen yılın eylül ayında IAA Ticari Taşıtlar Fuarı’nda birçok yenilikle birlikte tanıtılan ve büyük ilgiyle karşılanan yeni Actros sayesinde 2019 yılı ortalarından itibaren yeni bir ivme bekliyor.

2019’da da özerk (otonom), elektrikli ve bağlantılı kamyonlar için yenilikçilik önderi

Dünyanın en başarılı ticari taşıtlar üreticisi olarak Daimler Trucks, 2019 yılında da endüstride özerk (otonom), elektrikli ve bağlantılı sürüş için ölçütleri belirleme hedefini izlemeye devam edecek. Yeni Actros ile birlikte Mercedes-Benz Trucks, 2018 IAA Ticari Taşıtlar Fuarı’nda kamuoyuna teknolojik yenilikleri ile ağır kamyon sınıfında yeni bir seviyeye ulaşan bir araç tanıttı. Etkin Sürüş Yardımcısı (Active Drive Assist) ile yeni Mercedes-Benz Actros, halka açık yollarda kısmi özerk (otonom) sürüşü (seviye 2) olanaklı kılan ilk seri üretim kamyon. Etkin Sürüş Yardımcısı ile yeni Actros bağımsız olarak yönlenebiliyor, yavaşlayabiliyor ve sürekli olarak çevresini izleyerek otoyol trafiğinde güvenliği artırıyor. Bunlara ek olarak uygun hale getirilen aktarma organları, büyük yan aynalar yerine dünyanın ilk standart MirrorCam kamera sistemi ve en son nesil Etkin Fren Yardımcısı 5 (Active Brake Assist 5), yeni Actros’u sınıfındaki en güvenli ve en verimli kamyon yapıyor.

Mercedes-Benz Trucks, Meyer-Logistik’e eActros’u teslim etti

Elektrikli sürüş alanında Mercedes-Benz, günlük düzenli taşımacılık operasyonlarında kullanılabilirliğini test etmek için Ekim 2018’den itibaren ilk eActros elektrikli kamyonları müşterileri Hermes, EDEKA, Meyer Logistik ve TBS Transportbeton’a teslim etti. Şu anda yaklaşık 100 adet tamamen elektrikli FUSO eCanter hafif kamyon New York, Tokyo, Berlin, Londra, Amsterdamve Lizbon’da müşteriler tarafından kullanılıyor. Haziran 2018’de Daimler Trucks tüm elektrikli etkinliklerini E-Mobility Group (EMG) çatısı altında bir araya getirdi. E-Mobility Group, tüm markalar ve bölümlerde tüm elektrikli parçalar ve bitmiş elektrikli araçlar için stratejiyi belirliyor. Buna ek olarak, EMG, alışılageldik aktarma organları ve ana parçalar için başarılı küresel platform stratejisi ile kıyaslanabilir küresel ortak bir mimari geliştiriyor.

Daimler Trucks, sürekli olarak kamyonların ve otobüslerin yolda kalma sürelerini uzatmak için çalışıyor. Burada dijitalleşme ve bağlantılılık önemli bir rol oyunuyor. Daimler, dünya çapında yaklaşık 600 bin adet bağlantılı araç ile bağlantılı ticari taşıtlarda önder konumda bulunuyor. Kamyon Veri Merkezi (Truck Data Center), bağlantılı Daimler Trucks hizmetlerinin kalbi konumunda. Bu modül, Fleetboard ve Mercedes-Benz Uptime gibi tüm bağlantılı hizmetlerin ve Freightliner markası için Detroit Connect ve FUSO markası için de Truckonnekt telematik çözümlerinin teknolojik temelini oluşturuyor. Modern bir akıllı telefonda olduğu gibi Kamyon Veri Merkezi;  altyapı,diğer araçlar ve lojistik süreçte yer alan diğer kuruluşlarla Bluetooth, mobil telefon ya da GPS ile iletişim kuruyor. Kamyon Veri Merkezi ile bir Daimler Trucks kamyonu sürekli olarak buluta bağlı kalıyor ve nesnelerin internetinin bir parçası oluyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz